Ne kadar iPhone 11 kullansam da şunu söylemek isterim, üst segment telefon konusunda Samsung ve iPhone harici adamakıllı marka Türkiye pazarında yok (Nothing, Google ve Motorola'nın Türkiye pazarında olup olmadığını tam bilmiyorum.). S25'te de sorun çekeceğinizi düşünmüyorum, S serisi Samsung'larda sıkıntı nadiren çıkıyor.
Ayrıca eğer telefonu 2 gün şarja takmayı düşünmüyorsanız iPhone veya Samsung fark etmiyor, ikisinin de şarjı yetmez. Her akşam 1 kere şarj ederseniz S25'in bataryası size yeterlidir. Eğer iPhone 15 düşünüyorsanız ve pil sağlığı çok düşük değilse yine her akşam 1 kere şarj etmeniz yeterli olur.
Not: iPhone 15'te yoğun kullanımda günde 2 kez şarja takabilirsiniz, böyle bir sıkıntı ortaya çıkabilir. S25 batarya konusunda yoğun kullanımda iPhone 15'i kesinlikle geçer.
Onun haricinde, eğer iPhone 15'in 60hz'lik ekranının kötü olduğunu düşünüyorsanız yanlış düşünüyorsunuz. 60hz olmasına rağmen piyasadaki diğer 60hz'lik telefonlardan daha iyi bir ekranı var. ProMotion teknolojisi sayesinde iPhone 11'de bile gözlerim ağrımadı - günlük ekran sürem 8 saat civarı -. Ayrıca şunu da unutmayın ki iPhone ekranlarının büyük bir kısmını Samsung üretiyor. Yani Samsung'un da ekranları kaliteli.
İşlemci konusunda ise ikisinin de üst segment işlemcilere sahip olduğunu söylemem gerek. Asla içinizde "Acaba yoğun kullanımda kasar mı? Acaba oyun falan oynarken kasma yaratır mı?" ve benzeri endişeler hiç olmasın. RAM konusunda ise yine zayıf telefonlar değiller. İkisi de donanım olarak seni yıllarca götürür.
Kamera olarak Samsung'un nedense doygunluğu basıp fotoğrafı patlatma gibi bir takıntısı var. Samsung'un kamerasını açıkçası ben iPhone kamerasıyla karşılaştırınca pek beğenmiyorum. Fotoğrafın doğallığı Samsung'da gidiyor gibime geliyor. Ayrıca şuana kadar kamera konusunda dediklerimin hepsi özneldi. Nesnel kısma gelirsek, kalite konusunda Samsung'un kameraları da iPhone'un kameraları da yeterli kameralar. Kamera konusunda iyi olmalarının sebebi sensör boyutlarının ikisinde de yeterli olması. Sensör boyutu yeterli olmayan bir kamera isterse 500mp olsun, yine iyi sonuç alamazsınız. Eğer içerik üreticiliği düşünüyorsanız ve şuana kadar bahsettiğim RAM ve İşlemci konusunu umursamıyorsanız seçeceğiniz telefon kesinlikle iPhone 15 olmalı. Apple'ın bir anlaşması mı var, yoksa kendi işletim sistemiyle alakalı mı tam olarak bilmiyorum fakat iPhone'dan paylaşılan görüntülerin görüntü kaliteleri her zaman daha iyi. Bu büyük ihtimalle dosya sıkıştırma ile ilgili. Bunu bir ara Samsung'un çözeceğini falan duymuştum ama hala çözmediler diye biliyorum.
Isınma konusuna gelirsek, bildiğim kadarıyla iPhone 15 ve Samsung S25 de çok ısınan telefonlar değil. Belki işlemcisinden dolayı S25 biraz ısınabilir ama normal. İki telefonun da öyle aman aman ısınacağını, el yakacağını düşünmüyorum. Üst segment ve yeni bir teknoloji olduğundan pek de bir sıkıntı çıkaracaklarını düşünmüyorum.
Eğer kozmetiğe önem veriyorsanız bence iPhone 15 yine S25'ten önde. A56 ve benzeri yeni çıkan modellerde kamera havuzu yeni bir tasarıma ulaşmıştı. S25'te de tam öyle olmasa da yine ona benzer bir tasarımla karşılaşıyoruz. Ben yine kozmetik olarak Samsung S25'i ne beğendim, ne de beğenmedim. Yıllardır aynı tasarımla karşımıza çıkıyor diye dalga geçilen Apple ile bence Samsung'un arasında o konuda çok fark yok. Yıllardır ufak ufak değişiklikler harici kozmetik konusunda ikisi de aynı telefonları çıkarıyor. Samsung'un kamera havuzundaki tasarımından dolayı Samsung telefonlar bence daha kaba duruyor. Kozmetik konusu özneldi.
Ses ve hoparlör konusunda diyecek neredeyse hiçbir şeyim yok ancak ikisinde de pişman olmayacağın bariz.
Bu dediklerimden ve yorumdaki arkadaşlarımızın anlattıklarından sonra seçim yine senin. Eğer arayüz ve kullanım olarak bir farklılık istiyorsan tercihinin bence iPhone 15'ten yana olması daha iyi olur. Samsung uygulamasız (yani Good Lock falan olmadan) özelleştirme seçeneğinde çok bir özellik sunmuyor. Eğer telefonu bir uygulamadan bağımsız şekilde özelleştirmek istiyorsan kesinlikle yine iPhone 15'ten ilerlemelisin.
Eğer kendi arayüzünü tamamen baştan yapacaksan Samsung'taki Good Lock uygulamasını yükleyerek tamamen kendi One UI'ini üretebilirsin. Onun haricinde, iki telefonun da kullanımda sunduğu kendine has özellikler var. Eğer AI ile fotoğraf oluşturma, Gemini ile anında birini arama, yemek tarifi falan almak istiyorsan AI konusunda Samsung daha iyi. Pil konusunda iPhone daha çok imkan sunuyor, ne kadar daha güçsüz bir batarya da olsa pil sağlığı konusunda iPhone daha çok imkan sunuyor. Buna benzer iki telefonun da kullanıcılarına sunduğu daha çoooook imkan var. Yine dediğim gibi kullanış ve arayüz olarak, kozmetik olarak bir fark istiyorsan iPhone 15, performans, dayanıklılık diyorsan Samsung S25 senin için daha iyi tercihler olacaktır. Bunu 20 dakikada falan yazdım, beynim ağrıdı. Yeni seçtiğin ve aldığın telefonunu hayırlı bir şekilde kullanman dileğiyle.