Öncelikle ilk aldığım Ryzen 9 9900X işlemcim kuzenim oynarken bir anda sistem kapanmış. Geldiğimde kontrol ettim ama hiçbir şekilde açılmamıştı. Garanti kapsamında serviste sıfırıyla değişti.
Yeni gelen işlemciye de Undervolt ve Curve Optimizer yapmak istedim (eskisine deneyerek bir miktar yapmıştım) ama yenisinde bu değerler eskisine nazaran oldukça daha zorlayıcıydı ve daha stabil kalıyordu.
İşlemciye all cores -40 mV ve +200 MHz yaptığımda sistem Cinebench 2026 (devamındaki versiyon kısmını net hatırlamıyorum) testinin 8. dakikasında kilitlenmişti. Daha sonra sistemi normal haline bırakmaya karar vermiştim. Fakat tekrardan vaktim varken biraz daha test edip optimum sonuçları almak istedim. Çeşitli testler yaptım. Sonuçlarını görsel olarak ekledim.
İlk olarak BIOS'u sıfırladım ve bu Ryzen Master programı üzerinden Curve Optimizer testi yaptım. Max -40 mV ve 30 sn süre ile olacak şekilde testi başlattım.
Yaklaşık 1 saat 15 dk sürdü ve sonucunda işlemci çekirdeklerimin hepsine -40 mV değerini vermiş. Sistem stabildi, herhangi bir test sırasında da bir sorunla karşılaşmamıştım.
Ryzen Master base clock saatleriyle test ettiği için +200 MHz hız yoktu ve sistem ondan dolayı stabildi.
Fakat +200 MHz ayarı olmadığı için bu sefer kolları sıvayıp program üzerinde görünen yıldız ve içi dolu gümüş yuvarlak olan çekirdeklere daha az değerler vererek her çekirdek için ayrı ayrı -mV değerleri verdim. Şu an stabil olan bir noktadayım, benchmark test sonuçlarım görsellerdeki gibi. İşlemcimin silikon kalitesi nedir, bunu merak ettiğim için böyle bir konu açmak istedim. Eski nesil AMD işlemcilerde Ryzen Master bu sonucu bildiriyordu ama güncel modellerde bunu yapmıyor.
+200mhzde ryzen masterda yıldızla ifade edilen modellere -30mv, gümüş baloncukla belirtilenlere -25mv, kalan içi boş baloncuklarada -20mv vererek testleri gerçekleştirdim
Test Sonuçları ve İşlemci Verileri Resimlerdeki gibidir.
Test sonuçlarındaki Multiplethreads sonuçlarında görünen 3 testte kendi test sonuçlarım (7615-7478-7437)
Cinebench üzerinde test sonralarındaki HWinfo değerleri;
MultipleThreads testi sonrası değerleri;
SingleCore testi sonrası değerleri;
SingleThreads testi sonrası değerleri;
Ryzen Master üzerindeki Curve Optimizer testi sonrası tablo (daha kaliteli bir görseli koyamadım)
Passmark CPU Benchmark Sonuçları ve Sitede Test Edilmiş Diğer Modellerin Ortalaması