tibauzy

Çalışkan
Merhaba dostlar. Bugün DDR4 sistemimi DDR5'e geçirdim, 9800X3D kullanıyorum. Herhangi bir ayar yapmadım, sadece XMP profilini açıp BIOS güncellemesini yaptım. Dolayısıyla RAM'ler 6000'de çalışıyor. Valorant'ta 250 FPS'i geçmiyordu sistemim. Ardından user config'i sildim. Şimdi ise işlemci kullanımı %20 yerine %40'lara çıktı ve 450-900 FPS arası alıyorum. Ryzen Master programında düzenli olarak 5.2 gözükmüyor; MHz değeri sürekli 3.1'den 5.1'e kadar çıkıyor. 60 dereceyi geçmiyor fakat asıl sorunum, ekran kartım 1660 Ti %100 kullanılırken işlemcimin düşük seviyelerde kullanım sağlaması.

Zaten genelde sadece Rust ve Valorant oynuyorum. Bu yüzden "ikisi de işlemci oyunu" diyerek şimdilik sadece ekran kartımı upgrade etmedim. Valorant’taki dengesizlik her ne kadar sinirimi bozsa da, şu anda 300 Hz monitörüm olduğu için verdiği değerler benim için kâfi. Rust’a geldiğimizde ise yine ekran kartı kullanımım %100 olurken, işlemci kullanımım %10’lara kadar düşüyor ve aldığım FPS değeri sanki hâlâ DDR4, Ryzen 5 3600 yani eski sistemimdeymişim gibi. İşlemci kullanımını nasıl arttırabilirim? Undervolt yapmayı düşünmüyorum, 1.15 civarında kullanıp 60 derecenin üstüne çıkmıyor. Fakat sabit 5200 MHz yapmalı mıyım?

Güncel sistemim:
+ Asus Rog 1660 ti
750W PSU

Son düzenleme:
Hocam normalde öyle olmalı zaten CPU nun yüze yüz kullanılmasını sağlayıp bilgisayarı mı patlatmaya çalışıyorsun.
Ekran kartı kullanımım %100 iken işlemcimin %10da kullanması normal mi sence?

Ayrıca besbelli ki burada bir sorun var. Valorantta eskiden de 220-250 fps arası alıyordum. Sisteme 45 binlik yatırım yaptım halen aynı performansı alıyordum. Appdata'ya girip user config'i sildim, 900 fps değerlerine çıktı.

Fakat asıl sorunum, ekran kartım 1660 Ti %100 kullanılırken işlemcimin düşük seviyelerde kullanım sağlaması.
Hocam 9800X3D gibi güçlü bir işlemci ve 1660 Ti gibi görece eski orta seviye bir karttan bahsediyoruz, normal değil mi sizce de?
Değerler olması gerektiği gibi, herhangi bir sorun yok.

Son düzenleme:
Hocam 9800X3D gibi güçlü bir işlemci ve 1660 Ti gibi görece eski orta seviye bir karttan bahsediyoruz, normal değil mi?
Yani tabii ki bir darboğaz beklentim vardı fakat işlemcimin %10 kullanmasını beklemiyordum. Ben sadece işlemci kullanımımı nasıl daha fazla arttırabilirim onun peşindeyim. 1660Ti 120watt kullanıyor. Şu an overclocklu hali ile 1950Mhz civarlarında kullanıyorum. Yani aslında çok da besleyemiyor diyemeyiz.

Yani tabii ki bir darboğaz beklentim vardı fakat işlemcimin %10 kullanmasını beklemiyordum. Ben sadece işlemci kullanımımı nasıl daha fazla arttırabilirim onun peşindeyim. 1660 Ti 120watt kullanıyor. Şu an overclocklu hali ile 1950MHz civarlarında kullanıyorum. Yani aslında çok da besleyemiyor diyemeyiz.

Ortada darboğaz yok. İşlemci her zaman %100 kullanmaz kendini. Asıl o zaman sıkıntı var zaten. Şu an ise ekran kartın çok düşük kalıyor onu güncelle derim.

Yakında bende 6700XT'ye aynı sisteme güncelleyeceğim. İleride ekran kartı değiştireceğim. Bende de i5 12400F olmasına rağmen, 2K'nın etkisi olabilir bilmiyorum, lolde son fightlarda 100-120 arasına düşüyor, o ayarı bende yapayım şimdilik belki etki eder, tam olarak nasıl yapıyoruz ?

Bir de soğutucunuz nedir ? Ben frost commander sipariş verdim.

Yakında bende 6700XT'ye aynı sisteme güncelleyeceğim. İleride ekran kartı değiştireceğim. Bende de i5 12400F olmasına rağmen, 2K'nın etkisi olabilir bilmiyorum, lolde son fightlarda 100-120 arasına düşüyor, o ayarı bende yapayım şimdilik belki etki eder, tam olarak nasıl yapıyoruz ?

Bir de soğutucunuz nedir ? Ben frost commander sipariş verdim.
Phantom spirit kullanıyorum, sessiz ve inanılmaz f/p. Almadan önce epey araştırdım. User config'in basitleştirilmiş hali, sanki sistemi upgrade etmemişsiniz gibi önceki ayarlarda çalışıyor oyun. Ben valorant'da \AppData\Local\VALORANT\Saved\Config kısmından hepsini silerek çözümümü sağladım ama diğer oyunlarda işlemci kullanımımı nasıl arttırabilirim halen üzerinde çalışıyorum. Eğer bir yol bulamazsam sanıyorum ki Ryzen Master üzerinden oto overclock'u deneyip ardından hepsini 5.200mhz'e sabitleyeceğim

Ortada darboğaz yok. İşlemci her zaman %100 kullanmaz kendini. Asıl o zaman sıkıntı var zaten. Şu an ise ekran kartın çok düşük kalıyor onu güncelle derim.
Kimse %100 kullansın demiyor. Bu işlemcinin Rust gibi bir oyunda %10 kullanım sağlamak yerine ortalama değerler dediğimiz, %35-45 civarlarına geçmesini istiyorum sadece. Şu anda tüm yük ekran kartına biniyor ve ekran kartımın %100 kullandığını görmek güzel. Fakat benim istediğim şey işlemcinin kafasına göre 3000-5000Mhz arasında çalışması yerine bunu sabitleyip en azından idle'da bile %20-30ları kullanması ve bana biraz da olsa performans sağlaması. Normalde bu işlemci Rust gibi bir oyunda bile 280 fps değerlerine çıkıyor. İlla yanına 4090 koymama gerek yok zaten bahsettiğim oyunda 80 fps değerlerini görüyordum. En azından 180lere çıkması gerekiyor. Non-gpu dediğimiz, ekran kartı olmadan sadece işlemcinin içerisindeki grafik kartla bile insanlar Valorant'da 300 fps alıyor.

Phantom spirit kullanıyorum, sessiz ve inanılmaz F/P. Almadan önce epey araştırdım. User Config'in basitleştirilmiş hali, sanki sistemi upgrade etmemişsiniz gibi önceki ayarlarda çalışıyor oyun. Ben Valorant'ta \AppData\Local\VALORANT\Saved\Config kısmından hepsini silerek çözümümü sağladım ama diğer oyunlarda işlemci kullanımımı nasıl arttırabilirim halen üzerinde çalışıyorum. Eğer bir yol bulamazsam sanıyorum ki Ryzen Master üzerinden oto Overclock'u deneyip ardından hepsini 5.200MHz'e sabitleyeceğim.

Mevcut durumda OC hiç önermem ve ihtiyacınız da yok. Elinizdeki işlemci epey güçlü ve işlemci kullanımı ihtiyaca göre artar bunu yarısını kullanıyor diye darboğaz olarak algılamayın bu ekran kartı değil.

Phantom spirit kullanıyorum, sessiz ve inanılmaz F/P. Almadan önce epey araştırdım. User Config'in basitleştirilmiş hali, sanki sistemi upgrade etmemişsiniz gibi önceki ayarlarda çalışıyor oyun. Ben Valorant'ta \AppData\Local\VALORANT\Saved\Config kısmından hepsini silerek çözümümü sağladım ama diğer oyunlarda işlemci kullanımımı nasıl arttırabilirim halen üzerinde çalışıyorum. Eğer bir yol bulamazsam sanıyorum ki Ryzen Master üzerinden oto Overclock'u deneyip ardından hepsini 5.200MHz'e sabitleyeceğim.

Kimse %100 kullansın demiyor. Bu işlemcinin Rust gibi bir oyunda %10 kullanım sağlamak yerine ortalama değerler dediğimiz, %35-45 civarlarına geçmesini istiyorum sadece. Şu anda tüm yük ekran kartına biniyor ve ekran kartımın %100 kullandığını görmek güzel. Fakat benim istediğim şey işlemcinin kafasına göre 3000-5000MHz arasında çalışması yerine bunu sabitleyip en azından Idle'da bile %20-30ları kullanması ve bana biraz da olsa performans sağlaması. Normalde bu işlemci Rust gibi bir oyunda bile 280 FPS değerlerine çıkıyor. İlla yanına 4090 koymama gerek yok zaten bahsettiğim oyunda 80 FPS değerlerini görüyordum. En azından 180'lere çıkması gerekiyor. Non-GPU dediğimiz, ekran kartı olmadan sadece işlemcinin içerisindeki grafik kartla bile insanlar Valorant'ta 300 FPS alıyor.

İşte burada problem grafik kartınızda başlıyor. O kart 9800X3D gibi bir işlemcinin yanına gidebilecek kart değil. Bunu anladığınızda sorun kalmıyor zaten.

Hocam ortada bir sorun yok ki çözülsün. Ekran kartınız işlemcinize göre gerçekten aşırı düşük kalıyor bu sebeple işlemciniz ekran kartını beslemek için yüksek bir çaba sarfetmiyor. İşlemcinizin ne kadar güçlü olduğunun farkında değilsiniz galiba :D