Dagge

Çalışkan
Elimde Seagate Barracuda ST3000DM001 model, 3 TB kapasitede 7200 RPM bir HDD var. 2018'de ikinci el olarak almıştım, yani en az 7 yıllık. Disk sadece depolama amaçlıydı, asıl Windows kurulumum M.2 SSD üzerindeydi.

Birkaç gün önce bilgisayarımın açılışı bir anda aşırı yavaşladı (20-30 saniye yerine 3–4 dakika sürüyordu). POST ekranından takip ettiğimde SATA cihazları tararken çok oyalandığını gördüm ve HDD'yi çıkardığımda sorunun düzeldiğini gördüm. Oysa Windows burada değil M.2 SSD'de kuruluydu. Windows bir check disk işlemi başlattı ancak tamamlanma süresi olarak 134 gün gibi bir süre gösterdi.

Diski takılı bırakırsam Windows uzun bir boot süresinden sonra açılıyor, disk görünüyor ama dosya açmak bile dakikalar sürüyor, kopyalama neredeyse imkânsız hale geliyor.

Anladığım kadarıyla bu modelin meşhur arıza paternlerinden biriyle karşı karşıyayım ama emin olmak istiyorum:
–Sistem diski olmamasına rağmen neden bilgisayarın açılışı bu kadar uzun sürdü?
–Diskin içinde tam olarak ne bozulmuş olabilir?
–Yaklaşık 2.5 TB önemli verim var, bu verileri kurtarmak hâlâ mümkün mü? Veri kurtarma şirketlerinin astronomik rakamlar istediğini duydum.
–Bu kadar ani bir şekilde gitmesi normal mi? Yani önce birkaç belirti (gıcırdama, ses, yavaşlama vb.) vermesi gerekmez miydi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Lff'nin duzeltemedigi diski HDD regenetaror düzeltebilir mi?
Tamamen diskin gerçek sağlık durumuna bağlı bir durum olarak değişkenlik gösteriyor. SMART verilerindeki sağlık yüzdesi ile karıştırma.

2.el HDD isteyen müşterilere durumu açıklıyorduk ve satıyorduk, kimseden de olumsuz dönüt almadık. Bizzat ben de 3-4 tane yapıp kullandım, hala işliyor hatta. Tıkır tıkır çalışıyor.

Redditte birilerine sormuştum. Bana diski klonlamak diske zarar vermekten başka bir şey yapmaz, bir uzmana götürün dediler. Bugün bir uzmana smart verilerini ve disk bilgilerini gönderdim. Veri kurtarma için 500 USD fiyat çektiler. :D Türk lirası da değil, USD :)

Evet tam olarak öyle sanıyorum. Tarama yapıp konuya ekleyeceğim.

Hocam detaylı yanıtınız için çok teşekkürler. Bugün içinde bu taramayı yapıp ekleyeceğim hard diski bağladığımda POST ekranında şu donanım taramasını pas geçmenin yolu var mı acaba? Gerçekten boot etmek çook uzun sürüyor...

Eki Görüntüle 192493
Merhaba, CrystalDiskInfo dediğiniz gibi ayarladım. Veriler bunlar.
Dün yazacaktım vaktim olmadı devamına kusura bakma.

Her sektör mantıksal olarak 512-byte üzerinden hesaplandığına göre:
14896 adet yedek sektör atanmış. Yani yaklaşık 7.63 MB falan yapıyor.
49840 adet sektör de bozulmuş ve -mümkünse- düzeltilmeyi bekliyor. Bu da yaklaşık 25.5 MB falan yapar.

Senin diskin 3 TB olduğuna göre, 25.5 MB devede tüy bile değil.

Evet bad sector kritik bir sorundur, önünü alamazsın, hatta bazen düzeltemezsin bile ama yorumlara baktım, burada biraz abartılmış.

Redditte birilerine sormuştum. Bana diski klonlamak diske zarar vermekten başka bir şey yapmaz, bir uzmana götürün dediler. Bugün bir uzmana smart verilerini ve disk bilgilerini gönderdim. Veri kurtarma için 500 USD fiyat çektiler. :D Türk lirası da değil, USD :)
Veri kurtarma öyle.

Senin disk BIOS'u da yıpratıyor ise, kurtulabileceğini pek zannetmiyorum açıkçası. Tabi SATA kablosu veya power kablosu sorunlu da olabliir, ona da bakmak lazım.

01, 07, F0 gibi SMART değerleri zaten her Seagate diskte mutlaka oluyor.

Ben olsam HDDRegenerator denerdim yine de her şeye rağmen. Bakarsın işe yarar. :)

Dün yazacaktım vaktim olmadı devamına kusura bakma.

Her sektör mantıksal olarak 512-byte üzerinden hesaplandığına göre:
14896 adet yedek sektör atanmış. Yani yaklaşık 7.63 MB falan yapıyor.
49840 adet sektör de bozulmuş ve -mümkünse- düzeltilmeyi bekliyor. Bu da yaklaşık 25.5 MB falan yapar.

Senin diskin 3 TB olduğuna göre, 25.5 MB devede tüy bile değil.

Evet bad sector kritik bir sorundur, önünü alamazsın, hatta bazen düzeltemezsin bile ama yorumlara baktım, burada biraz abartılmış.

Veri kurtarma öyle.

Senin disk BIOS'u da yıpratıyor ise, kurtulabileceğini pek zannetmiyorum açıkçası. Tabi SATA kablosu veya power kablosu sorunlu da olabliir, ona da bakmak lazım.

01, 07, F0 gibi SMART değerleri zaten her Seagate diskte mutlaka oluyor.

Ben olsam HDDRegenerator denerdim yine de her şeye rağmen. Bakarsın işe yarar. :)
Teşekkürler hocam. Deneyeyim ama kullanımı konusunda bilgi verir misiniz? 2011 ve 2024 olmak üzere iki versiyonu var sanırım. Bir de Windows üzerinden mi çalıştırmalı yoksa bootable usb olarak mı kullanılmalı?

Teşekkürler hocam. Deneyeyim ama kullanımı konusunda bilgi verir misiniz? 2011 ve 2024 olmak üzere iki versiyonu var sanırım. Bir de Windows üzerinden mi çalıştırmalı yoksa bootable usb olarak mı kullanılmalı?
Başladım hocam. İnanılmaz yavaş, günlerce sürer gibi görünüyor, muhtemelen pes edeceğim…

3df851ce-03ed-4d87-a7ba-e883782551b8.webp

Son düzenleme:
Mesai saatim normalden fazla olduğu için, ancak bakabildim. Evet doğru yapmışsın.
Başladım hocam. İnanılmaz yavaş, günlerce sürer gibi görünüyor, muhtemelen pes edeceğim…

Eki Görüntüle 193125
Recovered oluyorsa sorun yok. :) Muhtemelen düzelecek. 3 TB disk yani yapacak bir şey yok. Uzun sürecek bir işlem zaten. İlerlemenin ne kadar yavaş olduğunu kendi gözlerinle görmüşsün. :)

Ben pes etmek yerine, varsa başka bilgisayar sisteminde bu işlemi başlatır, bitene kadar açık tutardım. Günlük kullandığın bilgisayarda elini kolunu bağlar adamın. :/

Mesai saatim normalden fazla olduğu için, ancak bakabildim. Evet doğru yapmışsın.

Recovered oluyorsa sorun yok. :) Muhtemelen düzelecek. 3 TB disk yani yapacak bir şey yok. Uzun sürecek bir işlem zaten. İlerlemenin ne kadar yavaş olduğunu kendi gözlerinle görmüşsün. :)

Ben pes etmek yerine, varsa başka bilgisayar sisteminde bu işlemi başlatır, bitene kadar açık tutardım. Günlük kullandığın bilgisayarda elini kolunu bağlar adamın. :/
Teşekkür ederim, 1-2 gün başka bilgisayar aradım ama bulamadım. En sonunda pes edip ücretsiz analiz için başka bir laboratuvara gönderdim. Okuma kafasında arıza olduğunu, aynı hard diskten bir adet daha temin edilip donör olarak kullanılacağını, okuma kafasının değiştirilip verilerin kurtarılacağını söylediler. 500 USD fiyat verdiler.

Şu an için geri istedim tabii ki. Belki ikinci bir bilgisayar bulursam HDD Regenerator işlemi yaparım tekrar. Bu arada ilk klonlama denememde 70-75 GB kadar bir veriyi klonlamıştım. DMDE isimli bir programla RAW dosya sisteminden 300-400 fotoğraf kurtarmayı başardım. En azından bir umut ışığı oldu.