Valorant testi yaptığımda 500, 1000.... 8000 Hz değerlerinde herhangi bir ekstrem sorun görmemiştim. Fakat 8000 Hz kaynaklı stutter yaşayabilen birçok kullanıcı mevcut. Valorant'a özel bir durum değil yani. Eğer 1000-2000 Hz'de sorun yaşamıyorsa sistemsel bir şey yoktur.

Ama yine de yaşıyorum üstadım. Klavyeden mi oluyor o? CS daha akıcı sanki. Bilemedim ki. Anakart mı değişmem gerek? Alıp denesem fark olmazsa iade mi etmeliyim? PSU vs kafam çok karıştı.

@elninolaz A-die MSI Mortar için Nitro ve Timing iletebilir misin?

1 KHz deneyin bir müddet, sorunun çözüldüğünü görmeniz işten değil. @SunseTTime bu 8 KHz sorunu yaşıyordu sanırım, Global'de de sorun var. 1 KHz üstü AM5'te sorun yapıyor şu anda.

Bunu sonrasında gördüm. İlgileneceğim. @Shog
Üstadım size ne kadar teşekkür etsem az, zaman ayırdınız. Hakkınızı helal edin. Düzeltemezsem anakart alıp deneyeyim mi?

Ama yine de yaşıyorum üstadım. Klavyeden mi oluyor o? CS daha akıcı sanki. Bilemedim ki. Anakart mı değişmem gerek? Alıp denesem fark olmazsa iade mi etmeliyim? PSU vs kafam çok karıştı.

Hepsini 1 KHz alın, ve kablosuz yerine kablolu deneyin. Sorun tekrar ederse Manuel ayarlar yapacağız BIOS'tan.

Maalesef onu al bunu al diyemem. Kendimden biliyorum olmayınca olmuyor. En sağlıklısı düzgün çalışan bir sistemle tek tek parça değişimi yaparak ilerlemeniz olur. Böyle bir imkan yoksa @Ayhan Dönmez ile forum üzerinden ilerleyebilirsiniz.

@elninolaz A-die MSI Mortar için Nitro ve Timing iletebilir misin?
Nitro.webp

gg1.webp

Hepsini 1 KHz alın, ve kablosuz yerine kablolu deneyin. Sorun tekrar ederse manuel ayarlar yapacağız BIOS'tan.

Mouse kablosuz kullanıyorum 1KHz. ATK RS6 kullanıyorum onu 8KHz almamıştım ama otomatik aldı mı bilmiyorum. Valorant oyun içi FPS değerlerim iyi gözüküyor. %1 FPS 300 civari ama yine takılma var. Özellikle yoğun fight olduğu sırada yetenek kullanımı vs. kare atlıyor. Acaba monitör 360 Hz ve IPS ondan mı? Ama can sıkıcı. Oyun akıcı değil. BIOS ayar yapalım mümkünse hocam.

Maalesef onu al bunu al diyemem. Kendimden biliyorum olmayınca olmuyor. En sağlıklısı düzgün çalışan bir sistemle tek tek parça değişimi yaparak ilerlemeniz olur. Böyle bir imkan yoksa @Ayhan Dönmez ile forum üzerinden ilerleyebilirsiniz.

RAM vs mi değişeceğim? Vallla sıfırdan sistem toplamış oldum. SSD, ekran kartı, işlemci değiştim halihazırda... :)

Bu ayarları nasıl yapacağım hocam? Hiç anlamıyorum. Anakart değişimi çözüm değil o zaman?

C

FPS arttırmanın ve takılma azaltmanın başka yolu yok mu attığım videodaki arkadaş çok akıcı oynuyor?

Son düzenleme:
Mouse kablosuz kullanıyorum 1KHz. ATK RS6 kullanıyorum onu 8KHz almamıştım ama otomatik aldı mı bilmiyorum. Valorant oyun içi FPS değerlerim iyi gözüküyor. %1 FPS 300 civari ama yine takılma var. Özellikle yoğun fight olduğu sırada yetenek kullanımı vs. kare atlıyor. Acaba monitör 360 Hz ve IPS ondan mı? Ama can sıkıcı. Oyun akıcı değil. BIOS ayar yapalım mümkünse hocam.

RAM vs mi değişeceğim? Vallla sıfırdan sistem toplamış oldum. SSD, ekran kartı, işlemci değiştim halihazırda... :)

Bu ayarları nasıl yapacağım hocam? Hiç anlamıyorum. Anakart değişimi çözüm değil o zaman?

C

FPS arttırmanın ve takılma azaltmanın başka yolu yok mu attığım videodaki arkadaş çok akıcı oynuyor?

Manuel ayar yapacaksınız MSI BIOS'tan A-die için. BIOS son sürüme güncelleyin. Bana tek tek Tweaker sekmesini iletin, MSI'de Overclocking menüsü olması lazım. Oradan DRAM Timing Settings kısmına girin, orayı da görsel iletin. O şekilde size girmeniz gereken ayarları ileteceğim.

Manuel ayar girmeden sizdeki sorun çözülmez yani, 8 KHz olayı haricinde bu durum.

Manuel ayar yapacaksınız MSI BIOS'tan a-die için. BIOS son sürüme güncelleyin. Bana tek tek tweaker sekmesini iletin, MSI'de overclocking menüsü olması lazım. Oradan DRAM timing settings kısmına girin, orayı da görsel iletin. O şekilde size girmeniz gereken ayarları ileteceğim.

Manuel ayar girmeden sizdeki sorun çözülmez yani, 8 KHz olayı haricinde bu durum.

Üstadım biraz geç oldu affınıza sığınıyorum. İşten dolayı PC ilgilenecek yeterli vakti bulamadım. Bu görseller doğru ve yeterli mi? BIOS güncel.

Üstadım biraz geç oldu affınıza sığınıyorum. İşten dolayı PC ilgilenecek yeterli vakti bulamadım. Bu görseller doğru ve yeterli mi? BIOS güncel.
@Ayhan Dönmez @LH44 hocam bakar mısınız?

Dosya Ekleri

• IMG-20260501-WA0016.webp
    IMG-20260501-WA0016.webp
    2,1 MB · Görüntüleme: 15
  • IMG-20260501-WA0015.webp
    IMG-20260501-WA0015.webp
    2,3 MB · Görüntüleme: 13
  • IMG-20260501-WA0014.webp
    IMG-20260501-WA0014.webp
    2,3 MB · Görüntüleme: 15
  • IMG-20260501-WA0013.webp
    IMG-20260501-WA0013.webp
    2 MB · Görüntüleme: 14
  • IMG-20260501-WA0012.webp
    IMG-20260501-WA0012.webp
    2,4 MB · Görüntüleme: 14
  • IMG-20260501-WA0011.webp
    IMG-20260501-WA0011.webp
    2,4 MB · Görüntüleme: 18
Son düzenleme:
MSI Afterburner'da GPU/CPU Güç Tüketimi+GPU/CPU Sıcaklık değerleri açıksa kapat. Bu bug yıllardır var ve az veya çok takılmalara neden oluyor.

5-10 Saniyede bir takılma sorunu yaşıyorsan Network Sürücüsü yüzünden olma ihtimali çok yüksek, Ethernet'i disable edip Wi-Fi kullanıp dene.

%1'in 300 FPS'lerde sürünmesi çok normal değil, ram ayarı şart. 32MB önbellekli testlerde 376 FPS %1 skoru aldım ben x3D'de ise +500.

Windows'da gereksiz arka plan uygulamalarını kapat başlangıçta sadece klavye+fare yazılımı ve gerekli audio bileşeni vs çalışsın

Örnek :

1777707542485.webp

İşlemci'ye ince ayar çekmek PPT-TDC-EDC ayarı yapmak gerekebilir, Undervolt da keza yüksek boost korumada önemli rol oynar.

İşlemci için örnek TDP ayarı: Dilersen x10 scalar+200Fmax da ekleyebilirsin test sana ait.

mW/mA, miliwatt/miliamper demek. Bazı anakartla düz W/A yazar 3 sıfır fazla sadece mili cinsinden olana yazılır.

Stabilite artırmak, vdroop ve overshoot azaltmak için CPU Load Line Calibration'u medium ayarda tutmak işini görür. Rakam görürsen de ortadaki rakamı seçersin.

Valorant CS gibi oyunlar CPU Stabilitesine çok önem verir, sabit frekansta çalışıp 300-500mhz anlık kısıp geri yükselmemesi gerek. Frekans indir kaldır stutter yaratır.

1777707792451.webp

"CPU Set Setter" kullanıp Valorantı 5 çekirdek 10 thread veya arkada başka uygulama çalıştırmıyorsan 6 çekirdek 12 thread kilitleyebilirsin. Oyunun boş yakaladığı başka çekirdekte/thread'de yeniden spawn olup o çekirdeğin frekansını yükseltmeye çalışmasını engellersin buna bağlı stuttter yaşattırmaz, hangi alan tahsis edildiyse orada çalışmaya zorlar.

Örnek : Grafikte üstteki kısım valorant'a ayrılmış olan 8 çekirdekli x3D

Alttaki de non-x3D oralarda da ufak hareketlilikler var çünkü valorant vanguard ve riot client+fare+klavye oralarda çalışması için atandı.

1777708818614.webp

Son düzenleme:
Cw önemsiz dediğim gibi, performansa da bir etkisi ve katkısı yoktur. Cırcır böceğinden farksız bir durum, rahatsız eder sadece. PSU konusu için OCCT Power testinde voltaj kanalları gözlemek lazım örneğin.

Metal obje teması olacağından CMOS reset her daim başarılı olur, pildeki olay zaten ayrı. Elektrik var ya da yok olmasıyla o ilgilenmez. Pilin işlevi zaten pil olmasıdır, çıkarttığın vakit fabrika ayarlarına geri döner. Hiç pilsiz kullanırsan da devamlı BIOS ayarlarını sıfırdan gireceksin. BIOS pili bittiğinde olan durumu bahsediyorum, bitmesi ile olmaması aynı mantıkta.

Elektrik anakartta gezmezse iyi olur, sebebi de metal obje veriyolları, PCB, devre elemanları temas ederse kısa devre ihtimali var. 6 layer kartlarda bu riske girilmez, giriş seviyesi çünkü. Ama tuş ya da o bahsettiğim aparat clrtc ve clear CMOS pinlere bağlanırsa PC kapalı olması kafi. PC açıkken de CMOS reset yaparsın ama açık-kapalı durumdaki akım tabii farklı olacaktır. Sistem aniden kapanacaktır, anlık kısa devre işlemi çünkü. Fişten çekmek ya da elektrik gitmesi ile aynı etki olacaktır, devamlı yapılması sağlıklı olmaz.

Oyunda FPS yüksek ama fightlarda anlık olarak bir düşme oluyor. Yani sahne hızlı geçince veya çok yetenek atılınca saniyelik bir takılma gibi. Onun dışında FPS değerleri iyi gözüküyor. ama o takılma var hala.

Oyunda FPS yüksek ama fightlarda anlık olarak bir düşme oluyor. Yani sahne hızlı geçince veya çok yetenek atılınca saniyelik bir takılma gibi. Onun dışında FPS değerleri iyi gözüküyor. Ama o takılma var hala.

Ve dediğim gibi fanlar eskiye göre gürültülü.

MSI Afterburner'da GPU/CPU Güç Tüketimi+GPU/CPU Sıcaklık değerleri açıksa kapat. Bu bug yıllardır var ve az veya çok takılmalara neden oluyor.

5-10 Saniyede bir takılma sorunu yaşıyorsan Network Sürücüsü yüzünden olma ihtimali çok yüksek, Ethernet'i disable edip Wi-Fi kullanıp dene.

%1'in 300 FPS'lerde sürünmesi çok normal değil, ram ayarı şart. 32MB önbellekli testlerde 376 FPS %1 skoru aldım ben x3D'de ise +500.

Windows'da gereksiz arka plan uygulamalarını kapat başlangıçta sadece klavye+fare yazılımı ve gerekli audio bileşeni vs çalışsın

Örnek :

Eki Görüntüle 245410

İşlemci'ye ince ayar çekmek PPT-TDC-EDC ayarı yapmak gerekebilir, Undervolt da keza yüksek boost korumada önemli rol oynar.

İşlemci için örnek TDP ayarı: Dilersen x10 scalar+200Fmax da ekleyebilirsin test sana ait.

mW/mA, miliwatt/miliamper demek. Bazı anakartla düz W/A yazar 3 sıfır fazla sadece mili cinsinden olana yazılır.

Stabilite artırmak, vdroop ve overshoot azaltmak için CPU Load Line Calibration'u medium ayarda tutmak işini görür. Rakam görürsen de ortadaki rakamı seçersin.

Valorant CS gibi oyunlar CPU Stabilitesine çok önem verir, sabit frekansta çalışıp 300-500mhz anlık kısıp geri yükselmemesi gerek. Frekans indir kaldır stutter yaratır.

Eki Görüntüle 245415

"CPU Set Setter" kullanıp Valorantı 5 çekirdek 10 thread veya arkada başka uygulama çalıştırmıyorsan 6 çekirdek 12 thread kilitleyebilirsin. Oyunun boş yakaladığı başka çekirdekte/thread'de yeniden spawn olup o çekirdeğin frekansını yükseltmeye çalışmasını engellersin buna bağlı stuttter yaşattırmaz, hangi alan tahsis edildiyse orada çalışmaya zorlar.

Örnek : Grafikte üstteki kısım valorant'a ayrılmış olan 8 çekirdekli x3D

Alttaki de non-x3D oralarda da ufak hareketlilikler var çünkü valorant vanguard ve riot client+fare+klavye oralarda çalışması için atandı.

Eki Görüntüle 245419
üstadım dediğiniz msi ayarlarını yaptım şimdi. 1920x1080 oynuyorum takılma sorunu yaşıyorum ama belki de sunucudandır? paris'te 45 ping ile oynuyorum. wifi kapalı tamamen. arka plan vs kapalı. regedit ayarlarını yapmıştım. vallahi yoruldum ayar yap yap bir şey değişmiyor iyi olsun diye 9800x3d aldım olmadı. ram stabil değil bence şuan. ram almak zorunda kalmak istemiyorum. işlemci nasıl yapacağım tam bilemiyorum ama.

MSI Afterburner'da GPU/CPU güç tüketimi+GPU/CPU sıcaklık değerleri açıksa kapat. Bu bug yıllardır var ve az veya çok takılmalara neden oluyor.

5-10 saniyede bir takılma sorunu yaşıyorsan network sürücüsü yüzünden olma ihtimali çok yüksek, Ethernet'i disable edip Wi-Fi kullanıp dene.

%1'in 300 FPS'lerde sürünmesi çok normal değil, RAM ayarı şart. 32MB önbellekli testlerde 376 FPS %1 skoru aldım ben X3D'de ise +500.

Windows'ta gereksiz arka plan uygulamalarını kapat başlangıçta sadece klavye+fare yazılımı ve gerekli Audio bileşeni vs çalışsın.

Örnek:

Eki Görüntüle 245410

İşlemci'ye ince ayar çekmek PPT-tdc-EDC ayarı yapmak gerekebilir, undervolt da keza yüksek Boost korumada önemli rol oynar.

İşlemci için örnek TDP ayarı: Dilersen X10 scalar+200fmax da ekleyebilirsin test sana ait.

mW/mA, miliwatt/miliamper demek. Bazı anakartla düz w/a yazar 3 sıfır fazla sadece mili cinsinden olana yazılır.

Stabilite artırmak, vdroop ve overshoot azaltmak için CPU load line calibration'u medium ayarda tutmak işini görür. Rakam görürsen de ortadaki rakamı seçersin.

Valorant CS gibi oyunlar CPU stabilitesine çok önem verir, sabit frekansta çalışıp 300-500MHz anlık kısıp geri yükselmemesi gerek. Frekans indir kaldır stutter yaratır.

Eki Görüntüle 245415

"CPU set setter" kullanıp Valorant'ı 5 çekirdek 10 thread veya arkada başka uygulama çalıştırmıyorsan 6 çekirdek 12 thread kilitleyebilirsin. Oyunun boş yakaladığı başka çekirdekte/thread'de yeniden spawn olup o çekirdeğin frekansını yükseltmeye çalışmasını engellersin buna bağlı stuttter yaşattırmaz, hangi alan tahsis edildiyse orada çalışmaya zorlar.

Örnek: Grafikte üstteki kısım Valorant'a ayrılmış olan 8 çekirdekli X3D.

Alttaki de NON-X3D oralarda da ufak hareketlilikler var çünkü Valorant Vanguard ve Riot Client+fare+klavye oralarda çalışması için atandı.

Eki Görüntüle 245419

Bu programı da kurdum hocam şimdi ayarı nasıl yapabilirim?

Son düzenleme:
Oyunda FPS yüksek ama fightlarda anlık olarak bir düşme oluyor. Yani sahne hızlı geçince veya çok yetenek atılınca saniyelik bir takılma gibi. Onun dışında FPS değerleri iyi gözüküyor. ama o takılma var hala.

Ve dediğim gibi fanlar eskiye göre gürültülü.

üstadım dediğiniz msi ayarlarını yaptım şimdi. 1920x1080 oynuyorum takılma sorunu yaşıyorum ama belki de sunucudandır? paris'te 45 ping ile oynuyorum. wifi kapalı tamamen. arka plan vs kapalı. regedit ayarlarını yapmıştım. vallahi yoruldum ayar yap yap bir şey değişmiyor iyi olsun diye 9800x3d aldım olmadı. ram stabil değil bence şuan. ram almak zorunda kalmak istemiyorum. işlemci nasıl yapacağım tam bilemiyorum ama.

Bu programı da kurdum hocam şimdi ayarı nasıl yapabilirim?
CPU set setter kurduysan :

Windows ayarlarından oyun modu kapalı olmalı, güç yönetiminden yüksek performans seçmelisin.

Oyunlara çekirdekler atandı.

1778797326232.webp

Bilgisayar her başladığında başlaması arka planda açık kalması için ayarlandı ki otomatik olsun her şey.

1778797397792.webp

Rules kısmından oyun exe'si seçildi ve hangi çekirdek maskesinde olacak belirlendi.

1778797444020.webp

Program oyunlara daldığında bu işlemi uyguluyor başka hiç bir olayı yok.

Oyunların exe dosyalarını keyfine göre koyabilirsin. İstediğin oyuna istediğin çekirdeği verebilirsin. Bütün oyunlarda çalışır.