Şahin

Uzman
Snapdragon varken Exynos işlemciye para verilmez diye bir yorum gördüm. Ama aşağıda görselde Exynos işlemcinin daha güçlü olduğunu görüyorum.
1.sorum: Hangi işlemci daha iyi?
2. Sorum: Snapdragon işemciyi diğer işlemcilersen ayıran özellik nedir?(çok övülüyor)
3. Sorum: Bütçe sıkıntım yok sizce hangi telefonu almalıyım ?

Dosya Ekleri

• Screenshot_20250204_144549_Chrome.webp
    Screenshot_20250204_144549_Chrome.webp
    364,4 KB · Görüntüleme: 90
Son düzenleyen: Moderatör:
S23'ün en büyük avantajı bence 6.1 inç olması. Onun dışında ufak farklar var telefoto kamera ve ön kameranın çözünürlük bir tık daha iyi S23'te. Aradaki fiyat farkına değeceğini düşünmüyorum S23 için ama küçük telefon istiyorsanız siz bilirsiniz.

Exynos 2400e hemen hemen her dalda daha guclu bir yonga. Muhtemelen verim kisminda yakin olacaklardir lakin absurt guc farki olasi verimsizligi de -en azindan CPU'da- kapatacak kadar fazla. Ornegin asagida Geekbench yukleri sonrasi verim skalasi yer aliyor. Testte 2400 kullanilmis ama e ile ayni uretim bandindan gectigi icin verim kiyaslamasinda yanlislik olmaz.

RDT_20250204_1514371194135922016887837.webp

Cogumuzun kullandigi dusuk yuklu islemlerde 8 Gen 2, 2400e'den daha dusuk watt harcayarak daha yuksek skorlara erisebiliyor, yani perf/watt'i daha yuksek. Agir yuklerde ise 2400e guc farkini koyuyor ve 8 Gen 2'ye gore daha verimli kalmaya basliyor. GPU'da durum iki tarafin da lehine degil. Testten teste, benchmark uygulamarina gore galip gelen degisiyor. Saf guc acisindan ise cok degil, %10-15 civari 2400e ustunlugu var. Bu bahsettiklerim de asagida sorunun birkac cevabini veriyor: verim.

2. Sorum: Snapdragon işemciyi diğer işlemcilersen ayıran özellik nedir?
1- Samsung Foundry'nin TSMC'ye gore bircok yanda geride kalmasi. Samsung'un elinden cikan yongalarda Qualcomm, Apple ve MediaTek gibi firmalarin uretimlerini sagladiklari TSMC'nin yongalarina gore bariz bir sekilde senelerdir verim ve termal basarimda zayiflik var. Bu Exynos'a gore "daha ayirici" bir ozellik, daha cok TSMC'ye bir ovgu.
2- Emulator desteginde Qualcomm acik ara en iyisi, bundan da bahsedelim.
3- Android tarafindaki en iyi ISP'ler (Goruntu isleme modulu) yine Qualcomm uretimi. Guncel serilerde kiyaslama zor olsa da eski serilerde MediaTek ve Samsung'a gore bu konuda onde oldugunu biliyorduk.
4- Biraz da senelerin verdigi on yargiyi da kabul etmek gerekiyor. Yeni nesil Exynos'lu cok fazla cihaz kullanmis birisi olarak belli istisnalar haric toplumun abarttigi kadar "alev alan" ya da hayatimi gercekten rahatsiz eden bir yanini gormedim. Verimsiz oldugu da dogru ve bu verimsizlik bataryada da olumsuz durum yaratiyor lakin ben S21'den (Exynos 2100) S23'e (SD 8 Gen 2) gecmis birisi olarak bataryada kayda deger bir fark bile hissetmedim, SoT'lerim de bunu gosteriyor ve @Forum Clerk bana katilacaktir. S23'un bataryasini cop ettiler. Agir oyunlarda S21'e gore bu farki hissedebiliyorsunuz ki verimsizligin adeta costugu noktalardan bahsediyoruz. Yani konu dusuk batarya oldugunda pek kacariniz olmuyor ya da Samsung batiriyor, secim sizin.

Ek olarak, 2400e Samsung'un kullandigi en verimli node olan 4LPP+'tan gecti ve node TSMC'nin 4nm'deki dusuk node'larina benzer verim sunuyor. Yani 8 Gen 1 ve 2200'unku kadar les bir 4nm bandi da degil. En iyi Exynos'lardan birisi demektir bu.
S23'e ekstra 6-7K koymak icin pek sebep goremiyorum. Panel testleri bekledigimden yakin geldi, islemci tarafi S24 FE lehine. Sadece S24 FE bariz kaba bir telefon ve ana kamera haric kamerasi S23'e gore daha kisilmis. Bu detayi da ekleyeyim. Secim sizin.

Son düzenleme:
Soru 1: Kas gücü bakımından Exynos 2400e daha iyi.
Soru 2: Snapdragon diğer işlemcilere kıyasla daha verimli ve ısınmayan işlemci üretiyor. Örneğin Exynos'lar günlük kullanımda bile ısınan işlemci üretiyor. Isınınca frekansları kısıp gücü düşürüyor ve uzun sürelerde bu gücü gösteremiyor. Yani stabilitesi bozuluyor. Exynos'lar Samsung tarafından üretilen mobil veri(LTE) çiplerine sahipler. Bu çipler de çok verimli değil. Bu sebeple mobil veri açıkken daha fazla şarj yiyor. Snapdragon ise daha verimli mobil veri çipleri ürettiği için şarj daha az gidiyor. Ki şayet o kadar iyi ki Apple bile Snapdragon firmasından alıyor. Bir uygulama yapılacaksa genellikle ilk olarak Snapdragon için uyumlu hale getiriliyor. Bu da uygulamanın diğer çiplerde daha sorunlu çalışmasına ve ne kadar güçlü olsa da Snapdragon'un daha iyi sonuçlar vermesine neden oluyor. Bir de Snapdragon daha uzun ömürlü oluyor.(benim düşüncem.) Kısaca bu sebeplerden ötürü Qualcomm Snapdragon işlemciler daha iyi olduğu düşünülüyor.(ben de dahil.)
3. soru. Bütçe sıkıntısı yoksa S25 serisini almanız daha iyi olacaktır. 2 telefon arasında ise tercihlerinize göre değişir. S23 daha küçük, Snapdragon var ama 1 Android güncellemesi daha alacak ve ömrü bitecek. S24FE ise daha büyük 7 yıl güncelleme garantisi var ama Exynos kullanıyor.

S23 artık alınmaz. Resmi satış kanallarından kaldırıldı ya da Samsung stokları bitirdi denilebilir. Bunun temel nedeni de 25-30 bin banında artık S24 FE satmak istemeleri. Dikkat ederseniz S23 satan satıcılar adı sanı bilinmeyen satıcılardır. Bu tarz satıcılardan değil telefon, herhangi bir elektronik alet alınmasını önermem.

1. Exynos 2400e batarya verimliliği hariç işlemci kas gücü olarak bariz önde.
2. Snapdragon işlemcilerin Exynos'lara göre net farkı; modem/çekim güçlerinin daha kaliteli olması, bağlantı hızlarının daha yüksek olması, uzun kullanımda sürdürülebilir performansının daha stabil olması, FPS oyunlarında ısınma kaynaklı daha az throttling yemesi ve birçok kulaklıkta daha kaliteli müzik dinlenebilmesi için sahip olduğu bluetooth codeclerini örnek olarak verebilirim.
3. Bütçe sıkıntınız yoksa ve Samsung istiyorsanız S25 serisine bakabilirsiniz.

S24 FE'yi şahsen tercih etmem. Sebebi ise FE serisi olduğundan gerçekten kısıtlanmış özellikleri var. Örneğin; ekran kalitesi A16 ile aynı, 4 yıllık sensörü kullanması, ağır ve geniş bir cihaz olduğundan tek elle kullanılabilirliğinin zor olması, mobil veride yeterli ekran süresi verememesi, şarj hızının yavaş kalması, hafıza ve ram konusunda sınırlı olması gibi.

Eğer S24 FE'de karar kılacaksanız 256 GB versiyonu almanızı öneririm. Hafıza kartı desteği olmadığından 128 GB çok çabuk dolabiliyor. Ekstra olarak UFS 4.0 ve LPDDR5X özellikleri ile geldiğinden; daha verimli bir hafıza yönetimi ile ram kullanımı sunabiliyor.

S23 artık alınmaz. Resmi satış kanallarından kaldırıldı ya da Samsung stokları bitirdi denilebilir. Bunun temel nedeni de 25-30 bin banında artık S24 FE satmak istemeleri. Dikkat ederseniz S23 satan satıcılar adı sanı bilinmeyen satıcılardır. Bu tarz satıcılardan değil telefon, herhangi bir elektronik alet alınmasını önermem.

1. Exynos 2400e batarya verimliliği hariç işlemci kas gücü olarak bariz önde.
2. Snapdragon işlemcilerin Exynos'lara göre net farkı; modem/çekim güçlerinin daha kaliteli olması, bağlantı hızlarının daha yüksek olması, uzun kullanımda sürdürülebilir performansının daha stabil olması, FPS oyunlarında ısınma kaynaklı daha az throttling yemesi ve birçok kulaklıkta daha kaliteli müzik dinlenebilmesi için sahip olduğu bluetooth codeclerini örnek olarak verebilirim.
3. Bütçe sıkıntınız yoksa ve Samsung istiyorsanız S25 serisine bakabilirsiniz.

S24 FE'yi şahsen tercih etmem. Sebebi ise FE serisi olduğundan gerçekten kısıtlanmış özellikleri var. Örneğin; ekran kalitesi A16 ile aynı, 4 yıllık sensörü kullanması, ağır ve geniş bir cihaz olduğundan tek elle kullanılabilirliğinin zor olması, mobil veride yeterli ekran süresi verememesi, şarj hızının yavaş kalması, hafıza ve ram konusunda sınırlı olması gibi.

Eğer S24 FE'de karar kılacaksanız 256 GB versiyonu almanızı öneririm. Hafıza kartı desteği olmadığından 128 GB çok çabuk dolabiliyor. Ekstra olarak UFS 4.0 ve LPDDR5X özellikleri ile geldiğinden; daha verimli bir hafıza yönetimi ile ram kullanımı sunabiliyor.
S25 değilde s24 ü önerir misin. S25e bütçe yetmeyecek gibi 🙂

Snapdragon varken Exynos işlemciye para verilmez diye bir yorum gördüm. Ama aşağıda görselde Exynos işlemcinin daha güçlü olduğunu görüyorum.
1.sorum: Hangi işlemci daha iyi?
2. Sorum: Snapdragon işemciyi diğer işlemcilersen ayıran özellik nedir?(çok övülüyor)
S24 FE alınabilir.