ScamEmre

Uzman
Yer
Fethiye
Ryzen 9 9950X — Soğutucu Karşılaştırması & İnce Ayar Rehberi
MSI CoreLiquid 360R V2 vs Arctic LF III 360 + PBO / Curve Optimizer ile adım adım sıcaklık ve performans

⏱️ ÇOK UZUN, ÖZETLE (TL;DR)
  • Soğutucuyu MSI CoreLiquid 360R V2 → Arctic Liquid Freezer III 360 yaptım. Tek başına ~5°C fark + daha yüksek gerçek hız getirdi.
  • İşlemciye "aynı işi daha az voltajla yap" dedim (Curve Optimizer). Doğru dozda serinlik + verim; abartınca donma.
  • Donmayı voltajla değil, 88°C sıcaklık tavanı koyarak çözdüm.
  • Sonuç: Cinebench R23 → 43.743 (çoklu) / 2.251 (tek), tam güçte (~260W) bile ~85-88°C, ısı kısması yok.
  • Uyarı: Aşağıdaki çekirdek değerleri bana özel — sizde farklı, deneyerek bulmalısınız.

Bu yazı kime hitap ediyor?
9950X güçlü bir işlemci ama varsayılan ayarlarda fazla ısınıp kendini frenleyebiliyor. "Acaba daha serin + daha verimli çalışır mı?" diyenler için, kendi denemelerimden çıkan pratik notları topladım. Teknik terim bombardımanı yapmadan, neyi neden yaptığımı anlatacağım.

Donanım
ParçaModel
İşlemciAMD Ryzen 9 9950X (16 çekirdek)
AnakartMSI MAG X670E Tomahawk WiFi
SoğutucuArctic Liquid Freezer III 360 (önceki: MSI MAG CoreLiquid 360R V2)
RAMPatriot Viper DDR5-6000 CL30 (EXPO açık)
Ekran KartıMSI RTX 5060 Ventus 3X
DepolamaHP FX900 4 TB NVMe
KasaLian Li Lancool 217 (mesh)
PSUMSI MAG A850GL 850W

1. Perde: Soğutucu değişimi (asıl fark burada)
Açık konuşayım: yaptığım onca ince ayardan daha büyük farkı soğutucuyu yükseltmek yarattı.

Eski soğutucumda (MSI CoreLiquid 360R V2) işlemci ağır işte sürekli 90°C civarına yapışıyordu ve ısındıkça kendini koruyup hızını kısıyordu. Arctic'e geçince aynı işte ~85°C gördüm; ısı düşünce frene basmadı ve gerçek hız yükseldi.

MSI CoreLiquid 360R V2Arctic LF III 360
Tam yükte sıcaklık~90°C (sürekli yapışık)~85°C (marj var)
Tam yükte gerçek hız~5.05 GHz~5.35 GHz
Tek çekirdek hızı~5.7 GHz~5.7 GHz (benzer)
Pompa sesidaha yüksek devirdaha sessiz
Not: İki dönemde ayarlarım birebir aynı değildi, bu bir laboratuvar testi değil — kendi gözlemim. Yine de fark hissedilir.

Montajda dikkat: Lancool 217 kasası 360 radyatörü sadece üste alıyor. MSI CoreLiquid'de pompa radyatörde olduğu için hortumlar aşağı bakmalı. Ve en önemlisi: fan eğrisini cömert tutun (yük altında fanları tam açtırın); sessizlikten azıcık veriyorsunuz ama sıcaklık kazancı büyük.

2. Perde: Mantık 3 cümlede
  1. İşlemci çoğu zaman gereğinden fazla voltaj kullanır → bu, gereksiz ısı demektir.
  2. Voltajı kontrollü düşürürsek (undervolt), işlemci aynı hızı daha serin tutar.
  3. Serin kalan işlemci kendini frenlemez → hem soğuk hem hızlı.
Bunu yapan ayarın adı Curve Optimizer (her çekirdek için ayrı voltaj düşürme). Yanına bir de Curve Shaper var: voltaj düşürmeyi "sıcaklığa ve hıza göre" ince ayar eden bir tablo. İkisini birlikte kullanıyoruz.

TerimNe demek?
PBOİşlemciye "soğutman ve güç bütçen elverdiğince hızlan" izni veren AMD özelliği.
Curve Optimizer (CO)Çekirdek çekirdek voltaj kısma. Az voltaj = az ısı; fazla kısarsan donma.
Curve ShaperCO'nun üstüne "hangi hızda + hangi sıcaklıkta ne kadar voltaj" ince ayar tablosu.
PPT / TDC / EDCSırasıyla güç (W), sürekli akım (A), anlık akım (A) tavanları.
Thermal Limit"Şu dereceyi aşma" freni. Bizde donmayı bununla kestik.
Clock stretch (saat farkı)"Çıkıyorum" denen hız ile gerçek hız arasındaki fark; büyükse ayar abartılı (HWiNFO ile görülür).
Cinebench / HWiNFOPerformans test programı / sıcaklık-hız izleme programı.

3. Perde: Kullandığım ayarların tamamı
Genel / güç ayarları (çoğu 9950X için makul başlangıç):
AyarDeğer
Precision Boost OverdriveAdvanced
PBO LimitleriManual → PPT 260W / TDC 190A / EDC 230A
PBO Scalar1X
CPU Boost Clock Override+100 MHz
Platform Thermal Throttle Limit88°C
CPU NB/SoC Voltage1.15 V
BellekEXPO açık (DDR5-6000 CL30), FCLK 2000
Global C-StatesEnabled

Çekirdek voltaj düşürme — Curve Optimizer (dikkat: bunlar BANA özel sayılar, kopyalamayın)
Çiplerde genelde iki "çekirdek grubu" olur. Bende ikinci grup (8-15) voltaj düşürmeye daha hassas çıktı, o yüzden onları daha az zorladım. Sizde tam tersi de olabilir — bu sadece benim çipimin haritası:
Çekirdek 0-7DeğerÇekirdek 8-15Değer
Core 0-10Core 8-25
Core 1-10Core 9-20
Core 2-15Core 10-25
Core 3-15Core 11-30
Core 4-20Core 12-30
Core 5-18Core 13-30
Core 6-25Core 14-25
Core 7-25Core 15-30
Tüm çekirdeklerde işaret = Negative.

Curve Shaper — 15 hücrenin tamamı (tüm çekirdeklere ortak; satır = frekans, sütun = sıcaklık):
Frekans \ SıcaklıkDüşük (Low)Orta (Med)Yüksek (High)
MinDisableAutoNegative 5
LowAutoAutoNegative 8
MedAutoNegative 8Negative 16
HighAutoNegative 8Negative 16
MaxPositive 6Negative 5Auto
Okuma: "Negative X" = o bölgede voltajı düşür · "Positive X" = artır · "Auto/Disable" = dokunma. Mantık: çok ısınınca (Yüksek sütunu) daha çok kıs = serinlik; boştayken tek çekirdek tepe hıza fırlarken (Max + Düşük) biraz koru = donmasın.

4. Perde: Rakamlar
ÖlçümSonuç
Cinebench R23 (çoklu çekirdek)43.743 puan
Cinebench R23 (tek çekirdek)2.251 puan
Tam yükte güç çekişi~260W (tam güç limitine ulaştı)
Tam yükte sıcaklık~85-88°C
Tam yükte gerçek hız~5.35 GHz
Tek çekirdek hızı~5.7 GHz
Isı kaynaklı hız kısmaYok
Buradaki kilit nokta puan değil, dengesi: işlemci 5 dakikalık ağır testte tam gücüne (~260W) çıkıyor ama yine de ~85-88°C'de kalıyor. Daha önce yanlış ayar + zayıf soğutmayla 260W bende 94°C ve donma demekti. Şimdi 260W = serin + yüksek skor. Olayın özeti tam olarak bu.

multicorecinebenc23.webp
multicorehw.webp
singlecinebenc23.webp
singlehw.webp

Dikkat edilecekler (benim çarptığım duvarlar)
» "Ne kadar düşürürsem o kadar iyi" değil. Voltajı fazla düşürünce işlemci kararsızlaşıp gerçek hızı düşürüyor. Bende fazla agresif ayarı geri çekmek hızı artırdı. Az ama doğru > çok ama dengesiz.

» Ağır test geçmesi yetmez. Cinebench geçiyordu ama bazen boştayken / hafif kullanımda donuyordu. Asıl zor sınav o.

» Donma genelde ısıyla gelir. En büyük hatam, donmayı voltaj ayarını bozarak çözmeye çalışmaktı — daha da kötü oldu (daha sıcak + daha yavaş). Çözüm basitti: voltaja dokunmadan 88°C tavan koymak.

» Güç limitini şişirmek sihir değil. Sorun ısıyken güç limitini açmak işe yaramadı; beni kısıtlayan güç değil ısıydı. Isıyı çözünce işlemci zaten tam gücü serin serin çekti.

Siz de denemek isterseniz (kısa yol)
  1. HWiNFO (izleme) + Cinebench (test) kurun.
  2. Güvenli bir yerden başlayın (örn. tüm çekirdekler -10 gibi). Abartmayın.
  3. Test + birkaç gün normal kullanım. Donma/kapanma olursa geri çekin.
  4. Sıcaklık 95°C'ye yapışıyorsa önce soğutma/fan; güç limiti bu durumda kurtarmaz.
  5. Kararlılık için CoreCycler (her çekirdeği tek tek dener, sorunlu olanı söyler) + Olay Görüntüleyici'de "WHEA" hatası olmamalı.
Altın kural: tek seferde tek değişiklik, sonra test.

Bonus: Soğutucu seçimi — Galahad mı, Arctic mi?
Alternatif arayanlar için Lian Li Galahad (Performance / Lite) da gözüne kestirilebilecek 360'lık modeller. Ama dürüst tavsiyem şu: forumlarda 9950X ile birebir test/inceleme neredeyse yok, yani performansını net göremeden alıyorsunuz. Arctic Liquid Freezer III ise hem genelde ~%30 daha uygun fiyat, hem de arkasında bol miktarda kullanıcı testi var. Estetik (LCD ekran), stok ya da özel bir fiyat fırsatı yoksa Arctic daha güvenli ve ekonomik seçim.

Çıkarımlar (özet)
  • En büyük kazanç soğutucudan geldi: MSI → Arctic ile ~5°C serinlik + daha yüksek gerçek hız.
  • Voltaj düşürmek işe yarar ama dozunda — fazlası hem yavaşlatır hem dondurur.
  • Donmanın sebebi çoğunlukla ısı; çözüm voltajı bozmak değil, sıcaklık tavanı + iyi soğutma.
  • Sonuç: tam güç (260W) çekerken bile ~85-88°C, CB23 43.743 / 2.251, ısı kısması yok.
  • Değerler kişiye özel: bende çalıştı, sizde kendi testinizle bulun.

Soru/önerilerinizi altta yazın, elimden geldiğince yanıtlarım. Kendi çipinizde çıkan değerleri de paylaşırsanız herkese fikir olur. 👍

Yani 9950x gibi bir işlemci olduğuna göre oyun oynamaktan fazlasını yapıyorsunuz ve sizin işlerinizde muhtemelen sürekli tam performansta çalıştığında size vakit/para kazandırıyor. O açıdan bunlara uğraş vermeniz mantıklı bir hareket. LF III Pro modellerinde ters montaj tavsiye ediliyordu pompa konumu açısından. Siz de mi ters montajladınız yoksa standart şekilde mi?

Harika duruyor hocam. Bende de Arctic LF III 360 Pro ve R9 9950X mevcut. Yakın zamanda müsaitliğimde benzer şekilde ayarlamalar yapmam gerekecekken böyle bir rehbere ve kullanıcıya denk gelmek harika oldu.

Görsellik, bilgiler, sonuçlar derken keyifle okudum diyebilirim.

Elinize sağlık 👍🏻