Ryzen 7 9800X3D & RTX 5070 sistemde Valorant oynarken "Kernel Lock" sorunu

LarkoS

Uzman
Selamlar herkese,

Yeni topladığım sistemde Valorant oynarken sürekli "Kernel Lock" (sistemin tamamen kilitlenmesi) sorunu yaşıyorum. PC oyun içindeyken aniden adeta beton gibi donuyor; ne klavye ne fare tepki veriyor, ses gidiyor. Görev Yöneticisi'ne falan geçmek imkansız, mecbur kasanın arkasındaki güç veya reset tuşundan donanımsal yeniden başlatma yapmak zorunda kalıyorum.

Sistem özelliklerim:

• İşlemci: AMD Ryzen 7 9800X3D
  • Anakart: MSI MPG X870E Carbon Wi-Fi
  • Sıvı Soğutma: Arctic (360mm)
  • Ekran Kartı: MSI RTX 5070 GAMING TRIO
  • RAM: XPG 2X16 GB 6000 CL30 DDR5
Sorunun sıcaklık veya yetersiz güç kaynaklı olmadığını biliyorum. Olay Görüntüleyicisi'ni (Event Viewer) didik didik ettim; çökme anına dair sadece zararsız "DistributedCOM (Olay 10016)" uyarıları ve klasik TPM logları var. Sistem kendini korumaya alıp kapattığına dair bir mavi ekran (BSOD) kodu veya minidump dosyası da vermiyor.

Şu ana kadar denediğim ve işe yaramayan çözümler şunlar (Standart öneriler sunmadan önce burayı okuyun):

1. BIOS Sıfırlama: Anakartın arkasındaki tuştan (Clear CMOS) BIOS'u tamamen sıfırladım.
  2. RAM Profilini Kapatma: EXPO'yu kapattım, RAM'leri tamamen stok hızlarında denedim, sorun devam etti.
  3. TPM ve Sanallaştırma: BIOS üzerinden fTPM temizliği (Clear TPM) yaptım. SVM (Sanallaştırma) ayarlarını hem açıp hem kapatarak test ettim.
  4. Temiz Vanguard Kurulumu: Vanguard'ı CMD üzerinden (sc delete vgc ve vgk) kökten silip, kalıntıları temizleyerek Riot Client üzerinden sıfırdan kurdum.
Yardımcı olursanız çok sevinirim.

• CSM disabled.
  • Secure Boot enabled.
  • Secure Boot mode standart.
  • Normal boot mode UEFI.
  • OS type Windows.
  • fTPM enabled.
BIOS güncel değilse güncelleyin, yukarıdaki ayarları BIOS'tan yapın. Secure Boot mode Custom da kalmasın, key sıfırlama için kullanılır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…