soran

Uzman
Herkese merhaba. Güncel olarak Ryzen 9700X bir işlemci kullanıyorum ve sıvı soğutucu olarak da Corsair Nautilus 360 RS ARGB kullanmaktayım. Kasamda da 7 adet Corsair RS120 fan bulunmakta (Uçak pervaneleri daha sessiz). Bu arada 105W modunda kullanıyorum işlemciyi. Sistemim internette sörf yaparken dahi 45-55 arası gidip geliyor. Sistemimde ekran kartı yok ve bu sıcaklığın sebebi entegre grafik birimini kullanıyor olmam olabilir mi? Bunun bir etkisi var mı?

Fanlar direkt güç kaynağı ile molexe mi bağlı?
Boştakı sıcaklığı fazla bir şey ifade etmiyor. Sıvı soğutucu olduğunu göz önünde bulundurursak yükde 80'i geçmediği sürece normal sınırlarda.

Fanlar direkt güç kaynağı ile molexe mi bağlı?
Boştakı sıcaklığı fazla bir şey ifade etmiyor. Sıvı soğutucu olduğunu göz önünde bulundurursak yükde 80'i geçmediği sürece normal sınırlarda.
Yok hocam fanlar kontrolcüye bağlı. Armory Crate'den 650 RPM'de çalışıyorlar şu an.
Oyunda deneyeceğim hocam birazdan bakacağım. Peki sizce İşlemci içerisindeki GPU sıcaklığa etki eder mi? Ederse ne kadar?

Yok hocam fanlar kontrolcüye bağlı. Armory Crate'den 650 RPM'de çalışıyorlar şu an.
Oyunda deneyeceğim hocam birazdan bakacağım. Peki sizce İşlemci içerisindeki GPU sıcaklığa etki eder mi? Ederse ne kadar?
Zamanında bende APU kullandım büyük bir fark oluşturacak kadar etki etmiyor.

Evet, Valorant girdiğimde 45 derecede geziyor işlemci. Ekran kartı olmamasına rağmen 200-300 veriyor sağ olsun.
Kamu Spotu: Fan diyip geçmeyin... Araştırın...

İşlemciler boşta 40 dereceyi geçmemesi gerekir kasanın hava sirkülasyonu vs önemli etkenler.
Kim diyor onu hocam?
1746848920042.webp

Böyle bir genelleme yapmanız komik olmuş. Ön tarafta 2 adet Noctua NF-A20 fan var kasanın. 1 adet arkada NF-A14 G2 PWM egzos fanı, 3 adet NF-A14 G2 PWM cpu radyatörü üzerinde var. Aio Arctic II 420mm. Macun MX-6.
PBO açık, +150 mhz o.c li. Curve optimizer ccd ler için -25 e -35. (CD0,CCD1).
Boşta 49-55 derece arasında geziyor sistem. Oyundan oyuna da 60-75 derece arası geziyor, shader compile ederken vs 82-83 görmüşlüğüm var.
Kısacası sistem idle iken sıcaklığın pek bir önemi yok arkadaşlar. Oda sıcaklığı vb hesaba katmayı unutuyorsunuz. Ben cayır cayır 50 derecede kaloriferleri yakıyorum mesela şuan..

Oyundayken 95 dereceye gelip orada sabit kalıp işlemci kendini limitlediği sürece hiçbir problem yok.
Shader compile ederken vb 90 - 95 dereceleri buluyorsa o da problem değil bu arada.

Kim diyor onu hocam?
Eki Görüntüle 147065

Böyle bir genelleme yapmanız komik olmuş. Ön tarafta 2 adet Noctua NF-A20 fan var kasanın. 1 adet arkada NF-A14 G2 PWM egzoz fanı, 3 adet NF-A14 G2 PWM CPU radyatörü üzerinde var. AiO Arctic II 420mm. Macun MX-6.
PBO açık, +150 MHz o.cli. Curve Optimizer ccdler için -25'e -35. (CD0, ccd1).
Boşta 49-55 derece arasında geziyor sistem. Oyundan oyuna da 60-75 derece arası geziyor, shader compile ederken vs 82-83 görmüşlüğüm var.
Kısacası sistem idle iken sıcaklığın pek bir önemi yok arkadaşlar. Oda sıcaklığı vb hesaba katmayı unutuyorsunuz. Ben cayır cayır 50 derecede kaloriferleri yakıyorum mesela şu an.

Oyundayken 95 dereceye gelip orada sabit kalıp işlemci kendini limitlediği sürece hiçbir problem yok.
Shader compile ederken vb 90 - 95 dereceleri buluyorsa o da problem değil bu arada.

Ben diyorum donanım uzmanıyım işlemci boştayken 40 dereceyi geçiyorsa soğutma sirkülasyonu yoktur.

Bilgisi olmadan ne kadar fazla yorum yapan insan olmuş. AMD chiplet mimarisine sahip olduğu için çekirdekler ve diğer I/O kontrollerini yapan çipler birbirinden ayrı. Zen 3/4/5 işlemcilerde boştaki sıcaklığa etki eden şey IOD sıcaklığıdır çekirdek sıcaklığı değildir. O yüzden işlemci çekirdeklerin 20-25 derece bile olsa IOD sıcaklığı yüksek olacağı için boşta daha yüksek sıcaklık gözükecektir. IOD sıcaklığını da sadece SOC voltajını kısarak düşürebilirsin. Boştaki sıcaklık düşer ama işlemci yüke girdiği zaman çekirdekler IOD'den çok daha fazla güç tüketeceği için bu sefer çekirdek sıcaklığı = zar sıcaklığı olur.

Ben diyorum donanım uzmanıyım işlemci boştayken 40 dereceyi geçiyorsa soğutma sirkülasyonu yoktur.
Okumayı bildiğini varsayıyorum.