Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

yusufmehmet

Çalışkan
Merhaba arkadaşlar, elimde Sapphire RX580 4 GB ekran kartı var. Bazen anlık olarak fanları aşırı hızlı dönmeye başlıyor. Bu durum özellikle bilgisayar hareketsiz kalıp ekran uyku moduna geçtiğinde oluyor. Fanlar aralıklarla aşırı hızlı dönüyor. Buna sebep veren sorun nedir? Nasıl çözebilirim?

Çözüm
AMD ayarlarından sıfır PWM'i kapatıp kendim fan ayarı yaptım şimdilik düzeldi. Aynı sorunu yaşayan arkadaşlar olursa deneyebilir.
Merhaba arkadaşlar, elimde Sapphire RX580 4 GB ekran kartı var. Bazen anlık olarak fanları aşırı hızlı dönmeye başlıyor. Bu durum özellikle bilgisayar hareketsiz kalıp ekran uyku moduna geçtiğinde oluyor. Fanlar aralıklarla aşırı hızlı dönüyor. Buna sebep veren sorun nedir? Nasıl çözebilirim?
Sorununuzun çözümü için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

1. Sürücüleri Güncelleyin:
- Sapphire RX580 ekran kartınızın en son sürücülerini AMD'nin resmi web sitesinden indirin ve yükleyin.

2. Üçüncü Parti Yazılımları Kontrol Edin:
- MSI Afterburner veya Radeon Software gibi bir yazılım kullanarak fan hızını manuel olarak ayarlayabilir veya fan profili oluşturabilirsiniz. Fan ayarlarını kontrol edin ve normalden yüksek bir soğutma sağlamak için fan hızını optimize edin.

3. Güç Ayarlarını Gözden Geçirin:
- Windows Güç Seçenekleri'nden ekran kartının güç yönetim ayarlarını kontrol edin. “Yüksek Performans” modunda olup olmadığını kontrol edin. Bunun yerine “Dengeli” veya “Güç tasarrufu” moduna geçiş yapmayı deneyin.

4. Termal Yönetimi Kontrolü:
- Ekran kartınızın sıcaklıklarını kontrol edin. Yüksek sıcaklıklar, fanların aşırı hızda dönmesine neden olabilir. Bir monitör yazılımı ile sıcaklıkları izleyin.
- Eğer sıcaklık yüksekse, ekran kartının soğutma sistemini temizleyin ve gerekirse termal macunu yenileyin.

5. BIOS Ayarlarını Kontrol Edin:
- Ekran kartınızın BIOS ayarlarını kontrol edin. Fan kontrolü ile ilgili bir seçenek varsa, uygun şekilde ayarlandığından emin olun.

6. Donanım Kontrolleri:
- Ekran kartını ve sistemin diğer bileşenlerini kontrol edin. Kablo bağlantılarını, anakart yuvasını ve güç kaynağını kontrol edin. Kart düzgün bir şekilde yerleşim yapıldığından emin olun.

7. Ekran Kartının Yeniden Takılması:
- Ekran kartınızı anakarttan çıkarın ve tekrar takın. Bu, bağlantı sorunlarını çözebilir.

Bu adımları uyguladıktan sonra sorunun devam edip etmediğini kontrol edin. Eğer hala sorun yaşıyorsanız, ek detaylar paylaşmanız gerekebilir.

AMD ayarlarından sıfır PWM'i kapatıp kendim fan ayarı yaptım şimdilik düzeldi. Aynı sorunu yaşayan arkadaşlar olursa deneyebilir.

Çözüm