S25 FE'de karar kıldım o zaman hocamYardimci kameralar ve panelde kazanirsiniz ama batarya.![]()
Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 22 Temmuz 2024
- Makaleler
- 6
@Aakons önümüzdeki aylarda temelli AOSP kullanan bir markanın cihazına taşınmayı ciddi ciddi düşünüyorum, bu sefer yurt dışı da seçeneklerim arasında.
Tahmin edeyim... General Mobile (fenix 2 Pro mu yoksa
Yurt dışı olarak sadece aklıma iPhone geliyor halihazırda iPad Air aldınız
Hocam a serisinde inen zibilyon uygulama ve bankacılık uygulaması s serisinde gelmiyor ama.
A serisinde ön yüklü olarak gelen şeyler s serisinde de geliyor. Sadece ek Netflix gibi şeyler ön yüklü geliyor ona da bloatware diyorsanız...
Surface Area
Üstün
- Makaleler
- 3
A37'de IMX906 oldugunu varsayarsak boyuta bakip yorum yapmamak gerekli. GN3'un Dual Pixel Pro gibi ciddi avantajlari var. Senelerdir devam eden segmentasyondan da anlasilabilir.
Oradaki örneğim faraziydi. Asıl kastetmek istediğim FE model de olsa Main kamera sensörünün aynı boyutlarda (hatta daha küçük) olması...
Phone (3)'te durum farklı ama, ondaki 1/1.3" boyutundaki sensöre bi' itirazım yok
Tabii bu arayüzden ne beklediğinize bağlı olarak değişir ancak biraz önce sistemi ağırlaştırdığından dolayı kaldırmak zorunda kaldığım uygulama sayısı 194'e erişti ve bu durum iyice sinir bozucu bir hâl almaya başladı.
Fonksiyonellik ve stabilite kısmı Eyvallah... Ama konu sisteme binen yük noktasına geldiğinde One UI bu konuda rezalet. Akıcılık konusunda AOSP kullanan herhangi alelade bir cihaz ile aynı segmentten One UI kullanan bir cihaz arasında hissedilir fark var.
Perspektifimizi genişletmeliyiz diye düşünüyorum.
Dediğim gibi, 2023 sonu 2024 başı gibi aldığım 23 FE şu ana dek beni hep tatmin etti. RAW fotoğraf çekiyorum, sürekli Lightroom'da görsel işliyorum ve sürekli import / export ile tonla fotoğraf yığıyorum, mobil veri sürekli acik, yenileme hizi 120 hertz seklinde, görseller hep yedekleme döngüsü icinde ve hafızamin surekli uyari verdiği, sınırda kaldığı bir kullanimda 2 senedir elimde duruyor. Deli ettigi 2 nokta: yazın termali cok kotu ve gunde 2 defa sarj ediyorum. Geçen sene ben 400 liraya özel uygulama satin alip uzay gorsellerini bile stack ettim bu cihaz ile...
Sound Assistant yüklü, Theme Park yüklü, Keys Cafe de yüklü sekilde ve hepsi kisilestirilmis. Kayan paneller kisilestirildi, ses paneli kislestirildi, klavye ve nicesini kisilestirdim, ana ekranda kiz arkadasimla fotoğraf ve video widgetlerimiz var, yani telefon bir kere yavas hissi vermedi ve dedigim gibi, dolu dolu hissettiriyor. Kilit ekranına Ay'ın döngülerini bile ekledim. Ah keşke batarya hizli bitmese cok guzel olacak ama malum...
Kiz arkadaşım S25'e gececekti, bir durum oldu ve kendisine iPhone cihaz verdiler. Onunla birlikte telefonunu taşıdık. Klavye özelleştirmesi yok, paneller Samsung'da oldugu gibi kurcalanamiyor, ses paneli cok kısıtlı, ana ekran yordu beni bir de yani OneUI rahatlığından sonra eziyet gibi geldi bana IOS. Kendisi zorla alisti ama alisti yani, ben de yemin ettim IOS kullanmamaya ondan sonra.
Balon patlatmaca, BitCoin APP'lerin yanında Netflix kaliteli kalıyor hocam hiç değilse. Redmi aldığımda içinde Tinder yüklü gelmişti hala unutamıyorumA serisinde ön yüklü olarak gelen şeyler s serisinde de geliyor. Sadece ek Netflix gibi şeyler ön yüklü geliyor ona da bloatware diyorsanız...
Surface Area
Üstün
- Makaleler
- 3
@Aakons bu sefer seçeneklerim arasında Google Pixel serisi de var, tam net değil ama (Burası konusu değil zaten, karıştırmaya gerek yok.)...
Diğer seçeneğim de iPhone tarafı olur dediğin gibi, birkaç gündür kullandığım iPadOS ile Android'in (özellikle One UI'ın) ne kadar çöplük bir sistem olduğunu fark ettim. Cihazı kurar kurmaz Shizuku + Canta yükleme zorunluluğu olmaması bile çok iyi bi' hissiyat bana göre, sıfır Bloatware ile geliyor Apple tarafı çünkü...
Diğer seçeneğim de iPhone tarafı olur dediğin gibi, birkaç gündür kullandığım iPadOS ile Android'in (özellikle One UI'ın) ne kadar çöplük bir sistem olduğunu fark ettim. Cihazı kurar kurmaz Shizuku + Canta yükleme zorunluluğu olmaması bile çok iyi bi' hissiyat bana göre, sıfır Bloatware ile geliyor Apple tarafı çünkü...
Oradaki örneğim faraziydi. Asıl kastetmek istediğim FE model de olsa Main kamera sensörünün aynı boyutlarda (hatta daha küçük) olması...
Phone (3)'te durum farklı ama, ondaki 1/1.3" boyutundaki sensöre bi' itirazım yok.
Şöyle aciklayayim: fiziksel sensor boyutunu cok severim ama telefon ureten şirketler her ne kadar AI eğitimleri ve işleme metotları ile ISP'yi, görsel işlemeyi bükse de henüz fiziği bükemediler
Ustelik buyuk sensorun getirdigi o derinlik hissi portrede ne kadar guzelse, yakin mesafeden bir belge veya yemek fotografi cekerken o kadar iskenceye donusuyor. Odak duzlemi o kadar inceliyor ki, merkezin disindaki her yer flu cikiyor ve sirketler sirf bu fiziksel problemi cozebilmek, yakin cekimlerde her yeri netleyebilmek icin telefonlara kucucuk mekanik degisken diyaframlar eklemek zorunda kaliyor
İşin bir de lens malzemesi boyutu var tabii; telefonlarda alan darligindan dolayi kat kat plastik lensler kullaniliyor ama sensor buyuyup 50 megapikseller havada ucusunca, o plastigin isigi kirma kalitesi yetersiz kaliyor ve yuksek kontrastli kenarlarda morarma gibi renk sapmalari basliyor. Zaten bu yuzden artik araya gercek cam elementler karistirip hibrit lenslere gecmeye calisiyorlar. Yani ozetle, tum bu optik kusurlari yazilimla maskelemenin en kolay oldugu ve cebe sigacak rasyonel sinir cizgisi su an tam olarak o bahsettigimiz 1/1.56 inc boyutu.
Bir de pixel binning olayi var tabii. Insanlar saniyor ki telefonda 50 MP veya 200 MP yazinca o fotograf gercek bir profesyonel makinenin cozunurlugunde oluyor. Halbuki o kucucuk piksellerin onundeki renk filtresi (Quad Bayer mimarisi) aslinda o pikselleri dorderli veya dokuzarli gruplar halinde birlestiriyor. Yani sensor aslinda renk bilgisini matematiksel olarak yine 12.5 MP cozunurlugunde aliyor, geri kalan detaylari ISP tamamen algoritmayla uyduruyor (demosaicing dedigimiz olay). Sensor buyutup icine hunharca megapiksel doldurmak tamamen bir pazarlama stratejisi, cunku pikseller kuculdukce her birine dusen isik miktari azaliyor ve telefon yazilimi o kumlanmayi (noise) cozmek icin arkada feci sekilde taklalar atiyor. Bunun dogrudan baglandigi diger bir buyuk problem de termal sinirlamalar ve isinma mevzusu. Sensor buyudukce ve sen o sensorden saniyede 60 kare 4K veya 8K video verisi cekmeye calistiginda arkadaki islemci uçuyor tabii. Son olarak bir de rolling shutter yani jello efekti dedigimiz bir bela var. Sensor fiziksel olarak buyudukce, islemcinin o sensor uzerindeki veriyi yukaridan asagiya dogru tarayip okuma suresi (readout speed) uzuyor. Sen hizla hareket eden bir nesneyi cekerken ya da telefonu saga sola hizli pan yaparken elektrik direklerinin veya binalarin saga sola dogru yamulmasi tamamen bu yuzden. Stacked mobil sensor yapiyorlar ama fiyatlar alip başını gider benden söylemesi. Stacked sensorlu telefonlar vardi galiba, modelleri aklimda degil su an ama bu standart olana kadar yol var gibi daha. Ha bu arada aklima gelmişken ekleyeyim, büyük sensörü sensor shifted olarak stabilize etmek de daha zor. Sensor yuvasını genisletmen gerek, onu koruman gerek bir de. Zor yani.
Aşağıya birkac konu bırakacağım.
Herkese merhaba Sosyal halkı
Günümüzde pek çok akıllı telefon 50, 64 hatta 200 megapiksel çözünürlük vadederken, bu cihazların çoğu varsayılan olarak hala 12/12.5 megapiksel fotoğraflar üretiyor. Bu durum ilk bakışta kafa karıştırıcı olabilir, aslında sensörün kabiliyeti 12MP ama bize yazılımsal bir çözünürlük mü sunuluyor diye düşünebilirsiniz. Gerçekten bu kadar yüksek çözünürlükte sensörler varken neden çıkan fotoğraf 12MP? Bu yazıda bu durumu açıklamaya çalışacağım, hem de size yuksek çözünürlük modunu ne zaman kullamanip, kullanmamaniz gerektiğini öğreteceğim
...
Günümüzde pek çok akıllı telefon 50, 64 hatta 200 megapiksel çözünürlük vadederken, bu cihazların çoğu varsayılan olarak hala 12/12.5 megapiksel fotoğraflar üretiyor. Bu durum ilk bakışta kafa karıştırıcı olabilir, aslında sensörün kabiliyeti 12MP ama bize yazılımsal bir çözünürlük mü sunuluyor diye düşünebilirsiniz. Gerçekten bu kadar yüksek çözünürlükte sensörler varken neden çıkan fotoğraf 12MP? Bu yazıda bu durumu açıklamaya çalışacağım, hem de size yuksek çözünürlük modunu ne zaman kullamanip, kullanmamaniz gerektiğini öğreteceğim
- DarthGorsoy
- 200mp 50mp apple düşük ışık iphone neden nedir pixel pixel binning samsung
- Forum: Dijital Fotoğraf Makineleri
Rehber: Samsung ISOCELL GN3 50 MP vs 12.5 MP fotoğraf karşılaştırması (crop ve işleme testleri)
Herkese mutlu pazartesiler sosyal sakinleri.
Hepimizin telefonları fotoğraf çekebilme kabiliyetine sahip, bu telefonların neredeyse hepsinde ve tabii ki de çoğu fotoğraf makinesinde de kullanılan Bayer Sensör nedir, nasıl çalışır; bugün sizlere bundan bahsedeceğim. Bir de Fujifilm'in kendine özgü X-Trans filtresi var, buna da sonra açacağım baska bir konuda değineceğim.
Sony Quad-Bayer
Dijital kameralarda gördüğümüz renkli görüntüler aslında doğrudan sensör tarafından değil, bir algoritma yardımıyla elde edilir...
Hepimizin telefonları fotoğraf çekebilme kabiliyetine sahip, bu telefonların neredeyse hepsinde ve tabii ki de çoğu fotoğraf makinesinde de kullanılan Bayer Sensör nedir, nasıl çalışır; bugün sizlere bundan bahsedeceğim. Bir de Fujifilm'in kendine özgü X-Trans filtresi var, buna da sonra açacağım baska bir konuda değineceğim.
Bayer sensör nedir, nasıl çalışır?
Sony Quad-Bayer
Dijital kameralarda gördüğümüz renkli görüntüler aslında doğrudan sensör tarafından değil, bir algoritma yardımıyla elde edilir...
- DarthGorsoy
- bayer dijital filtre nasıl quad-bayer renk rgb sensör sony
Sony, 1/1.28 inç boyutundaki 50 MP'lik yeni geleneksel BSI CMOS sensorunu tanıttı.
Teknik özellikleri:
- Çözünürlük: Etkili 50 MP
- Sensör Boyutu: 1/1.28 inç (12.49 mm diyagonal)
- Dinamik Aralık: >100 dB ( yaklaşık 17 stop)
- HDR Teknolojisi: Sony’nin yeni Hybrid Frame‑HDR (HF‑HDR) sistemi:
- Single‑frame HDR (Dual Conversion Gain) ile multi‑frame HDR (kısa pozlama + DCG) birleşiyor.
- Zoom sırasında bile HDR: HF‑HDR, tam çözünürlükte HDR’i zoom sırasında da koruyor.
- Düşük ışık devresi (UHCG): Ultra‑High Conversion Gain devresi, rastgele...
- DarthGorsoy
- dinamik mobil sony
- Forum: Kullanıcı Haberleri
Rolling shutter hakkinda:
Herkese tekrardan merhaba Sosyal sakinleri.
Bugün elimizde kamerası bulunan her dijital cihazda bir fotoğraf çekme fonksiyonu var fakat çoğumuzun da farkında olmadığı bir şey var: fotoğraf aslında nasıl oluşur? Sensör bu görüntüyü nasıl yakalar, ne zaman ışık alır? İşte burada "shutter" yani deklanşör devreye giriyor.
Shutter (deklanşör), sensörün ışıkla ne kadar süre temas edeceğini belirleyen bir mekanizmadır. Bu süreye shutter hızı veya pozlama süresi denir. Örneğin 1/1000 saniyelik bir shutter, sensörü çok kısa süre ışığa maruz bırakır; bu da...
Bugün elimizde kamerası bulunan her dijital cihazda bir fotoğraf çekme fonksiyonu var fakat çoğumuzun da farkında olmadığı bir şey var: fotoğraf aslında nasıl oluşur? Sensör bu görüntüyü nasıl yakalar, ne zaman ışık alır? İşte burada "shutter" yani deklanşör devreye giriyor.
Shutter nedir?
Shutter (deklanşör), sensörün ışıkla ne kadar süre temas edeceğini belirleyen bir mekanizmadır. Bu süreye shutter hızı veya pozlama süresi denir. Örneğin 1/1000 saniyelik bir shutter, sensörü çok kısa süre ışığa maruz bırakır; bu da...
- DarthGorsoy
- deklanşör elektronik fotoğraf kamera mekanik nasıl nedir perde shutter