7571

Uzman
Altyapı sorgulama sitelerinden yaptığım kontrollerde altyapı türü VDSL2, FTTX türü ise FTTB olarak görünüyor. Bu sonucu görünce “acaba bina girişine kadar fiber gelmiş olabilir mi?” diye düşündüm. Bölgemizdeki binalar genelde 40 yaşın üzerinde. Hizmet aldığım saha dolabı TİP 7, üzerinde yazı var ve 2018'de yapılmış. Ayrıca bina girişinde olan ankastre kutusunun fotoğraflarını çektim. Yaklaşık 1,5 sene önce muhtar aracılığıyla Türk Telekom müdürü ile görüşmüştük. Müdür, saha dolabına kadar fiber geldiğini ve 2024 sonunda bölgenin fibere kavuşacağını söylemişti fakat henüz bir gelişme olmadı.

Ayrıca dolap bana yaklaşık 200 metre uzakta, fakat bir alt caddemde bana yaklaşık 100 metre mesafede başka bir dolap var. O dolap yan caddeye hizmet veriyormuş. Bir ara hattımı oraya taşıtmak istedim üzerinden 1.5 sene geçmiştir, hatta Telekom'un saha ekibinin ofisine gidip sordum. Ancak “yolu kazıp kablo çekmek gerek” diyerek işi yokuşa sürdüler. Şu anda TurkNet üzerinden hizmet alıyorum. Eğer gerçekten binaya kadar fiber yoksa, sadece saha dolabına kadar geliyorsa ücretini karşılayarak saha dolabından binaya fiber çektirmek mümkün mü? Böyle bir işlem için başvuruyu TurkNet üzerinden mi, yoksa doğrudan Türk Telekom üzerinden mi yapmak gerekir? Ayrıca 100 metre mesafedeki dolaptan hizmet almak için bir yol var mı?

IMG_20250927_222913.webp

IMG_20250927_220503.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Şu anda VDSL kullanıyorsun. Fiber dolaba kadar geliyor, oradan da VDSL olarak dağıtılıyor. Yani ortada bir FTTx durumu yok bence.

Dolaptan genelde binaya fiber gelmez. Fiber hat genelde ayrı çekiliyor. TurkNet değil Turk Telekom'a başvurmanda fayda var.

Şu anda VDSL kullanıyorsun. Fiber dolaba kadar geliyor, oradan da VDSL olarak dağıtılıyor. Yani ortada bir FTTx durumu yok bence.

Dolaptan genelde binaya fiber gelmez. Fiber hat genelde ayrı çekiliyor. TurkNet değil Turk Telekom'a başvurmanda fayda var.
Ayrı bir fiber dolabı mı koyuyorlar ? Yani bu resimde olan dolaptan binaya fiber kablo çekilmiyor anladığım kadarı ile çünkü ben bu dolaplardan başka bir dolap görmedim. Peki alt caddemde bulunan bana 100 metre uzakta olan dolaptan hizmet alma şansım var mı? Bana göre yok gibi gözüküyor çünkü bana 1.5 sene önce telekom yetkilisi "yolu kazıp hat çekmek gerekir ve bunun için belediyeden izin vesaire alınması gerekiyor bununda bir kişi için dikkate almazlar" demişti.

Eğer resimde olan dolaptan fiber çekme imkanları varsa ücreti karşılığında özel olarak çektirme gibi bir hizmet alma imkanı olur mu? Bazı forum sitelerinde bunu yapanlar olmuş. Telekom kişiye fatura yansıtmış kişide 200.000 TL olacağını sanmış fakat beklediğinden çok çok düşük bir rakam gelmiş ve ödemiş. Büyük ihtimal 50.000 TL'den daha az bir faturadır. Kişi bu faturayı ödedikten sonra 1 ay içinde fibere kavuşmuş. Ben de bu yol üzerinden yola çıkarak acaba böyle bir şey yapılabilir mi diye düşündüm.

Son düzenleyen: Moderatör:
Gördüğünüz dolap bir T7 kabin. En yaygın dolaplardan biri. FTTC sistemiyle yapılan bir dolap aslında ancak FTTB olarak da girilebiliyor altyapı sistemlerinde. FTTx durumu tam olarak yok, daha çok Fiber-xDSL dediğimiz şeye giriyor bu sistem: