Evet efendim, 18.11.2025 tarihinde Samsung Galaxy S25'e nihayet geçtim, fakat cihazı aldıktan sonra yaptığım birkaç ayarı sizinle paylaşmak istedim. Başlayalım:

1 - İlk işim hızlı şarjı kapatıp, iyileştirilmiş şarjı açmak oldu.

Screenshot_20251202_012725_Device care.webp

2- Ayarlar> Geliştirici seçenekleri> Bluetooth PBAP yolunu izleyip tüm Bluetooth ses sınırlarını kapattım.

Screenshot_20251202_012851_Settings.webp

3- APKPure sitesinden Good Guardians ve Termal guardians indirip cihazımın ısındığı zaman işlemciyi daha fazla kısmasını sağladım. Sebebi OLED ekranın yanması günümüzde ne kadar azaltılmış olsa da böyle bir gerçek var, hızlıca yanmasını istemiyorum.

Screenshot_20251202_013033_Thermal Guardian.webp
Screenshot_20251202_013035_Thermal Guardian.webp

4- Ayarlar> Cihaz bakımı> Hafıza kısmını izleyerek RAM Plus'ı kapattım, sürekli R/W yapıp UFS'in ömründen yemesini istemiyorum.

Screenshot_20251202_013401_Device care.webp

5- Kamera uygulamasında Ayarlar> Akıllı optimizasyon kısmına gelip görsel zekayı kapattım.

Screenshot_20251202_013607_Camera.webp

Benim S25 için yaptığım ayarlar bu şekildeydi, tabii ki hepsini OneUI 8.0'a güncelledikten sonra cihazı sıfırlayıp yaptım. Oldukça da memnunum ve bu şekilde cihazımı uzun bir süre kullanacağıma inanıyorum. Bu makaleyi de yeni cihaz alan arkadaşlara referans olması için yazıyorum, herkese iyi sosyaller.

Ağır yükte işe yarıyor. Açık ya da kapalı olması yine günlük hayatta fark ettirmiyor.
Cihazı ağır yüke sokan biri değilim kaldı ki hiçbir cihazımda RAM+'ı kullanmadım, eksikliğini de hissetmedim ve zaten RAM+ kapalı olsa dahi cihazın kendine ayırdığı bir ZRAM bulunuyor, bence gerek yok, bakınız:
Screenshot_20251202_115412_DevCheck.webp

Ayrıca şunu eklemekte fayda var, LPDDR5 bir belleğin teoride çıktığı hız 51.2 GB/s'dir, ve hiç bir UFS buna yetişemez. Yani depolama biriminiz ne olursa olsun RAM'in hız değerlerine yetişemeyecek. Cihazınız çok yavaş çalışacak, ve sürekli R/W: Depolama üzerinde okuma, yazma, silme işlemi yaptığı için bu UFS/eMMC'nizin yavaşlamasına ve özellikle eMMC çipi kullanan cihazlarda EMMC'nin ömrünü daha çabuk doldurmasına sebep olacaktır.

2 yılı aşan uzun süre testleri var bununla alakalı, güncel teknolojide yok denecek durumda etkisi. Geceleri falan ben de kapatıyorum şarjda tam dolu birkaç saat boyunca yatmasın ve ısınmasın diye ama diğer türlü gündelikte yapılması gerekli bir şey değil.
Farkındayım, fakat şuan ki durumda olan base S23'ler gibi pilimin 1-2 sene sonra 2-3 saat ekran sürelerine düşmesini istemiyorum, bunun için temkinli olmak amacıyla kapalı tutuyorum ayarı.

Depolama ömrünü takmayın o kadar. UFS'lerdeki NAND'lar çok çok uzun yıllar kullanılacak şekilde tasarlanıp üretiliyor. 10-15 yıllık akıllı telefonlardaki eski teknoloji depolamalar bile sağlam, çoğu zaman depodan önce diğer bileşenleri gidiyor ki UFS 3.1'den beri TRIM de var.
Micron'un farklı bir form faktörü için ürettiği UFS 3.1 176L NAND'larının TBW değeri 256 GB için 180 TB, 512 GB için 300 TB. Masaüstü bilgisayarlarda bile dolduramıyoruz bu değerleri ki genelde vaat ömrünün üstüne de çıkıyor bu cihazlar. UFS 4.0 NAND'ların da daha çok ömür sunacağını tahmin ediyorum 3.1'e kıyasla. Adamlar TBW değerini dahasheette bile belirtmiyorlar, rahatlığı siz düşünün.

Valla evden yüzde 80 şarj ile çıkmak akşama kadar yeter mi onu düşünüyorum ama 60 Hz ve FHD+ kullanırsak yeter gibi öngörüyorum. Gün içinde iş yerinde vs. şarj cihazı kullanacaksam ne anladım o işten. Bence uzun vadede şarj döngüsünu biraz kısaltır onu da o kadar anlamayız gibi.