Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

RamKokusuSeven

Becerikli
Yer
Rockstar Games GTA VI çıkar
Selamlar, satranç konusunda 0 değilim; çoban matını biliyorum ama savunmasını bilmiyorum veya sadece bir yere kadar gidebiliyorum. Tüm taşların gidebileceği yerleri falan biliyorum. Sınıftaki tüm erkekler arasında en kötü satranç oynayan kişiyim. Gelişmek istiyorum ama nasıl yapacağım? Sorduğum herkes sadece "oyna" diyor ama bence sadece oynayarak olmaz. Ben de bugün Duolingo satranca başladım ve bir yere kadar geldim ama enerjim bitti. Okulun turnuvalarında artık sonuncu olmasam, maçları kazanmak istiyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim?

Çözüm
Merhaba,

Konu mesajından anladığım kadarıyla başlangıç seviyesindesiniz. Yaşınızdan ve kurduğunuz cümlelerden anladığıma göre hedeflediğiniz şeyin profesyonel oynamak değil de çevrenizdeki insanlardan daha iyi oynayabilmek. O yüzden buna göre anlatayım.

Bir satranç oyunu 3 aşamadan oluşur. Açılış, oyun ortası ve oyun sonu. Bu üç aşamanın da birbirine üstünlüğü yok, hepsi çok önemli. Ancak sizin seviyenizde biri önce açılış hamleleri çalışarak gelişimini ilerletebilir. Birçok açılış hamlesi bulunmakta satrançta, hem siyah taşlarla hem de beyaz taşlarla 1-2 açılış hamlesini gözünüze kestirip bu açılışlarda kendinizi geliştirin. Daha sonra başka açılış hamlelerini de denersiniz.

1-2 tane açılışı oturttuktan sonra oyun ortası ve oyun sonu gelişimi için bol bol bulmaca çözün. Satrançta hesap yapmayı geliştirmenin yolu bulmaca çözmektir. Bu konuda diğer arkadaşların önerdiği "Chess.com" elbette güzel platformdur ama benim asıl tavsiyem Lichess'tir. Lichess artık o kadar gelişti ki gerçekten mükemmel bir platform oldu (Benim için). Özellikle bulmaca imkânı konusunda çok iyi durumda. Her temaya uygun bulmacalar çözebiliyorsunuz. Bu sayede satrancınızı geliştirmek daha kolaylaşıyor.

Açılış çalışmak ve bulmaca çözmek dışında bol bol da oyun oynayın. Ancak buradaki nüans oyunlarınızı analiz edin. Zaten hem Chess.com'da hem de Lichess'te oyun sonrası analiz yapma imkânınız var. Hatta genel olarak analiz tahtasına da sahip zaten bu platformlar.

Şu anki seviyeniz ve hedeflediğiniz şeye göre şimdilik bunları uygulayabilirsiniz. Daha profesyonel oynamayı hedeflediğinizde kitap önerilerinde de bulunuruz.
Ben, chess.com Android uygulamasındaki günlük dersleri takip edip, puzzleları çözmeye çalışıyorum. 3 haftadır bu şekilde, hemen etkisi olmasa da taktik açısından faydası oluyor gibi düşünüyorum.

Ben de chess.com kullanıyordum. Ama paralıydı ve ben de devam etmedim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hiçbir şey yapmamaktansa Duolingo kurslarını değerlendirmek mantıklıdır. Özellikle sıfırdan başlıyorsan yardımı dokunur. Mesela A1-2 düzeyinde İngilizceyi biliyor olsam da Duolingo kullanıyorum, çünkü ne kaybederim ki?
Aslında sıfırdan başlamıyorum. Sadece çoban matı (pek fazla değil) ve taşların gitme konumlarını biliyorum. Belli kişileri mat edebiliyorum ama kendi elimle maç veriyorum.

YZ kullanmayı denediniz mi? Güzel mantık yönlendirmeleri yapıyor. Gerçi ben farklı bir amaç için kullandım ama beni o hep taktik konularına yönlendirdi.
Evet, bir kere YZ denedim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Aslında sıfırdan başlamıyorum. Sadece çoban matı (pek fazla değil) ve taşların gitme konumlarını biliyorum. Belli kişileri mat edebiliyorum ama kendi elimle maç veriyorum.
Problem değil. Gün içerisinde başka (ve saçma) şeylerle uğraştığını düşünüyorsan bunu Duolingo ile değiştirebilirsin. Zaten Chess.com örneği verildiği için aynısını tekrar yazma gereği duymadım.

Problem değil. Gün içerisinde başka (ve saçma) şeylerle uğraştığını düşünüyorsan bunu Duolingo ile değiştirebilirsin. Zaten Chess.com örneği verildiği için aynısını tekrar yazma gereği duymadım.
Yani, Duolingo işe yarar değil mi?

Başka nasıl önerileriniz var?

Son düzenleme: