@UNTETHERED, attığın linkteki bilgi sadece ASRock'un sitesinde yer alan bir tablo ve ayrıca bu tablonun üstünde yazan bilgi de JEDEC ile alakalı bilgi. XMP ile alakalı herhangi bir şey söylenmemiş, XMP/DOCP/EXPO ile alakalı herhangi bir şey yok, ayrıca bunun pazarlama taktiği olduğu falan yok, stabil olmadığına yönelik yapmış olduğun yorumlar da gerçek dışı.
Anakart / işlemci / RAM üreticisinin sitesine yazdığı her kağıtüstü bilgiyi pratikte de aynı şekil bekliyorsan maalesef teknolojiyle geçirdiğin vakti gözden geçirmelisin. Teknoloji, kağıtüstü bilgilerle dönen bir alan değil.
IMC'ye bağlı olduğunu belirtip de defaatle sitede yazan JEDEC frekansını sayıklaman ironik, zira bellek kontrolcü dediğimiz şey silikon piyangosudur ve herkeste sweet spot farklıdır. Adam bunu garantiye almak için siteye ekstrem koşulları da gözeterek düşük RAM frekans değeri yazıyor ama bu demek değildir ki her koşulda her bellek kontrolcü o siteye yazılan değerlerin üstüne çıkamaz.
3600 MT/s OC yapılabilir ancak bu resmi destek dışıdır ve 7/24 stabilite garantisi yoktur.
OC yapmak başka bir şey, XMP açmak başka bir şey. XMP açtığında stabil değilse ya RAM bozuktur, ya çipe uygun XMP ayarı yapılmamıştır (karma çip kullanımı kaynaklı meydana gelebilir) ya da uygun RAM seçimi yapmamışsındır. 4x16 GB RAM kullanımı için gidip 3600 MHz RAM alıp Ryzen 5000 serisi ile 3600 MHz alabileceğine inanmak hayaldan öte değil ama 2x8 GB RAM kullanımı için 3600 MHz RAM alıp gayet de stabil ve sorunsuz bir şekilde kullanılır, bu koşulda kullanamıyorsa her türlü sebep arızaya işaret.
- Ryzen 5000 serisi için 2x8 kullanımda AMD'nin tavsiye ettiği frekans değeri 3733 MHz ve 1866 FCLK
- Ryzen 3000 serisi için 2x8 kullanımda AMD'nin tavsiye ettiği frekans değeri 3600 MHz ve 1800 FCLK
Daha ekstrem koşullarda bu FCLK kapasitesi değişir, aynı koşulda bile ekstrem koşullarda bu FCLK kapasitesi değişir.
Hatta daha da abartayım, AM4 Zen Overclock Google Datasheet'i var, oraya da bakabilirsin. Tonlarda 3600 MHz ve üzeri frekanslarda stabil bir şekilde kullanan kullanıcılar var.
Bunun dışında kendim de zamanında hem 5500, hem 5800X kullandım ve hiçbir stabilite sorunu yaşamadım, üstelik 5800X'te 3933 MHz 1967 FCLK ve 5500'de ise 2067 FCLK 4133 MHz kullandım. Bu mantıkla ben AMD'nin siteye yazdığı değerin üstüne çıktığım için AMD'den daha üstünüm ve AMD'den daha bilgiliyim.
Daha bu [
ASUS AMD EX A320M ] anakartta
XMP desteğinin olmadığını görememişsin; buraya gelip benim konuma mesaj atıp bir de gülücük yapıyorsun. smile'i yapıyorsun.
XMP desteği olmadığı?
Attığın linki detaylı incelemedin sanırım. (O.C.) şeklinde belirtilen bilgi, zaten XMP oluyor. XMP/DOCP/EXPO zaten OC diye geçiyor ama bu OC'u sen değil, RAM üreticisi yapıyor.