Bu etkenler çok önemlidir oyunu açtım 5 dakika oyunda 500 FPS alıyorum tamam deyip geçerseniz sonra 100 FPS düştü diye forumlarda konu açarsınız?
Dışarıdan müdahale edilmemiş sıfır bir kartın bu durumu yaşaması neredeyse imkansız. Bu kartlar fabrikalardan test edilerek satışa sunuluyor. 90-95 hotspotlar abartılacak kadar yüksek değil. Çok takılıyorsunuz şöyle şeylere.

Dışarıdan müdahale edilmemiş sıfır bir kartın bu durumu yaşaması neredeyse imkansız. Bu kartlar fabrikalardan test edilerek satışa sunuluyor. 90-95 hotspotlar abartılacak kadar yüksek değil. Çok takılıyorsunuz şöyle şeylere.

Abartmıyorum elimden hatrı sayılır ekran kartı geçti bu zamana kadar 90 derece inanılmaz yüksek sıcaklık demiyorum. Benim söylemek istediğim kışın 90 derece hotspot sıcaklığı yazın en az +5 derece daha etkileyecektir. Bu da çoğu koşulda frekans ve voltaj kısılmasına sebebiyet veriyor. VBIOS üzerinde 105 derece limit olduğundan herkes 105 dereceye kadar bir şey yok deyip geçiyor öyle bir durum yok. 105 derece VBIOS üzerinde limit koyulmasının sebebi tamamen frekans ve voltajları bir anda olabilecek en düşük seviyeye indiriyor ama sen fanları %100 PWM bile döndürsen bir anlamı kalmıyor. Ekran kartı ve VRM ömründen yemeye başlıyorsunuz. Üreticiler VRM ve belleklerin üzerine yalandan termal pad koymuyorlar.

Aynı ekran kartı için, 95-100 derece yük altında çalıştığı senaryo ile 80-85 derece hotspot sıcaklığı senaryo asla bir değildir. Oyun oynarken anlık drop girmesi bir anda ne oluyor oyunda denilmesi durumunu kas hafızasıyla çok rahatlıkla anlayabiliyorsun bunun için profesör olmana gerek yok.

Benim zaten alacak durumum olduğu için 5080 aldım. 5070 Ti evet, daha iyi bir kart genel manada.
Undervolt yapmadan sıcaklık düşmüyor. Bende de Palit vardı evet, halen de kenarda duruyor. Bana sıkıntı yaşattı mı hayır? Çok mu sesliydi? Hayır. Undervolt yapmadan 70 derecenin altına düşmüyordu. Ben bu Palit 4070'i kullanana kadar hep tepe model MSI kullandım ve kartın genel malzeme kalitesinden, görünüşünden ve sessizliğinden memnundum alışmıştım. Galax kötü bir marka demedim ancak alt seviye kartlara undervolt yapılmazsa orta ve üst segmente göre sıcak çalışıyor. Bu sizin 4000 serisi kartınızda istisna olabilir ancak açın bakın mesela 5080 testlerine.

70 derecede çalışması sorun değil diyebilirsiniz, benim için sorun. Sıcak bir bölgeye taşınacağım ve odayı iyice ısıtmasını istemiyorum. Nispeten serin iklimi olan bir yerde bile 63 derecede çalışan kartla 70 derecede çalışan kart fark ediyor.

Bunların yanında örneğin üst düzey kartların güç beslemeleri, PTM kullanmaları, fan bilyelerinin kalitesi ve ömrü çok değişiyor. Ben demiyorum ki Galax veya PNY'nin giriş seviyeleri iş görmüyor. İş görüyor ancak ne kadar ekmek kadar köfte. Şimdi ROG astral alana da mantıksız bir seçim yaptınız denemez. İlk başta ben 5080 Galax 1 Click OC aldım ve FurMark açtım, sonra oyun oynadım UV veya OC yapmadan, sıcak çalışıyordu. Kısacası verdiğiniz paranın her türlü hakkını veriyor. Kasanın içerisine bile baktığında kalite belli oluyor.

Herkes undervolt yapmak zorunda veya undervolt yapmayı bilmek zorunda değil. O kartları alınca şu forumlarda takılıp bir şeyler bilmek gerekiyor. Ben ilk GTX 1080'imi aldığımda MSI'ın tepe modelini, taktım ve çalıştırdım. Arkadaşımınki 68-72 derecelerde çalışıyorken benimki 59 dereceyi geçmiyordu ve %30 fandaydı. Alt model dandik değil, çipi aynı çip sonuçta ama yukarıda arkadaşa söylediğim nedenlerden dolayı her zerresinde kalite farkı var. Bu kadar basit. 60K'lık bir 5080 ile 80-85klık bir 5080 bir değil. Uzun süre kullanılıp satılmayacaksa eğer, üst seviye karta 5 yıl bile bakım yapmıyorsunuz. Ben bunu bizzat yaşadım. İçini açmanıza gerek yok. Ama alt modelin fan bilyesine kadar kalitesi düşük oluyor kabul edersiniz etmezsiniz gerçek bu. Ve gerçekler 1+1 = 2 olduğu kadar inkar edilemez.

PNY, Galax, Palit, Gainward gibi kartların giriş seviyelerinin hotspot sıcaklıkları belli değil. Bu kartlar normalde zaten 68-72 derece arasında çalışıyor standart ayarlarda. Hotspot rahat 90ları görüyor.

Dediklerinizi anladım, hak verdiğim kısımlarda var ancak 20k fiyat farkı vermek cok fazla. 2-3K olsa tamam mantıklı da ROG ekran kartları bir üst GPU modeliyle aynı paraya satılıyor. Ben zaten şunu diyorum, ben alırken ASUS TUF 8-10k daha pahalıydı (RTX 4080 parasıydı) ama Galax ile testler de aynı sıcaklıkta çalışıyordu. RPM ve dB sonuçları da birbirine oldukça yakındı. Faz sayısı bile Galax'tan daha düşüktü. RTX 4080 Galax sg modeli benim kullandığım RTX 4070 Ti super sgden çok daha kaliteli bir karttı. O paraya TUF alacağıma (ROG bile değil TUF) Galax RTX 4080 sg alırdım. 4000 serisinde Galax oldukça iyiydi. 5000 serisinde bir downgrade yaşamış bunu bende gördüm ama yine de fiyatlara bakmak gerekiyor. RTX 5080 üstüne 20k koyunca daha iyisi yok. Ama artan 20k ya OLED monitör alabilirsin. OLED kullanıcısı olduğun için soruyorum sana alttaki 5080 PNY kartı ve artan parayla OLED monitörü mü alırdın, yoksa IPS ve ASUS ROG RTX 5080 mi alırdın?

Şimdi şunu diyecek olabilirsin, ben zaten hem en iyi modeli hem de OLED monitörü aldım zaten, benim sorum bu değil bütçen bu şekilde olsan yapardın? 2.senaryo da söyleyeyim. R5 7600X, 240mm AiO, 750W b tier PSU ve B650 giriş-orta seviye anakart ile RTX 5080 ROG mu alırdın, yoksa R7 7800X3D, 360mm AiO, 850W'a tier PSU ve X870 anakart ile üstteki paylaştığım RTX 5080 PNY kartı mı?

Bence %99'luk kesim sistemi veya monitörü yükseltirdi. Bu sadece 5080 için geçerli değil. RTX 5070 Ti, RTX 5070 ve RTX 5060 Ti gibi daha düşük seviye kartlar içinde geçerli.

Sizin söylediğiniz şeyin tek mantıklı olduğu senaryoyu da söyleyeyim. 9800X3D, X870, 850W'a tier PSU, OLED monitör vs sistemi dizmişsindir. En iyi parçalar vardır zaten, 5080 üstüne 20k koysan bile RTX 5090 alamıyorsun. O zaman RTX 5080 ROG alabilirsin. Ama dediğim gibi %99'luk kesimde böyle sistem yok. En iyi ihtimalle 5060, 5070, 5070 Ti gibi kartlar satılıyor. Çünkü herkes 80k ya RTX 5080 alamıyor. Ve bu dediğim RTX 5070 gibi kartları olan insanlarda da ne OLED monitör var ne de 9800X3D gibi işlemci. Önce bunları yükseltmesi lazım ki bir anlamı olsun. Sizinkisi uç örnek. Biraz da gerçekleri konuşmak lazım. Monitör, işlemci, kulaklık, RAM, kasa gibi parçalar varken GPU modeli pek öne çıkacak bir şey değil.

Benim eskiden dandik bir kasam vardı. RTX 4070 Super ASUS Dual, RTX 4070 Super MSI Gaming X Slim ve Galax RTX RTX 4070 Ti super gibi kartları bu kasada kullandığımda 75 dereceleri görüyorlardı. Fan devirleri de %60 falandı sıfır olmalarına rağmen. Kasayı ve fanı değiştirdim 15 derece düştü. Fan devri de hatır sayılır düzeyde düştü. Kasaya yaptığım masrafı ekran kartıma eklesem bile zaten ROG RTX 4070 Ti super alamıyordum. ROG alsam bile kasadan dolayı ısınacaktı.

Yani özetlemek gerekirse o parayı çok daha iyi değerlendirmek mümkün. Sistemi fullersin o zaman RTX 5080 ROG al ama IPS monitörün vardır, işlemcin orta hallidir falan gidip önce bunları yükseltmek gerek.

Yani özetlemek gerekirse o parayı çok daha iyi değerlendirmek mümkün. Sistemi fullersin o zaman RTX 5080 ROG al ama IPS monitörün vardır, işlemcin orta hallidir falan gidip önce bunları yükseltmek gerek.
Bu söylediklerinize katılıyorum, bütçe meselesi. Zaten çalışmayan ve geliri olmayan birisi gidip de 5080 ya da OLED monitör alamaz açık konuşalım hocam.

Evet mesela benim kartım B650M DS3H gibi bir model ama Hardware Unboxed videosuna bakıp almıştım X670E ihtiyacım yoktu çünkü ve aldığımdan beri de fazlasını dahi verdi bana. İşlemcim de 7600x mesela ama oynadığım oyunlarda ekran kartı kullanımı %100, 4K olduğu için. AMD Zen 6'da tek CCD 12 çekirdeğe geçecek, 9700x alana kadar 10700x alırım ve 12 çekirdek sahibi olurum. O yüzden soket ölene kadar anakart vs. değiştirmeyi düşünmüyorum 6000 MHz CL28 RAMlerim de var zaten.

Ama kesinlikle bütçesi dar olan ve diğer sistem bileşenleri fareden, klavyesine kadar çok iyi olmayan kişiler gidip de ROG Astral almamalı bunda hemfikiriz kesinlikle.