HderJS

Uzman
Arkadaşlar merhaba. Sistemim oyun oynarken veya Google'da veya masaüstünde fark etmeksizin bir sürede bir donup kilitleniyor. Tüm USB güçleri kesiliyor görüntü donuk şekilde kalıyor kasa çalışmaya devam ediyor. Kasanın Power tuşu ve reset tuşu çalışmıyor sadece PSU üzerinden şalteri indirerek PC'yi kapatabiliyorum. RAM hariç her şey değişti. RAM'leri Windows bellek tanılama ve MemTest86 ile test ettim hiçbirinde sorun çıkmadı. Çok uzun zamandır bu problemi yaşamaktayım ve düzeltemedim. İşlemci, anakart, SSD, güç kaynağı, ekran kartı haklınıza gelebilecek her şeyi değişti bir ben kaldım bir de RAM. Ne yapmam lazım, nasıl bir çözüm önerirsiniz? Bazen oyun oynarken güçte kesiyordu dikey ekran kartı aparatı vardı, ondan yapabileceği söylendi. Onu söktüm o şekilde test etmeye devam ediyorum. Daha bir kapanma yaşamadım fakat donma olayı çözülmüyor hiçbir şekilde. RAM'de sorun var mı yok mu nasıl anlarım? Olmadı onu da değiştireyim, artık kafayı yemek üzereyim. Sistemde her şey güncel. BIOS dahil.

Sistem:
  • Anakart: ASUS ROG STRIX X570 Dark Hero
  • İşlemci: Ryzen 9 5900X
  • RAM: Corsair Vengeance RGB Pro SL 3600MHz CL16 4x8 = 32 GB
  • Ekran kartı: Sapphire RX 7800 XT Nitro +
  • PSU: ASUS ROG Thor Platinum II 1000W
  • Sıvı soğutma: ASUS ROG Ryujin Extreme 360mm
  • SSD C: Ve D: Kinston KC2000 2TB PCI 4.0
  • SSD'e: Samsung 970 EVO Plus 500GB

Son düzenleyen: Moderatör:
Yan tarafımdaki PC'de Ryzen 5 5600X ve ASUS B550-F Gaming var. 4 kit 8 GB aynı RAM'lerin beyazı var ve yıllardır sorunsuz DOCP profili açık kullanıyoruz çok saçma değil mi bu?
DDR4 çok olgunlaşmış bir platform o yüzden sorun olmuyor çoğu zaman. Ama DDR5 ilk çıktığı zamanlarda 4x bellek kullanmak çok zorluyordu sistemi, ama şu anda DDR5'te olgunluğuna erişti sayılır.

Arkadaşın dediği tamamıyla yanlış bu arada en iyi profil JEDEC değil. 6000 MHz JEDEC profili çok absürt bir zamanlamalara sahip 52-48-48 gibi bunun yerine XMP ya da manuel profil yapıp kullanırsan %15-20 daha fazla performans alırsın ve sana hiçbir zararı olmaz.

5800 MHz için JEDEC profili 50-45-45 :D

1756883344505.webp

Arkadaşın dediği tamamıyla yanlış bu arada en iyi profil JEDEC değil. 6000 MHz jedec profili çok absürt bir zamanlamalara sahip 52-48-48 gibi bunun yerine XMP ya da manuel profil yapıp kullanırsan %15-20 daha fazla performans alırsın ve sana hiçbir zararı olmaz.

5800 MHz için Jedec profili 50-45-45 :D

Eki Görüntüle 181282

Burada benim dediklerimin hiçbiri yanlış değil bir yanlış varsa o da sizin 5800 MT/s JEDEC demenizdir.

Hiçbir zararı olmaz demişsiniz mavi ekran alan arkadaşlarımızın %90'ı RAM yüzünden alıyor sırf şu profilleri açtığı için.

JEDEC en stabil bellektir XMP/OC boş işler sadece firmaların pazarlaması. Öyle bir şey yok, olsaydı AMD / INTEL Mühendisleri IMC olarak 8000 MT/s hızında kontrolcü üretirlerdi ama siz illa OC yapmak istiyorsanız yapabilirsiniz sorun yok burada yanlış bir bilgi de yok.

%15-20 performans farkı demişsiniz buyurun veri koyuyorum buraya:

1756885266398.webp

1756885309876.webp

Stabil kalın.

İyi Sosyaller.

Hiçbir zararı olmaz demişsiniz mavi ekran alan arkadaşlarımızın %90'ı RAM yüzünden alıyor sırf şu profilleri açtığı için.
XMP kapatip JEDEC actirdigimiz takdirde de mavi ekran yiyen kullanicilar var. Ayrica XMP acildiginda stabil olmayan bir RAM varsa bu RAM'in problemidir, XMP'nin degil.

RAM kolay bozulabilen bir parca, bu yuzden mavi ekran konularinin cogu RAM kaynaklidir.
Öyle bir şey yok, olsaydı AMD / INTEL Mühendisleri IMC olarak 8000 MT/s hızında kontrolcü üretirlerdi ama siz illa OC yapmak istiyorsanız yapabilirsiniz sorun yok burada yanlış bir bilgi de yok.
AMD / Intel'in sitesine RAM frekanslarini kasitli olarak dusuk tutma sebebi, her turlu senaryoyu dusunerek bunu yazmalarindan kaynakli. Temel duzey kullanici pek bir sey bilmez, gider 4x16 RAM takar 3600 MHz elde edebilecegini dusunur ama edemez sonra AMD'ye camur atar. Bu gibi ekstrem durumlar dusunulerek kasitli dusuk yazilir ama bu o islemcinin bellek kontrolcu potansiyelinin her turlu kit ve frekans icin ayni oldugu anlamina cikmaz.

En iyisi JEDEC profili stabil, boş ver XMP'yi falan al 2x16GB RAM BIOS'u default yap yeterli inan hiçbir faydası yok.
Ayrıca 4x8 ile 2x16 arasindaki farki, boylesine dusuk frekanslarda anlayamazsin. Bu farklari anlayabilecegin frekanslar 4000 ve uzeri. Onda da zaten Ryzen islemciler IMC'den oturu 1:1 disina ciktigi icin performans kaybina yol aciyor ve kullanmak mantiksiz oluyor.

O fark da RAM topolojisini ilgilendirir, yani anakarti.

Son düzenleme:
Yanlış bilgi: ASUS EX-A320M Gaming anakartta XMP desteği mevcut. Sitede (O.C.) şeklinde belirtilen frekanslar, XMP anlamına gelir, XMP de bir nevi O.C. yöntemidir ama bunu biz değil, RAM üreticisi yapar.
Yüksek kapasiteli bellek kullanmak ve 4x kit ile buna OC yapmak, IMC üzerinde aşırı yük oluşturur ve sistemin kararsız çalışmasına yol açar. Benim burada demek istediğim, stabil çalışan bir sistem inşa etmektir.

XMP/EXPO/OC/D.O.CP
Tamamen pazarlama.

1756905217502.webp

Kaynak: AMD Ryzen Vermeer bellek uyumluluk tablosu 4x SR/DR konfigürasyonda resmi JEDEC desteği 2667 MHz.

3600 MT/s OC yapılabilir ancak bu resmi destek dışıdır ve 7/24 stabilite garantisi yoktur.

Yeterlidir umarım,

İyi sosyaller.

@deadfellow

Daha bu [ ASUS AMD EX A320M ] anakartta XMP desteğinin olmadığını görememişsin.

Burada benim dediklerimin hiçbiri yanlış değil bir yanlış varsa oda senin 5800 MT/s JEDEC demendir.

Hiçbir zararı olmaz demişsiniz mavı ekran alan arkadaşlarımızın %90'ı RAM yüzünden alıyor sırf şu profilleri açtığı için.

JEDEC en stabil bellektir XMP/OC boş işler sadece firmaların pazarlaması. Öyle bir şey yok olsaydı AMD / Intel mühendisleri ımc olarak 8000 MT/s hızında kontrolcü üretirlerdi ama siz illa OC yapmak istiyorsanız yapabilirsiniz sorun yok burada yanlış bir bilgide yok.

stabil kalın.

iyi sosyaller.

Kullanıcı büyük ihtimalle yapamadı o anakartta XMP/DOCP desteği var dostum. Aşağıya video bırakıyorum aynı anakart modeline ait.

Silikon kalitesinin büyük rolü var burada, üreticiler fazla sorumluluk almak istemediği için ımc'nin yapabildiği değerin çok altında bir değer veriyor ki hem Mali hem yasal sorun yaşamasın diye. 9800X3D ile JEDEC hızı yerine OC profili kullanıyorum 8000 MT/S hiçbir stabilite sorunum da yok. Verdiğim voltaj değerleri de 1.4 civarlarında ;)

%15-20 performans farkı demişsiniz buyurun veri koyuyorum buraya:

Eki Görüntüle 181286

Eki Görüntüle 181287

Kaynak ne?

Kullanıcı büyük ihtimalle yapamadı o anakartta XMP/DOCP desteği var dostum. Aşağıya video bırakıyorum aynı anakart modeline ait.

Silikon kalitesinin büyük rolü var burada, üreticiler fazla sorumluluk almak istemediği için ımc'nin yapabildiği değerin çok altında bir değer veriyor ki hem Mali hem yasal sorun yaşamasın diye. 9800X3D ile JEDEC hızı yerine OC profili kullanıyorum 8000 MT/S hiçbir stabilite sorunum da yok. Verdiğim voltaj değerleri de 1.4 civarlarında ;)

Kaynak ne?

Video yetersizdir, yeterli kaynak değil ve elle değer giriyor. Bu şimdi XMP mi? :)

XMP olmadığının kanıtıdır. .PDF

@UNTETHERED, attığın linkteki bilgi sadece ASRock'un sitesinde yer alan bir tablo ve ayrıca bu tablonun üstünde yazan bilgi de JEDEC ile alakalı bilgi. XMP ile alakalı herhangi bir şey söylenmemiş, XMP/DOCP/EXPO ile alakalı herhangi bir şey yok, ayrıca bunun pazarlama taktiği olduğu falan yok, stabil olmadığına yönelik yapmış olduğun yorumlar da gerçek dışı.

Anakart / işlemci / RAM üreticisinin sitesine yazdığı her kağıtüstü bilgiyi pratikte de aynı şekil bekliyorsan maalesef teknolojiyle geçirdiğin vakti gözden geçirmelisin. Teknoloji, kağıtüstü bilgilerle dönen bir alan değil.

IMC'ye bağlı olduğunu belirtip de defaatle sitede yazan JEDEC frekansını sayıklaman ironik, zira bellek kontrolcü dediğimiz şey silikon piyangosudur ve herkeste sweet spot farklıdır. Adam bunu garantiye almak için siteye ekstrem koşulları da gözeterek düşük RAM frekans değeri yazıyor ama bu demek değildir ki her koşulda her bellek kontrolcü o siteye yazılan değerlerin üstüne çıkamaz.

3600 MT/s OC yapılabilir ancak bu resmi destek dışıdır ve 7/24 stabilite garantisi yoktur.
OC yapmak başka bir şey, XMP açmak başka bir şey. XMP açtığında stabil değilse ya RAM bozuktur, ya çipe uygun XMP ayarı yapılmamıştır (karma çip kullanımı kaynaklı meydana gelebilir) ya da uygun RAM seçimi yapmamışsındır. 4x16 GB RAM kullanımı için gidip 3600 MHz RAM alıp Ryzen 5000 serisi ile 3600 MHz alabileceğine inanmak hayaldan öte değil ama 2x8 GB RAM kullanımı için 3600 MHz RAM alıp gayet de stabil ve sorunsuz bir şekilde kullanılır, bu koşulda kullanamıyorsa her türlü sebep arızaya işaret.

• Ryzen 5000 serisi için 2x8 kullanımda AMD'nin tavsiye ettiği frekans değeri 3733 MHz ve 1866 FCLK
  • Ryzen 3000 serisi için 2x8 kullanımda AMD'nin tavsiye ettiği frekans değeri 3600 MHz ve 1800 FCLK
Daha ekstrem koşullarda bu FCLK kapasitesi değişir, aynı koşulda bile ekstrem koşullarda bu FCLK kapasitesi değişir.

Hatta daha da abartayım, AM4 Zen Overclock Google Datasheet'i var, oraya da bakabilirsin. Tonlarda 3600 MHz ve üzeri frekanslarda stabil bir şekilde kullanan kullanıcılar var.

Bunun dışında kendim de zamanında hem 5500, hem 5800X kullandım ve hiçbir stabilite sorunu yaşamadım, üstelik 5800X'te 3933 MHz 1967 FCLK ve 5500'de ise 2067 FCLK 4133 MHz kullandım. Bu mantıkla ben AMD'nin siteye yazdığı değerin üstüne çıktığım için AMD'den daha üstünüm ve AMD'den daha bilgiliyim.

Daha bu [ ASUS AMD EX A320M ] anakartta XMP desteğinin olmadığını görememişsin; buraya gelip benim konuma mesaj atıp bir de gülücük yapıyorsun. smile'i yapıyorsun.
XMP desteği olmadığı?

Attığın linki detaylı incelemedin sanırım. (O.C.) şeklinde belirtilen bilgi, zaten XMP oluyor. XMP/DOCP/EXPO zaten OC diye geçiyor ama bu OC'u sen değil, RAM üreticisi yapıyor.

1756916100004.webp

Hocam iyi güzel tartışmışsınız bilgiler de edindim sağ olun. Benim ne yapmam lazım şimdi ne öneriyorsunuz RAM'leri değiştirmeli miyim sizce? Çünkü DOCP çalıştıramıyorum hiçbir şekilde işin tuhaf tarafı bu RAM'leri 2020 tarihinde satın aldım 2X kendime 2X eşime şeklinde ve ikimiz de 2023 yılına kadar sorunsuz DOCP açık şekilde kullanıyorduk daha sonrasında o sistemi beyaza döndürdüğü için aynı RAM'lerin beyazını aldık ve ondaki siyah kitleri ben kendi kasama taktım. Taktıktan bir süre sonra bu problemler ortaya çıktı hemen taktığım gibi de değil. Beni yanıltan kısım defalarca test ettim hiçbir sorun bulunmadı o yüzden RAM'leri hiç değiştirmeden her şeyi elden geçirdim. Bahane ile sistem de yükseldi belki ama yaşadığım sinirli günlere değdi mi diye sorarsanız hayır. Şimdi sizin öneriniz nedir? Nasıl devam etmeliyim yola?

@BerkayZ87 @deadfellow @UNTETHERED

Hocam iyi güzel tartışmışsınız bilgiler de edindim sağ olun. Benim ne yapmam lazım şimdi ne öneriyorsunuz RAM'leri değiştirmeli miyim sizce? Çünkü DOCP çalıştıramıyorum hiçbir şekilde işin tuhaf tarafı bu RAM'leri 2020 tarihinde satın aldım 2X kendime 2X eşime şeklinde ve ikimiz de 2023 yılına kadar sorunsuz DOCP açık şekilde kullanıyorduk daha sonrasında o sistemi beyaza döndürdüğü için aynı RAM'lerin beyazını aldık ve ondaki siyah kitleri ben kendi kasama taktım. Taktıktan bir süre sonra bu problemler ortaya çıktı hemen taktığım gibi de değil. Beni yanıltan kısım defalarca test ettim hiçbir sorun bulunmadı o yüzden RAM'leri hiç değiştirmeden her şeyi elden geçirdim. Bahane ile sistem de yükseldi belki ama yaşadığım sinirli günlere değdi mi diye sorarsanız hayır. Şimdi sizin öneriniz nedir? Nasıl devam etmeliyim yola?

@BerkayZ87 @deadfellow @UNTETHERED

2x16 kit alacaksın, sorun kalmayacak. Neden 4x kit? Her slotu doldurmak mı istiyorsun? Bu tür bir düşüncen varsa tüm DIMM slotlarını tam kapasiteye çıkaracaksın ki o zaman 4x kitin hakkını vereceksin. Yüksek frekansa çıkamayacaksın. 'Bu çıkar, şu eder' diyenlere kulak asma hiç. Ben yukarıda görselleri paylaştım; 4x kit 2667 olacak, RAM'lerinin her biri ise JEDEC 2666 olacak SPD olarak. O zaman sorunsuz kullanırsın. Ama hiçbir DIMM yuvasını tam kapasiteye çıkaramıyorsan, o zaman sen 2x16 veya 2x32 kit alacaksın.

Adamlar buraya yazmış:

1757197797476.webp

4x kullanacaksan her RAM 32GB olmak zorunda eğer bu tek RAM ile çıkamıyorsan 2x olara devam edeceksin benim tavsiyem budur.

Sana net önerim 2x16 veya 2x32 3200MHz Kit al.