Cevapladığım yazıları tekrar yazdığınızı görüyorum. Bakınız, size Dimensity 9300+'ün, 8 Gen 3'ün ve Exynos 2400'ün crude güçlerini & güç tüketimlerini söyledim. Her apaçık ortada.Samsung, Galaxy S7'den yani 8890'dan beri düzgün işlemci yapamıyor. Yapsa dahi üretim kalitesinin yetersizliğinden işlemci ne performans, ne verimlilik ne de sürdürülebilir performans anlamında bir şey vaat edebiliyor. Zaten kendin söylemişsin Exynos 2400'ün ne kadar kötü olduğunu. 14% demek bir nesil geriden geliyor demek. O'nu da sürdürülebilir olarak veremiyor demek. Exynos 2500'de çok fark etmeyecek. Herkes TSMC'ye işlemci ürettirirken(Intel bile 15. nesilde tamamen TSMC'ye geçmişken) Samsung, üretimi TSMC'ye yaptırmadığı sürece ne kadar iyi çip tasarlarsa tasarlasın eline cep sobasından başka hiçbir şey gelmeyecek.
Milyar dolar harcayıp custom M kodlu performans çekirdekleri geliştirdiler bir de yüzlerine bulaştırdılar. Apple bir parti mal ürettirdi Samsung'a, millet pil hemen bitiyor diye isyan edince TSMC'den başka kimsenin kapısını çalmadı. Google, Tensor'leri Samsung'a ürettirdi, o da aynı şeyden muzdarip oldu. Google'da artık TSMC'ye ürettirecek. Qualcomm, Mediatek, Apple ve Google tasarımlarını kapıştırırken Samsung kendi rezil üretimiyle ancak bir sene önceden takip edecek. Bu saatten sonra Samsung, transistörün 11 boyutlu evrendeki her tarafından elektrik geçirseTSMC'yi yakalayamaz. Adamlar daha toz olmaması gereken yere ekipmansız, kıyafetsiz adam sokuyorlarken ne işlemcisi ne kapışması?
Artık yeni cep sobasını Ocak ayında tanıtır Samsung'da üşümeyiz kışın.
Bu sefer anlamanız için daha detaylı yazacağım:
Exynos 2400 | 6400 çoklu çekirdek | 17 watt |
8 Gen 3 | 6700 çoklu çekirdek | 16 watt |
Dimensity 9300+ | 7300 çoklu çekirdek | 17 watt |
Oluşturduğum tabloya bakacak olursanız, üç SoC'un Geekbench 5 çoklu çekirdek skorunu ve bu test esansında yaktıkları gücün ortalamasını görürsünüz. Durum şudur ki ballandıra ballandıra anlattığınız 8 Gen 3 ile 9300+ arasındaki watt/per. farkı 8 Gen 3 ile Exynos 2400 arasındaki farktan çok daha fazla. 8 Gen 3'ten %4 güçsüz olup sadece 1 watt yakan SoC'a ''soba'', ''elimizi ısıtır'' tarzında absürt derecede abartı söylemler kullanmak akıl karı değil. Tekrar söylüyorum, Exynos 2400 dediğimiz yonga 4LPP+ çıkışlı bir yongadır, verim konusunda rakiplerinden geri olsa dahi en azından rekabet edebiliyor, şunu da belirteyim; bu Samsung Foundry'ın CEO değişiminin ve yapılan muazzam yatırımın ekmeklerinden bile değil, başta sicim teorisini dahil ettiğiniz varsayımlar olmak üzere hepsinin bir dayanağı yok. Son olarak, Exynos 2400'ün; Apple'ın en tepe telefon SoC'u olan A17 Pro'dan daha iyi bir SoC olduğunu da belirteyim. A17 Pro, Geekbench 5'te 6300 çoklu çekirdek skoru alıyor ve GPU'da bırakın Exynos 2400, 8 Gen 3 gibi yongalarla karşılaştırmayı, 8 Gen 2'den %7 fark yiyip fazladan 4 watt yakıyor. Exynos 2400 ile karşılaştırıldığında ise, A17'nin %21 daha güçsüz olup 1 watt daha az yaktığı görülebilir.
Exynos 2400'e hâlâ ''soba ve alev topu'' gibi söylemlerde bulunmaya devam edecekseniz, lütfen mantıkla çelişmeyen kayda değer bir argüman sunun.