Merhaba dostlar. Bugün DDR4 sistemimi DDR5'e geçirdim, 9800X3D kullanıyorum. Herhangi bir ayar yapmadım, sadece XMP profilini açıp BIOS güncellemesini yaptım. Dolayısıyla RAM'ler 6000'de çalışıyor. Valorant'ta 250 FPS'i geçmiyordu sistemim. Ardından user config'i sildim. Şimdi ise işlemci kullanımı %20 yerine %40'lara çıktı ve 450-900 FPS arası alıyorum. Ryzen Master programında düzenli olarak 5.2 gözükmüyor; MHz değeri sürekli 3.1'den 5.1'e kadar çıkıyor. 60 dereceyi geçmiyor fakat asıl sorunum, ekran kartım 1660 Ti %100 kullanılırken işlemcimin düşük seviyelerde kullanım sağlaması.
Zaten genelde sadece Rust ve Valorant oynuyorum. Bu yüzden "ikisi de işlemci oyunu" diyerek şimdilik sadece ekran kartımı upgrade etmedim. Valorant’taki dengesizlik her ne kadar sinirimi bozsa da, şu anda 300 Hz monitörüm olduğu için verdiği değerler benim için kâfi. Rust’a geldiğimizde ise yine ekran kartı kullanımım %100 olurken, işlemci kullanımım %10’lara kadar düşüyor ve aldığım FPS değeri sanki hâlâ DDR4, Ryzen 5 3600 yani eski sistemimdeymişim gibi. İşlemci kullanımını nasıl arttırabilirim? Undervolt yapmayı düşünmüyorum, 1.15 civarında kullanıp 60 derecenin üstüne çıkmıyor. Fakat sabit 5200 MHz yapmalı mıyım?
Güncel sistemim:
+ Asus Rog 1660 ti
750W PSU
Zaten genelde sadece Rust ve Valorant oynuyorum. Bu yüzden "ikisi de işlemci oyunu" diyerek şimdilik sadece ekran kartımı upgrade etmedim. Valorant’taki dengesizlik her ne kadar sinirimi bozsa da, şu anda 300 Hz monitörüm olduğu için verdiği değerler benim için kâfi. Rust’a geldiğimizde ise yine ekran kartı kullanımım %100 olurken, işlemci kullanımım %10’lara kadar düşüyor ve aldığım FPS değeri sanki hâlâ DDR4, Ryzen 5 3600 yani eski sistemimdeymişim gibi. İşlemci kullanımını nasıl arttırabilirim? Undervolt yapmayı düşünmüyorum, 1.15 civarında kullanıp 60 derecenin üstüne çıkmıyor. Fakat sabit 5200 MHz yapmalı mıyım?
Güncel sistemim:
+ Asus Rog 1660 ti
750W PSU
Son düzenleme: