EXPO veya XMP açın, dahili GPU'yu kapatıp sürücüsünü kaldırın, CSM zaten artık kapalı olmalı, ReSize BAR açılabilir, PBO ayarını yaparsınız, -10 -20 nasıl stabil olursa öyle çalıştırırsınız onun dışında çok gerekli bir ayar yok bence.

@Marix hocam sizce X3D Turbo mode açılmalı mı? Bir kısım açın diyor bir kısım açmayın diyor anlayamadım.

Sizdeki işlemcide pek faydasını görmezsiniz X3D ayarının, o daha çok 8 üzeri çekirdekli X3D işlemcilerde işe yarıyor.

EXPO veya XMP açın, dahili GPU'yu kapatıp sürücüsünü kaldırın, CSM zaten artık kapalı olmalı, ReSize BAR açılabilir, PBO ayarını yaparsınız, -10 -20 nasıl stabil olursa öyle çalıştırırsınız onun dışında çok gerekli bir ayar yok bence.

Adrenalin dışında sürücü kurmadım. Otomatik kurulmuş mudur? Dalihi GPU kapatıyorum. EXPO açık 6000MHz CL28 şu an. ReSize BAR açıyorum. PBO ayarlarını yapıyorum. X3D Turbo mode açmıyorum.

Dahili GPU'yu kapatın, sürücüleri AMD cleanup ile kaldırın sonra chipset sürücüsünü kurun devamında adrenaline sürücüsünü tekrar kurun.

SATA, lan, ses sürücülerini de kurabilirsiniz, iyi olur.

BIOS güncel olsun bu arada.

Dahili GPU'yu kapatın, sürücüleri AMD cleanup ile kaldırın sonra chipset sürücüsünü kurun devamında adrenaline sürücüsünü tekrar kurun.

SATA, lan, ses sürücülerini de kurabilirsiniz, iyi olur.

BIOS güncel olsun bu arada.

BIOS güncelledim. Dahili GPU kapattıktan sonra o zaman DDU ile temizlik yaparım. Chipset, lan, Wi-Fi, Audio, USB ve Bluetooth kurdum. SATA kurmadım 2 tane M.2 var diye kurmalı mıyım?

Dahili GPU kapatmazsam ne gibi sorunlar olabilir hocam.

Dahili GPU ile sorun yaşanacak diye bir husus yok ama yaşayanda çok, nasıl olsa kullanmayacaksınız boşa enerji tüketmesin.

SATA şart değil ama kurun zararı olmaz.

@Yasin Alemdağ Düz EXPO açıp üzerine 6400 c28 yapmanız çok zor. Çünkü SoC voltajı anakart auto 1.2 ya da 1.25 veriyor. Stabilite için 1.28-29 civarları gerekiyor genelde 6400 için. Çipten çipe değişir. Çoğu zaten stabil açamıyor bile, crash ya da mavi ekran yiyorsun. Şimdi 1.4v'ta 6000 c28 A-Die RAM'leriniz var, bunlar takribi olarak 1.5v civarı 6400 c28 olması lazım, 1.5-1.6v arası yani, ekstra denemek lazım. O yüzden dediğiniz şey çok mümkün değil. iGPU da ekstra kapatmanız lazım. SoC voltaj için negatif etki oluşturuyor ve sıcaklık-watt artışı sağlıyor. Yüksek frekansta stabil RAM açmak için bir engel.

@Yasin Alemdağ Benim bir konum var, onu inceleyebilirsin, senin gibi 6400 açmak için uğraşmıştım. Gerekli tüm bilgiler orada mevcut. Birçok yan konuya ayrıldı, onlara da bakıp ekstra bilgi edinebilirsin. Tüm gerekli ayarlar yazıyor.

@Yasin Alemdağ düz EXPO açıp üzerine 6400 C28 yapmanız çok zor. Çünkü SoC voltajı anakart Auto 1.2 ya da 1.25 veriyor. Stabilite için 1.28-29 civarları gerekiyor genelde 6400 için. Çipten çipe değişir. Çoğu zaten stabil açamıyor bile, crash ya da mavi ekran yiyorsun. Şimdi 1.4V'ta 6000 C28 a-die RAM'leriniz var, bunlar takribi olarak 1.5v civarı 6400 C28 olması lazım, 1.5-1.6v arası yani, ekstra denemek lazım. O yüzden dediğiniz şey çok mümkün değil. iGPU da ekstra kapatmanız lazım. SoC voltaj için negatif etki oluşturuyor ve sıcaklık-watt artışı sağlıyor. Yüksek frekansta stabil RAM açmak için bir engel.

@Yasin Alemdağ benim bir konum var, onu inceleyebilirsin, senin gibi 6400 açmak için uğraşmıştım. Gerekli tüm bilgiler orada mevcut. Birçok yan konuya ayrıldı, onlara da bakıp ekstra bilgi edinebilirsin. Tüm gerekli ayarlar yazıyor.

Değerli bilgilerin için çok teşekkür ederim hocam. Bahsettiğinizi 1.5 - 1.6v için bir uğraş mevcut olur mu? Bir de iGPU dahili GPU olmuyor mu?

Değerli bilgilerin için çok teşekkür ederim hocam. Bahsettiğinizi 1.5 - 1.6v için bir uğraş mevcut olur mu? Bir de iGPU dahili GPU olmuyor mu?
Evet, dahili GPU, RAM ile oynarken kapatılması gerekiyor, sonrasında da kapatılması lazım, gerçekten ihtiyacın yoksa yani. RAM stabilite için bu IOD Hotspot değeri çok önemli, bu da boştaki çipin sıcaklığına denk geliyor. Kabaca bellek kontrolcü bölgesi olarak düşünebilirsin. iGPU vesaire de bu bölgede ve ekstra ısı artışı yaratıyor, stabiliteyi bozuyor. SoC voltaj bu IO Die bölgesini besliyor, o yüzden iGPU vesaire kapatılması lazım. İhtiyacın var ise ona bir şey diyemem, tabi.

Ekstra fan da koymak lazım RAM'lere üfleyen 1.5v üstüne çıktığında ama sıcaklıktan etkilenen, error veren 2 ana değer var, biri tRFC, diğeri tREFI. En çok performans artışını, latency düşüşünü de bu 2 alt zamanlama sağlar. Geri kalan alt zamanlar da önemli ama sıcaklığa hassas bu 2 zaman var en bariz. Dram voltaj kısmı da cas latency-CL değeri için veriyorsun kabaca. Diğer alt zamanlar minimal ister ya da istemez. Göz ardı edilir.

RAM'lere üfleyen bir fan yoksa tRFC ve tREFI değerleri biraz gevşetilir yani, tREFI max'lamak yerine 65535 yerine 50k'da bırakırsın, tRFC değeri A-Die'de 120 ns olabilir ama 40 derece üzeri hata verme şansı var, onu da 130 ns civarı çekmen lazım. Bunun haricinde istersen 1.6v dram voltaj ver, RAM'ler oyunda 50 derece çok geçmeyecektir, 16 GB Single Rank modüller ise. Dual Rank 2x32'lik kitler bariz şekilde daha çok ısınıyor örneğin test+oyunlarda.

1.65 mem vdd'ye kadar günlük safe kullanıyor herkes ama bir tane fan üfletmek mantıklı olur. Sana 1.5 vdd bile yetecektir muhtemelen, fazlasına gerek olmaz. VDDQ-VDDIO kısmını da başlangıçta 1.4 bırakıp hata aldığında 1.45'te eşitlersin. 1.45 üzeri çok gerekli olmaz genelde 6400'de. 1.5 VDDQ falan verilmesi de ekstra stabilite bozmaz ama gereksiz oluyor sadece.