Dagge

Çalışkan
Elimde Seagate Barracuda ST3000DM001 model, 3 TB kapasitede 7200 RPM bir HDD var. 2018'de ikinci el olarak almıştım, yani en az 7 yıllık. Disk sadece depolama amaçlıydı, asıl Windows kurulumum M.2 SSD üzerindeydi.

Birkaç gün önce bilgisayarımın açılışı bir anda aşırı yavaşladı (20-30 saniye yerine 3–4 dakika sürüyordu). POST ekranından takip ettiğimde SATA cihazları tararken çok oyalandığını gördüm ve HDD'yi çıkardığımda sorunun düzeldiğini gördüm. Oysa Windows burada değil M.2 SSD'de kuruluydu. Windows bir check disk işlemi başlattı ancak tamamlanma süresi olarak 134 gün gibi bir süre gösterdi.

Diski takılı bırakırsam Windows uzun bir boot süresinden sonra açılıyor, disk görünüyor ama dosya açmak bile dakikalar sürüyor, kopyalama neredeyse imkânsız hale geliyor.

Anladığım kadarıyla bu modelin meşhur arıza paternlerinden biriyle karşı karşıyayım ama emin olmak istiyorum:
–Sistem diski olmamasına rağmen neden bilgisayarın açılışı bu kadar uzun sürdü?
–Diskin içinde tam olarak ne bozulmuş olabilir?
–Yaklaşık 2.5 TB önemli verim var, bu verileri kurtarmak hâlâ mümkün mü? Veri kurtarma şirketlerinin astronomik rakamlar istediğini duydum.
–Bu kadar ani bir şekilde gitmesi normal mi? Yani önce birkaç belirti (gıcırdama, ses, yavaşlama vb.) vermesi gerekmez miydi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Elimde Seagate Barracuda ST3000DM001 model, 3 TB kapasitede 7200 RPM bir HDD var. 2018'de ikinci el olarak almıştım, yani en az 7 yıllık. Disk sadece depolama amaçlıydı, asıl Windows kurulumum M.2 SSD üzerindeydi.

Birkaç gün önce bilgisayarımın açılışı bir anda aşırı yavaşladı (20-30 saniye yerine 3–4 dakika sürüyordu). Post ekranından takip ettiğimde SATA cihazları tararken çok oyalandığını gördüm ve HDD'yi çıkardığımda sorunun düzeldiğini gördüm. Oysa Windows burada değil M.2 SSD'de kuruluydu. Windows bir check disk işlemi başlattı ancak tamamlanma süresi olarak 134 gün gibi bir süre gösterdi.

Diski takılı bırakırsam Windows uzun bir boot süresinden sonra açılıyor, disk görünüyor ama dosya açmak bile dakikalar sürüyor, kopyalama neredeyse imkânsız hale geliyor.

Anladığım kadarıyla bu modelin meşhur arıza paternlerinden biriyle karşı karşıyayım ama emin olmak istiyorum:
–Yaklaşık 2.5 TB önemli verim var, bu verileri kurtarmak hâlâ mümkün mü? Veri kurtarma şirketlerinin astronomik rakamlar istediğini duydum.
–Bu kadar ani bir şekilde gitmesi normal mi? Yani önce birkaç belirti (gıcırdama, ses, yavaşlama vb.) Vermesi gerekmez miydi?

HDD patlayınca otomatik olarak windowsuda etkiliyor ya bozuk yere veri yazmışsındır ya da veri yazılan yer bozulmuştur diskin ne kadarını aktif olarak kullanıyorsun? HDD üzerinde önemli bilgilerin varsa yedek al.

Uzun sürme sebebi HDD'nin içindeki verileri düzgün okuyamamasıdır. HDD Tune ile bad sector taraması yapabilirsiniz, HDD'nin ne durumda olduğunu öğrenebilirsiniz.
Ani gitmesi normal mı bilemem ama HDD ortalama ömrü genellikle 5-6 yıl falan.

Bende de benzer durumda bir disk var bad sektörde kırmızı vermiyor ama bozuk sektöre geldiği zaman 200 MB okumadan 3-5 megabaytlara düşüyor orada belli bir süre takılıyor orasının her zaman doğru bilgi verdiğini düşünmüyorum.

Windows'un nerede kurulu olduğundan bağımsız, arızalı donanım POST ekranında, BIOS'u yoruyor. OS ile alakası yok yani durumun. BIOS'u etkiliyor arıza.
SATA kablosu, power kablosu, okuyucu kafa, diskin mekanik kısımlarından biri/birkaçı.
İlk etapta, CrystalDiskInfo ile diskin SMART verilerini paylaşırsan, bir fikir sahibi olmamız çok daha kolay. Programı yükledikten sonra, İşlev-Gelişmiş Özellik-Ham Değer DEC 10 olarak ayarla ve verileri EKSİKSİZ paylaş.
–Bu kadar ani bir şekilde gitmesi normal mi? Yani önce birkaç belirti (gıcırdama, ses, yavaşlama vb.) vermesi gerekmez miydi?
Max Seagate... Ben şaşırmadım. Asla tercih etmeyeceğim bir marka.

Disk taraması konusunda HDTune iyi fikirler verebilir ama asıl etkili olan, HDDRegenerator yazılımıdır. SMART verilerine baktıktan sonra, bu yazılımı indir, flash belleğe yazdır ve tarama başlat. Bakalım neler olacak?

Windows'un nerede kurulu olduğundan bağımsız, arızalı donanım post ekranında, BIOS'u yoruyor. OS ile alakası yok yani durumun. BIOS'u etkiliyor arıza.

SATA kablosu, Power kablosu, okuyucu kafa, diskin mekanik kısımlarından biri/birkaçı.

İlk etapta, CrystalDiskInfo ile diskin Smart verilerini paylaşırsan, bir fikir sahibi olmamız çok daha kolay. Programı yükledikten sonra, işlev-gelişmiş özellik-ham değer dec 10 olarak ayarla ve verileri eksiksiz paylaş.

Disk taraması konusunda HD Tune iyi fikirler verebilir ama asıl etkili olan, hddregenerator yazılımıdır. Smart verilerine baktıktan sonra, bu yazılımı indir, flash belleğe yazdır ve tarama başlat. Bakalım neler olacak?

Lff'nin duzeltemedigi diski HDD regenetaror düzeltebilir mi?

Daha 3-5 gün önce 10 yıldan eski olan Western Digital 80 GB HDD bir anda bozuldu. İlk bilgisayarımın HDD'siydi, o zaman H55 çipsetle i5 760 kullanıyordum.

Birkaç gün önce bilgisayarımın açılışı bir anda aşırı yavaşladı (20-30 saniye yerine 3–4 dakika sürüyordu). Post ekranından takip ettiğimde SATA cihazları tararken çok oyalandığını gördüm ve HDD'yi çıkardığımda sorunun düzeldiğini gördüm. Oysa Windows burada değil M.2 SSD'de kuruluydu. Windows bir check disk işlemi başlattı ancak tamamlanma süresi olarak 134 gün gibi bir süre gösterdi.

–Bu kadar ani bir şekilde gitmesi normal mi? Yani önce birkaç belirti (gıcırdama, ses, yavaşlama vb.) Vermesi gerekmez miydi?

Bu HDD'i 2 defa kullandım ilk kasa bilgisayarımda dayım hediye etmişti bu HDD'yi 6 ayda bozuldu yenisini aldım yeniside çok hızlı bir şekilde bozuldu 2. HDD ne kadar süre dayandı hatırlamıyorum ama şu an bu seri HDD kara listemde.

Uzun sürme sebebi HDD'nin içindeki verileri düzgün okuyamamasıdır. HDD Tune ile bad sector taraması yapabilirsiniz, HDD'nin ne durumda olduğunu öğrenebilirsiniz.
Ani gitmesi normal mı bilemem ama HDD ortalama ömrü genellikle 5-6 yıl falan.
Evet tam olarak öyle sanıyorum. Tarama yapıp konuya ekleyeceğim.
Windows'un nerede kurulu olduğundan bağımsız, arızalı donanım POST ekranında, BIOS'u yoruyor. OS ile alakası yok yani durumun. BIOS'u etkiliyor arıza.

SATA kablosu, power kablosu, okuyucu kafa, diskin mekanik kısımlarından biri/birkaçı.

İlk etapta, CrystalDiskInfo ile diskin SMART verilerini paylaşırsan, bir fikir sahibi olmamız çok daha kolay. Programı yükledikten sonra, İşlev-Gelişmiş Özellik-Ham Değer DEC 10 olarak ayarla ve verileri EKSİKSİZ paylaş.

Disk taraması konusunda HDTune iyi fikirler verebilir ama asıl etkili olan, HDDRegenerator yazılımıdır. SMART verilerine baktıktan sonra, bu yazılımı indir, flash belleğe yazdır ve tarama başlat. Bakalım neler olacak?
Hocam detaylı yanıtınız için çok teşekkürler. Bugün içinde bu taramayı yapıp ekleyeceğim hard diski bağladığımda POST ekranında şu donanım taramasını pas geçmenin yolu var mı acaba? Gerçekten boot etmek çook uzun sürüyor...

1760436978076.webp

Merhaba, CrystalDiskInfo dediğiniz gibi ayarladım. Veriler bunlar.

Son düzenleme:
Evet tam olarak öyle sanıyorum. Tarama yapıp konuya ekleyeceğim.

Hocam detaylı yanıtınız için çok teşekkürler. Bugün içinde bu taramayı yapıp ekleyeceğim hard diski bağladığımda POST ekranında şu donanım taramasını pas geçmenin yolu var mı acaba? Gerçekten boot etmek çook uzun sürüyor...

Eki Görüntüle 192493
Merhaba, CrystalDiskInfo dediğiniz gibi ayarladım. Veriler bunlar.
Bu diski hiçbir veri için kullanmamalısınız ve derhal değiştirmelisiniz.

Bu diski hiçbir veri için kullanmamalısınız ve derhal değiştirmelisiniz.
Çok teşekkür ederim. Zaten kullanamıyorum :)) eşdeğer yeni bir hard disk aldım zaten, verileri kurtarmak peşindeyim aslında. Araştırmalarımla bootable usb linux üzerinde çalışan OpenSuperClone isimli bir uygulamayla şu an diski klonluyorum. Süre olarak 20-21 gün gösteriyor, bakalım… Tavsiyelere açığım @VENGEANCE ANGEL
96ADE04F-86B2-40EB-8AE0-1549B8307654.webp