yagokani

Uzman
Merhaba selam herkese, ben bir süredir başlıkta da yazdığı gibi random zamanlarda reset yiyorum bilgisayarda. O kadar random zamanlarda yiyorum ki gerçekten bir pattern bulamadım diyebilirim ne tetikliyor tam olarak neden ne zaman oluyor anlamıyorum ancak tesadüf de olsa 2-3 tane yakaladığım durumdan bahsetmek istiyorum, zaten bu olay oldukça, ve bir süre sonra tekrarlandıkça insan dikkat etmeye başlıyor,

Öncelikle 2023 yılının başında toplamış olduğum bir sistem bu,
Hem oyun hem de workstation olarak kullandığım için 3 monitörlü kullanıyorum, bu 3 monitörden 2'si eski sistemimde de vardı ve bir reset sorunu olmuyordu.
Bunları yazıyorum çünkü ana monitörümü değiştirince de başlamış olabilir diye de düşünüyorum neyse, bu kısım ön bilgiydi.

İlk reset atma sorunları World of Warcraft oynarken olmaya başladı, çok çok random zamanlarda ve random aralıklarla oluyordu. Yani atıyorum bugün reset attı diyelim, sonraki reset belki 3 hafta sonra oluyordu belki 2 ay sonra bazen 2 saat sonra, yani o patterni takip edemeyeceğim şekilde oluyordu. Daha sonra BIOS güncellemesi yaptım ve düzeldiğini düşündüm çünkü çok uzun süre reset atmamıştı, sonra pat bir gün yine reset geldi ve BIOS'um hala günceldi. ( ne kadar doğrudur bilmem ama PC parçalarını güncel tutuyorum bu arada, GPU falan güncelleme geldikçe yapıyorum )

Daha sonra acaba WoW oynarken kullandığım add-on'lar mı bir sorun çıkartıyor diye düşündüm, olabildiğince hiç kullanmadığım ya da 2023'ün o aylarında yeni kurduğum add-onları kaldırdım. Çünkü önceki bilgisayarımda da oynardım ve hiç böyle bir sorun olmazdı. Neyse bu böyle devam etti, PC dümdüz rest atıyor sadece sanki biri kasa düğmesine dokunmuş gibi, PC'de hiçbir ısınmaz hiçbir zorlanma yokken, cart diye reset atıyor.
Hatta bu sorunu kuzenimle araştırırken artık reset oldukça, olduğu an yazıyordum ve yani çok random günlerde çok random saatlerde oluyordu hiçbir anlam veremedik tabii.

Bazen hiç oyun oynamazken olduğu da oldu 2-3 kere sadece Discord'da takılırken ya da sadece YouTube'da bir şeyler izlerken de olduğu oldu.

Bu arada hiç mavi ekran vermiyor PC, sadece dümdüz reset.

Bazen PC'nin bir anda kasılıp monitörlerin siyaha düştüğü de olmuştu. Bunu bazen ana monitörün düğmesinden kapa aça yaparak Normal'e döndürmüştüm, tam bu esnada kasanın fanlarının hızlandığını fark etmiştim. Ama bazen de mecburen elle reset atıyordum çünkü düzelmiyordu, siyah ekranda kalıyordu PC, zaten bunun farkını anlıyordum, eğer bir şey izlerken siyaha düşerse, ses gelmeye devam ediyordu yani sistemin çalıştığını anlıyordum, monitörü kapa aç yapınca düzeliyordu, ancak bazen ses ve ekran da gidince anlıyordum ki elle reset atmalıyım.

Neyse en son bu random reset durumu 2-3 hafta önce oldu, ve bu sefer garip bir pattern yakaladım

Ben iş olarak çizim yapıyorum ve Wacom Cintiq kullanıyorum, reset atma kombinasyonum şöyleydi,
Ben Cintiq başında Photoshop'ta çizim yaparken, önümdeki 2. monitörümde ( referans monitörüm) Google'da görseller açıktı,
Hemen yanımda duran ana monitörümde ise Google'dan farklı bir Tab açıktı orada da GAIN'den bir şeyler dinliyordum.
Bu detayı veriyorum çünkü nedense bu durum 2 kere başıma geldi aynı bu kombinasyonla çalışırken oldu. 2 farklı gün ancak aynı kombinasyon ile 2 kere 19 dakika ara ile reset geldi. Hatta bunu yazıp paylaştığımda da tekrar deneyeceğim aynı bu kombinasyonu.

Diğer oynadığım hiçbir oyunda reset gelmiyor, bu yüzden biraz WoW'dan şüphelendim ancak normal çalışma ve günlük zamanda da olduğu için anlam da veremedim. Saatlerce başka oyunlar oynadım hiçbirinde reset durumu olmadı, en güncel Dragon's Dogma 2'yi Full ayarlar ile bitirdim, BG3 bitirdim, arada açar Elden Ring oynarım, RDR2 bitirdim, hepsini Full ayarlar ile oynuyorum cihaz ısınmıyor bile,

CPU, PSU, GPU, RAM'leri stres testine soktu 2'şer saatliğine yine kapanma vb. gibi bir şey olmadı.

Kusura bakmayın biraz uzun oldu ancak detaylıca anlatmak istedim durumu, sizce bu neden oluyor olabilir?

Sistemim:

MB: ROG STRIX B550-F Gaming Wi-Fi II
GPU: ROG STRIX Gaming RTX 4070 Ti
CPU: Ryzen 9 5900X
PSU: Corsir RM850
RAM: Corsiar Vengeance LPX 2x32 3600MHz
Soğutucu: Arctic Liquid Freezer II 240 ARGB
---
Samsung 970 EVO 500GB (Windows ve Photoshop, Google vb. burada)
Samsung 990 Pro 2TB (Full oyun)
Samsung 950 EVO 250GB yedek depolama
---

Ana Monitör: Dell S2721DGFA 27 inç 165Hz 1ms FreeSync QHD Nano IPS LCD Gaming Monitör ( 2560 X 1440 (2K) ) - DisplayPort ile bağlı
2. Monitör: ViewSonic XG2702 27” 144Hz Gaming Monitör ( 1920X 1080 ) - HDMI ile bağlı
Wacom Cintiq 24HD: Pro olmayan 2014 model ( 1920 X 1200 HD ) kendisi DVI kablolu, DVI'dan HDMI dönüştürücü ile bağlı

Selamlar, ya açıkçası XMP nedir bilmiyorum :/ bilgisayarı topladıktan sonra kurulum ve ayarlarını kuzenle birlikte yaptık, şu an 3600'de çalışıyor RAM bi onu biliyorum, ne yazık ki başka bi PSU ve RAM ile deneme şansım da yok haliyle yedek falan yok evde :/ format düşündüm bi ama acaba yazılımsal sıkıntı mı oluyor diye.

Voltaj düşüklüğü, hmm. Yani bundan emin değilim. İstanbul, Anadolu yakasındayım. Göztepe'deyim bir sitede kalıyorum, tabii ki de rastgele zamanlarda elektrik kesintileri oluyor ama voltaj dalgalanması oluyor mudur bilmiyorum :/ ama tab akım korumalı priz kullanıyorum Schneider marka.

Düzenleme: Evet evet hiç ısınmıyor PC, genel olarak yorulmuyor bile her hangi bir oyundan ya da programdan. :/
BIOS ayalarınızı siz değil de bir başkası yapılandırdığı için ve bu konuda bilgi veremediğin için bir şey diyemeyeceğim ama madem başka bir RAM ve PSU deneme imkanın yoksa o halde en azından bir süreliğine ufak bir performans düşüklüğünü göze alarak BIOS'taki ayarlarını default hale getirip gözlemlemeyi deneyebilirsin. BIOS ayarlarını default yapınca zaten RAM'lerle ilgili ayarlar da sıfırlanmış olacak.

Buna rağmen hala sorun devam ederse belki de binadaki güç dalgalanması sorun yaratıyor olabilir. Akım korumalı priz sadece elektrik sorunlarında donanımıza en az zarar gelmesini sağlar. Güç problemini çözmez.

Son düzenleyen: Moderatör:
Temel bir çözüm önerisi olacak ama reset tuşu veya bağlı olduğu pinle alakalı sorun olmuş olabilir mi? Yani sorun direk reset tuşunun kendisi olabilir mi?
Aklıma bu da geldi. Birebir aynısını düşündüm o kadar rastgele ki, acaba tuşta mı bir sıkıntı var bilemedim, ama tabii onu kontrol edebilecek teknik bilgim yok ne yazık ki :/ kedim küçükken kasanın üstüne çıkar yanlışlıkla basardı tuşa... Artık çıkmıyor tabii ama acaba o yanlışlıkla basmaları tuşta bi sıkıntı mı yarattı bilemedim şimdi.

Yani şu an genel kanı, PSU ve RAM üstüne sanırım değil mi? Görece değişmesi daha kolay bileşenler olması bi tık mutlu etti beni. Eğer sorun bunlardan birindeyse, bir GPU ya da CPU'ya nazaran daha rahat değiştirilebilirler diye düşünüyorum.
En azından verdiğin bilgilere dayanarak ben öyle düşünüyorum. Normalde sıcaklık seviyeleri arttığında, özellikle CPU sıcaklık seviyesi çok arttığında da sistem kendisini resetler. Ama sıcaklık seviyelerinde bir problem olmadığını söyledin.

Bir de problemin anlık bir problem olmadığı için nokta atışı bir çözüm düşünemiyorum. Çünkü bu sorunu kısa zaman dilimlerinde yaşamıyorsun. O yüzden çözümü de uzun vadede gözlemleyerek bulabileceksin bence.

En azından verdiğin bilgilere dayanarak ben öyle düşünüyorum. Normalde sıcaklık seviyeleri arttığında, özellikle CPU sıcaklık seviyesi çok arttığında da sistem kendisini resetler. Ama sıcaklık seviyelerinde bir problem olmadığını söyledin.

Bir de problemin anlık bir problem olmadığı için nokta atışı bir çözüm düşünemiyorum. Çünkü bu sorunu kısa zaman dilimlerinde yaşamıyorsun. O yüzden çözümü de uzun vadede gözlemleyerek bulabileceksin bence.

Evet mecburen bazı şeyleri deneme yanılma ve gözlemleme ile çözeceğim sanırım :/ Bu akşam ilk içim şu RAM hızını varsayılana almakla başlayacak, 2400'e düşecek sanırım DDR4 olduğu için. Biraz böyle gözlemlerim bakalım reset atma durumu oluyor mu olmuyor mu diye.

Umarım başka fikirler de gelir ama arkadaşlardan, bir yandan evde çalıştığım için sistemi süper meşgul edemiyorum ya da büyük değişikliklere gidemiyorum haliyle :/

Bu arada yazan herkese çok teşekkür ederim, forumda yeniyim ve bu kadar hızlı cevaplar ve ilgi olmasını beklemiyordum, çok teşekkürler yeniden. Umarım sorunu bulabiliriz kıyısından köşesinden 🙏

@yagokani, Bir de sistemi kullandığın prizleri de bir düşün. Mesela bütün sistemi tek bir duvar prizini çoklayarak kullanıyorsan ve şayet bunu bölme ya da değiştirme imkânın varsa böl veya değiştir. Öncelikle bütün sistemin gücünü başka bir duvar prizinden çekip kullanmayı deneyip gözlemle, sonra da örneğin monitörlerin gücünü başka duvar prizinden çekecek şekilde böl ve gözlemle. Yani RAM'lerde problem yoksa meselenin güç dalgalanması ile olduğunu düşündüğüm için bu önerilerde bulunuyorum. Elbette binanın genelinde bir güç dalgalanması oluyorsa priz değişikliği de işe yaramaz.

Konuyu detaylıca tekrar okudum. Söylemlerimi bağışlayın lütfen. Konuda söylediklerinize göre bilgisayarın işleyişiyle çok haşır neşir olmadığınızı çıkarımını yaptığımdan bu soruyu soruyorum. Reset atmaktan kastınız nedir tam anlayamadım. Yani ekranlar kapanıp tekrar kaldığınız yerden devam mı ediyorsunuz yoksa Windows kapanıp tekrar mı açılıyor? Bunu sormamın nedeni ise bende benzer bir dönüştürücü kullanıyorum benimde ekranlar gidip geliyor bazen. Grafik tabletinizin dönüştürücü kablosu bozulmuş olabilir diye düşünüyorum. Çünkü stres testine soktuğunuzda hiçbir sorun olmadığını ayrıyeten oyunlarda rahatça oynadığınızı belirtmişsiniz. Amacım temel konuları sorarak seçenekleri elemek.

Bu arada hiç mavi ekran vermiyor PC, sadece dümdüz reset.

Bu arada mavi ekran bazen mavi ekran olarak gelmez. Defalarca kere başıma geldi, mavi ekran verip göstermeden reset attığı durumlar oldu. Siz bir minidump dosyasını yine de kontrol edin, o ihtimali eleyelim en azından.

Konuyu detaylıca tekrar okudum. Söylemlerimi bağışlayın lütfen. Konuda söylediklerinize göre bilgisayarın işleyişiyle çok haşır neşir olmadığınızı çıkarımını yaptığımdan bu soruyu soruyorum. Reset atmaktan kastınız nedir tam anlayamadım. Yani ekranlar kapanıp tekrar kaldığınız yerden devam mı ediyorsunuz yoksa Windows kapanıp tekrar mı açılıyor? Bunu sormamın nedeni ise bende benzer bir dönüştürücü kullanıyorum benimde ekranlar gidip geliyor bazen. Grafik tabletinizin dönüştürücü kablosu bozulmuş olabilir diye düşünüyorum. Çünkü stres testine soktuğunuzda hiçbir sorun olmadığını ayrıyeten oyunlarda rahatça oynadığınızı belirtmişsiniz. Amacım temel konuları sorarak seçenekleri elemek.
Benim anladığım Windows kendini yeniden başlatıyor, ekran kararıyor ve sistem kapanıp açılıyor. Bu durumda @Şişman Adam arkadaşın dediği gibi tek bir duvar prizi durumu olabilir bende kendi sistemimde kasa, modem ve hoparlör için bir duvar prizinden çektiğim uzatmayı monitörler ve şarj cihazları için başka bir duvardan çektiğim uzatmayı kullanıyorum ayrıca daha kolay kontrol edilebilecek durumlar mevcut örnek PSU güç kablosu, kullanılan uzatma prizi veya format ya da Memtest yapılabilir RAM değişimi söz konusu değilse, hiç yapmadım bilgim yok ama @kumru böyle bir yorumda bulunmuş es geçmemek gerek diye düşünüyorum.

XMP devre dışı bırakılabilir bir sürü seçenek mevcut hepsinin test edilmesi gerek, en iyisi kuzeninizle beraber yorumları dikkate alarak bir sıralama ile tek tek çözüm arayabilirsiniz. Şimdi gidin yeni RAM alın diyemem belki problem RAM değil gereksiz masraf en mantıklı hareket adım adım denemek bence şahsi fikrim.

Selam tekrar, iki farklı durum gibi görünüyor ve gerçekten tamamen rastgele zamanlarda meydana geliyorlar.

1- Tamamen rastgele zamanlarda, belirli aralıklarla reset atıyor. Örneğin, en son notlarıma baktığımda 1 Haziran'da olmuş, yani son 14 günde bir reset olmamış. En net gözlemlediğim durum, World of Warcraft oynarken oldu. Bir süredir oynamıyorum çünkü sezon sonu geldi ve birkaç aydır oyuna girmiyorum. Belki devam etmem durumu etkiler ve resetler artar, emin değilim. Resetleme durumu şöyle: Oyun oynarken ya da çizim yaparken, birden bire hiçbir uyarı olmadan bilgisayar kendiliğinden yeniden başlıyor. Bir mavi ekran, bir hata mesajı, bir ses, hiçbiri yok, sadece bilgisayar dümdüz baştan başlıyor, sanki kasa düğmesine yeni basılmış gibi. Fan hızları bile değişmiyor, sadece düz bir reset oluyor.

2- İkinci durum belki ekranlarla ilgili olabilir. Yine rastgele zamanlarda meydana geliyor. Bilgisayarda herhangi bir şey yaparken, mesela YouTube'dan bir video izlerken, birden ekranlarım siyaha dönüyor. Ancak, eğer ses hala geliyorsa, ana monitörümün güç düğmesini kapatıp açtığımda ekranlar tekrar normale dönüyor ve her şey kaldığı yerden devam ediyor. Ancak eğer ses de kesilirse, bilgisayarı manuel olarak yeniden başlatmam gerekiyor. Çünkü monitörü kapatıp açmak işe yaramıyor, fanlar dönüyor, sistem çalışıyor, kasada ışıklar yanıyor ama görüntü ve ses gelmiyor. Bu durumda sistemi manuel olarak yeniden başlatmak zorunda kalıyorum.

İki farklı durum var, her ikisi de tamamen rastgele zamanlarda meydana geliyor. Mesela ilk mesajımda belirttiğim gibi, iki farklı monitörde Google ve GAIN sayfası açtım, ayrıca tabletten Photoshop'u açtım, ancak hiçbir sorun olmadı, sistem normal şekilde çalıştı. Ancak 1 Haziran'da, aynı kombinasyonla 19 dakika arayla iki kez reset oldu. Bu yüzden sanki bu sorunlar donanımsal değil, yazılımsal bir sorun gibi görünüyor, sanki bir çakışma oluyor ve bu nedenle reset atıyor gibi.

Benim anladığım Windows kendini yeniden başlatıyor, ekran kararıyor ve sistem kapanıp açılıyor. Bu durumda @Şişman Adam arkadaşın dediği gibi tek bir duvar prizi durumu olabilir bende kendi sistemimde kasa, modem ve hoparlör için bir duvar prizinden çektiğim uzatmayı monitörler ve şarj cihazları için başka bir duvardan çektiğim uzatmayı kullanıyorum ayrıca daha kolay kontrol edilebilecek durumlar mevcut örnek PSU güç kablosu, kullanılan uzatma prizi veya format ya da Memtest yapılabilir RAM değişimi söz konusu değilse, hiç yapmadım bilgim yok ama @kumru böyle bir yorumda bulunmuş es geçmemek gerek diye düşünüyorum.

XMP devre dışı bırakılabilir bir sürü seçenek mevcut hepsinin test edilmesi gerek, en iyisi kuzeninizle beraber yorumları dikkate alarak bir sıralama ile tek tek çözüm arayabilirsiniz. Şimdi gidin yeni RAM alın diyemem belki problem RAM değil gereksiz masraf en mantıklı hareket adım adım denemek bence şahsi fikrim.
Bu akşam mesai sonrası BIOS'ta RAM ayarlarını varsayılan ayarlara döndüreceğim ve bir süre öyle kullanacağım. Hızın 3600 MHz'den 2400 MHz'e düşmesi, Photoshop ve oyunlarda büyük dramatik performans kayıplarına neden olur mu?

Bu akşam mesai sonrası bir BIOS'da RAM ayarlarını default yapacağım bir süre öyle kullanacağım, hızın 3600'den 2400'e düşmesi çok büyük dramatik performans kayıplarına yol açar mı? Photoshop ve oyunlarda?

Performans kaybı yaşarsınız diye düşünüyorum. Ayarları güncelledikten sonra son durumu paylaşır mısınız?
Kuzeninizle de iletişime geçip forumu okumasını söylemenizi öneririm.

Son düzenleme: