Ryzen 9 9900X işlemcinin silikon kalitesi nasıl?

AlpRR

Üyecik
Öncelikle ilk aldığım Ryzen 9 9900X işlemcim kuzenim oynarken bir anda sistem kapanmış. Geldiğimde kontrol ettim ama hiçbir şekilde açılmamıştı. Garanti kapsamında serviste sıfırıyla değişti.
Yeni gelen işlemciye de Undervolt ve Curve Optimizer yapmak istedim (eskisine deneyerek bir miktar yapmıştım) ama yenisinde bu değerler eskisine nazaran oldukça daha zorlayıcıydı ve daha stabil kalıyordu.
İşlemciye all cores -40 mV ve +200 MHz yaptığımda sistem Cinebench 2026 (devamındaki versiyon kısmını net hatırlamıyorum) testinin 8. dakikasında kilitlenmişti. Daha sonra sistemi normal haline bırakmaya karar vermiştim. Fakat tekrardan vaktim varken biraz daha test edip optimum sonuçları almak istedim. Çeşitli testler yaptım. Sonuçlarını görsel olarak ekledim.
İlk olarak BIOS'u sıfırladım ve bu Ryzen Master programı üzerinden Curve Optimizer testi yaptım. Max -40 mV ve 30 sn süre ile olacak şekilde testi başlattım.
Yaklaşık 1 saat 15 dk sürdü ve sonucunda işlemci çekirdeklerimin hepsine -40 mV değerini vermiş. Sistem stabildi, herhangi bir test sırasında da bir sorunla karşılaşmamıştım.
Ryzen Master base clock saatleriyle test ettiği için +200 MHz hız yoktu ve sistem ondan dolayı stabildi.
Fakat +200 MHz ayarı olmadığı için bu sefer kolları sıvayıp program üzerinde görünen yıldız ve içi dolu gümüş yuvarlak olan çekirdeklere daha az değerler vererek her çekirdek için ayrı ayrı -mV değerleri verdim. Şu an stabil olan bir noktadayım, benchmark test sonuçlarım görsellerdeki gibi. İşlemcimin silikon kalitesi nedir, bunu merak ettiğim için böyle bir konu açmak istedim. Eski nesil AMD işlemcilerde Ryzen Master bu sonucu bildiriyordu ama güncel modellerde bunu yapmıyor.
+200mhzde ryzen masterda yıldızla ifade edilen modellere -30mv, gümüş baloncukla belirtilenlere -25mv, kalan içi boş baloncuklarada -20mv vererek testleri gerçekleştirdim
Test Sonuçları ve İşlemci Verileri Resimlerdeki gibidir.

Test sonuçlarındaki Multiplethreads sonuçlarında görünen 3 testte kendi test sonuçlarım (7615-7478-7437)

Cinebench üzerinde test sonralarındaki HWinfo değerleri;

MultipleThreads testi sonrası değerleri;

SingleCore testi sonrası değerleri;

SingleThreads testi sonrası değerleri;

Ryzen Master üzerindeki Curve Optimizer testi sonrası tablo (daha kaliteli bir görseli koyamadım)

Passmark CPU Benchmark Sonuçları ve Sitede Test Edilmiş Diğer Modellerin Ortalaması

Son düzenleme:
Golden sample değil ama iyi. İleri derece hobiniz yoksa iade et tekrar et gibi bir şeye gerek yok.

Buna ek olarak PBO ayarını test etmek için Cinebench vs. değil y cruncher testi yapmanızı tavsiye ederim. Bunun yanında Prime95 Small FFTs testi de tavsiyem arasınadır. Stabil sanırsınız ama olmadık yerde BSOD yiyeblirsiniz.

AM5'in Curve Optimizer olayını hiç sevmedim

AM4 de 5500-5600-5700X-5800X3D kullandım hepsine -30 +200 verip geçiyordum Max Boost ve serinlik de olmuş oluyordu.

AM5 de 9700X var mesela yok yani all Core 15 ancak. Zar zor. Sıvı soğutma da olsa değişmiyor.

Ryzen Master per Core otomatik yaptırdım o daha da saçmaldı güya -28 verdi hepsine ve direk ilk AIDA64 stress testinde 10 sn sonra hata veriyordu. Bu program ne işe yarıyor o zaman anlamadım güya bu değerleri test edip bulmuyor mu? Nasıl test etmiş anlamadım.

Sonuç olarak kendim manuel yaptığım değerlerde yıldız ve gümüş olan en iyi 2 çekirdeğe 15 diğerlerine 18 girdim ve bundan 1 tık farklı bir şey yapsam hata yiyor. +200 yapsam da yapmasam da fark etmiyor yani oyunda sıvı soğutucu olmasına rağmen 5750'ye hiç boostlamıyor zaten ancak 5650 falan.

C23 de 420mm sıvı soğutucu ile denedim 5325MHz'ye kadar boostluyor all Core efektif saat.

Ayrıca hep 105 watt açardım meğer SE oyunlarda hiçbir avantajı yokmuş 65 watt TDP veya 105 arası fark yok

Oyun aynı FPS'yi veriyor her türlü. Ben boşuna abandırıyorum wattları artık 65 watt da kullanıyorum. PBO açık şekilde.

Daha da uğraşmıyorum artık RAM zaten 6000 MHz de nebi akgünün videosundaki CL değerleri ile 6200MHz de 1:1 e ayarlı
SoC 1.30 değerinde.

Curve shaper var ama hiçbir şey anlamadım çok karışık geliyor. İşe yarar mı fikrim de yok sanırsam her türlü sample kötü olduğu için -30 yemeyeceği için fark etmez.

Sizin ki iyi bence yalnız dikkat edin bazen her şey testler vs normal görünse de oyunda bir anda takılır donarsa veya boşta iken bilin ki stabil değil. Bazen başıma geliyor. Tüm testleri geçiyor ama boşta ya da oyunda falan donuyor. Hemen geri alıyorum düzeliyor.

Eski nesil amd işlemcileri ne güzel ryzen masterda test edip direk gold sample veya silver sample olarak öğrenebiliyorduk, yeni modellerde neden böyle bi test yapmamışlar anlamıyorum. Açıkçası sadece işlemcimi denemek ve daha serin olması için yapıyorum. Ama sonuçlar beklediğimden daha iyi ilerleyince sormak istedim. Ryzen masterda curve optimizer için bi test kısmı vardı

orada bu şekilde optimize demiştim yaklaşık 1 saat 15dk testi gerçekleştirdi ve otomatik -40mv yaptı (ekstra bi +mhz olmadan)
Bu ryzen master programının artık eskisi kadar bir önemi var mı bu tarz test ve stabilite şeylerinde yoksa eski nesil işlemcilerde mi kaldı

O donmaları aşmak için her çekirdeğe farklı değerler verdim. Ryzen programının yıldızla gösterdiklerine -30, gümüş gösterdiklerine -25, boş gösterdiklerine -20 verdim. Stabilite olarak herhangi bir sorun takılma donma ile karşılaşmadım. Sadece bugün gpumun termal macunlarını yenileme kararı almıştım (5 yıl olmuştu alalı ama hiç değiştirmemiştim). Onları değiştirirken yanlışıkla anakarttaki bios sıfırlamaya bastım. Ondan sonrada bu testleri denemek için bahane oldu

Progam başta -253 mü ne böyle bir değer veriyor ben anlamadığım için başlatınca direk donmuştu mesela

Sonra -30 ve 30 saniye olarak girdim 1 saatten fazla sürdü sonuç -28 dedi bütün çekirdeklere ama dediğim gibi AIDA64 hemen anında hata verdi. 1 saat eğlencesine açtım sanki

Saçmalık deneme yanılma yapa yapa kendim buldum değerleri.

Aynı şekilde bendede -253 gibi bir değer yazıyordu. Ai ile birlikte hareket ederek -40 yazdım ve ilk süre olarak 120sn yapmıştım fakat toplam test süresi 5 saate yakın gösterince 120sn yazan değeri 30 yaptım ve 1 saat 15dk sürdü sonuçtada tüm çekirdeklere -40mv atadı (stok hızlarda ek bi +mhz ayarı olmadan)

Hocam benim 9700X ve RAM ayarlarım bu şekilde. Tamamen şans ya yapacak bir şey yok. Uzun zamandır böyle kullanıyorum hata falan almadım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…