Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
1
Selam;
Sapphire RX 7600 ekran kartı kullanıyorum, kart tamamen boştayken fanlar sürekli duruyor, bu konuda sorun yok, fakat YouTube'da bir şeyler izlemeye başladığım zaman ekran kartına binen yük kartı 54 dereceye kadar ısıtıyor ve fan devreye giriyor, yaklaşık 3 dakika çalıştıktan sonra kart 37-38 dereceye düşünce fan tekrar duruyor, bu bir döngü halinde sürekli böyle devam ediyor, sürekli 15-20 derece ısınıp soğuması karta fiziksel bir yük bindiriyor, ayrıca çalışıp duran fanın sesini az da olsa duyuyorum.
Bu fanın 60-65 dereceyi bulunca çalışmasını sağlayamaz mıyız? MSI Afterburner veya başka fan yazılımları ile denedim ama olmuyor, 54 olunca açıyor fanı.

Çözüm
@xahve

Yüksek ihtimal bellek bağlantı sıcaklığından dolayı kart fan açıyor, kasa iç sıcaklığını düşürürseniz çözülebilir.
Buradan sıfır RPM seçeneğini kapatmayı denediniz mi? Ayarların nasıl kaydedildiğini bilmiyorum. Ben her aç/kapat yaptığımda eski haline dönüyordu. Ben zaten böyle kullanıyorum. Mesela şuan dönmüyor.

Dosya Ekleri

• 1759232649541.webp
    1759232649541.webp
    81,4 KB · Görüntüleme: 44
Buradan sıfır RPM seçeneğini kapatmayı denediniz mi? Ayarların nasıl kaydedildiğini bilmiyorum. Ben her aç/kapat yaptığımda eski haline dönüyordu. Ben zaten böyle kullanıyorum. Mesela şuan dönmüyor.
Ben bunu yapmak istemiyorum ki, sürekli dönerlerse çok kirlenirler, ben dönmesinler istiyorum, sadece oyun girdiğimde dönsünler, basit bir Youtube videosu için dönmeleri mantıksız.

Bir video açıp GPU/hotspot/VRAM sıcaklıklarına ve GPU kullanım yüzdesine bakıp paylaşın, bunlarda bir anormallik var mı kontrol edelim.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-09-30 145109.webp
    Ekran görüntüsü 2025-09-30 145109.webp
    23,8 KB · Görüntüleme: 52
Ben bunu yapmak istemiyorum ki, sürekli dönerlerse çok kirlenirler, ben dönmesinler istiyorum, sadece oyun girdiğimde dönsünler, basit bir YouTube videosu için dönmeleri mantıksız.

Haklısınız çok mantıksız. Bir sorun var bellliki. Bende şu an bir video izliyorum aynı anda Steam'de oyunların videoları da çalışıyor yani geziniyorum ancak 0 RPM. Gerçekten çok mantıksız.

Haklısınız çok mantıksız. Bir sorun var bellliki. Bende şu an bir video izliyorum aynı anda Steam'de oyunların videoları da çalışıyor yani geziniyorum ancak 0 RPM. Gerçekten çok mantıksız.

4K YouTube videoları günümüzde gerçekten çok fazla sistem tüketmeye başladı, keşke 1080p düzgün videolar olsaydı da 4K için sistemi yormasaydık, şu an videoları 1080p izleyince resmen çamur gibi gözüküyorlar, bitrateleri çok düşük.
Benim kasam Micro ATX bir kasa, normal bir kasadan ufak ama 2 adet 14 cm fan ile önden hava çekiyor ve 3 adet 12 cm fan ile üst ve arkadan tahliye ediyor, bu fanlar da 700-800 RPM arasında hızlarda çalışıyorlar, yani aslında yeterli bir soğutma olması gerek ama yetmiyor herhalde.
Kasa fanlarının hızını arttırıp deneyeyim, bakalım hava akışı artınca ne olacak.

4K YouTube videoları günümüzde gerçekten çok fazla sistem tüketmeye başladı, keşke 1080p düzgün videolar olsaydı da 4K için sistemi yormasaydık, şu an videoları 1080p izleyince resmen çamur gibi gözüküyorlar, bitrateleri çok düşük.
Benim kasam Micro ATX bir kasa, normal bir kasadan ufak ama 2 adet 14 cm fan ile önden hava çekiyor ve 3 adet 12 cm fan ile üst ve arkadan tahliye ediyor, bu fanlar da 700-800 RPM arasında hızlarda çalışıyorlar, yani aslında yeterli bir soğutma olması gerek ama yetmiyor herhalde.
Kasa fanlarının hızını arttırıp deneyeyim, bakalım hava akışı artınca ne olacak.

4K olduğunu bilmiyordum. Yine de bu kadar tüketmesi çok saçma değil mi?

@xahve

Yüksek ihtimal bellek bağlantı sıcaklığından dolayı kart fan açıyor, kasa iç sıcaklığını düşürürseniz çözülebilir.
Evet şimdi test ettim, kasa fanlarımı 1200-1400 devre çıkardım ve ekran kartı 53 derecede durdu, fan açmadı. Ama böyle kullanınca da kasa fanları kafa ütülüyorlar.
Aklıma şöyle bir fikir geldi, ekran kartımın altında PSU'nun üstünde fan takabileceğim bir yer var, aslında oraya ince bir fan alıp takarsam kafa ütülemeden ekran kartımın hava akışını arttırabilirim diye düşünüyorum.