DarkLution

Üyecik
Merhabalar,

MSI marka G274QPF E2 monitörümdeki panel problemi nedeniyle ürünü yetkili servise gönderdim. Kısa bir süre sonra servis "değişim raporu" oluşturarak satıcı ile iletişime geçmem gerektiğini belirtti.

Bunun üzerine satıcı olan Amazon.com.tr ile iletişime geçip durumu bildirdim. Ürünün stokta olmadığını, bana iade işlemlerini başlatabileceğini veya istersem stok takibi yapacağını söyledi. Ben de kendilerine şu talebimi ilettim:

"6502 sayılı Kanun gereği hakkımı 'ayıpsız misli ile değişim' (yenisiyle değişim) yönünde kullanıyorum. Güncel fiyatlar nedeniyle ciddi zarara uğrayacağımdan dolayı para iadesini kesinlikle kabul etmiyorum. Eğer birebir aynı ürün stokta yoksa, mağduriyetimin giderilmesi adına ürünün güncel satış fiyatı ile faturam arasındaki fiyat farkı kadar hesabıma hediye kartı/indirim kuponu tanımlanmasını veya bir üst muadil modelin tarafıma gönderilmesini talep ediyorum."

Müşteri temsilcisi bu talebimi hiçbir şekilde dikkate almadı. Bunun üzerine kendisini daha yetkili bir kişiye aktarmasını rica ettim ancak "Yetkili şu an müsait değil, ben yardımcı olayım" gibi ifadelerle talebimi geçiştirip beni yetkiliye bağlamadı. Cuma gününe kadar stoğu beklememi söyledi. Oysa ürün yaklaşık 1 yıldır stokta yok; zaten stokta olsa 2. monitörü de satın alacaktım. Kendisine "Cuma günü de stok gelmezse ne olacak?" diye sorduğumda yine "Tekrar stok talep edeceğim" şeklinde yanıt verdi. Durumu tekrarlayarak yukarıdaki talebimi yetkili bir birime iletmelerini söyledim fakat süreci zorlaştırmaya devam etti.

Bu durumu daha önce yaşamış olan arkadaşlardan yardım rica ediyorum: Nasıl bir yol izlemeliyim? Fikir verip yardımcı olursanız çok sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba,

MSI marka G274QPF E2 monitörümdeki panel problemi nedeniyle ürünü yetkili servise gönderdim. Kısa bir süre sonra servis "değişim raporu" oluşturarak satıcı ile iletişime geçmem gerektiğini belirtti.

Bunun üzerine satıcı olan Amazon.com.tr ile iletişime geçip durumu bildirdim. Ürünün stokta olmadığını, bana iade işlemlerini başlatabileceğini veya istersem stok takibi yapacağını söyledi. Ben de kendilerine şu talebimi ilettim:

"6502 sayılı kanun gereği hakkımı 'ayıpsız misli ile değişim' (yenisiyle değişim) yönünde kullanıyorum. Güncel fiyatlar nedeniyle ciddi zarara uğrayacağımdan dolayı para iadesini kesinlikle kabul etmiyorum. Eğer birebir aynı ürün stokta yoksa, mağduriyetimin giderilmesi adına ürünün güncel satış fiyatı ile faturam arasındaki fiyat farkı kadar hesabıma hediye kartı/indirim kuponu tanımlanmasını veya bir üst muadil modelin tarafıma gönderilmesini talep ediyorum."

Müşteri temsilcisi bu talebimi hiçbir şekilde dikkate almadı. Bunun üzerine kendisini daha yetkili bir kişiye aktarmasını rica ettim ancak "yetkili şu an müsait değil, ben yardımcı olayım" gibi ifadelerle talebimi geçiştirip beni yetkiliye bağlamadı. Cuma gününe kadar stoku beklememi söyledi. Oysa ürün yaklaşık 1 yıldır stokta yok; zaten stokta olsa 2. monitörü de satın alacaktım. Kendisine "cuma günü de stok gelmezse ne olacak?" diye sorduğumda yine "tekrar stok talep edeceğim" şeklinde yanıt verdi. Durumu tekrarlayarak yukarıdaki talebimi yetkili bir birime iletmelerini söyledim fakat süreci zorlaştırmaya devam etti.

Bu durumu daha önce yaşamış olan arkadaşlardan yardım rica ediyorum: Nasıl bir yol izlemeliyim? Fikir verip yardımcı olursanız çok sevinirim.

Beklemek isterseniz stok bekleyin. Uzun süre gelmezse veya daha fazla beklemek istemezseniz THH başvurun. Faturanızı, servis raporunuzu ve Amazon'un değişim talebinizi yerine getirmediğini açıkça belirten konuşmaları kanıt olarak ekleyin kazanırsınız.

Beklemek isterseniz stok bekleyin. Uzun süre gelmezse veya daha fazla beklemek istemezseniz THH başvurun. Faturanızı, servis raporunuzu ve Amazon'un değişim talebinizi yerine getirmediğini açıkça belirten konuşmaları kanıt olarak ekleyin kazanırsınız.
Dediğim gibi uzun süre stokta yoktu ürün. Ancak birkaç gün bekleyip ardından Tüketici Hakem Heyeti'ne (THH) başvuracağım.

Takıldığım konu; bir üst yetkili ile neden görüşmeme izin verilmediği ve sürekli geçiştirici bir tavır sergilenmesi. Yedek, üst seviye bir monitörüm var; süreci uzatırlarsa uzatsınlar, o konuda bir sıkıntım yok. Fakat elinde hiç yedek monitörü olmayan insanlara da bu şekilde davranılıyor demek ki... Oysa Amazon'u müşteri odaklı bir firma olarak bilirdim.

200'e yakın alışverişim var; bundan sonra ilk önceliğim olmayacak gibi duruyor. Teşekkür ederim cevabın için

Dediğim gibi uzun süre stokta yoktu ürün. Ancak birkaç gün bekleyip ardından Tüketici Hakem Heyeti'ne (THH) başvuracağım.

Takıldığım konu; bir üst yetkili ile neden görüşmeme izin verilmediği ve sürekli geçiştirici bir tavır sergilenmesi. Yedek, üst seviye bir monitörüm var; süreci uzatırlarsa uzatsınlar, o konuda bir sıkıntım yok. Fakat elinde hiç yedek monitörü olmayan insanlara da bu şekilde davranılıyor demek ki... Oysa Amazon'u müşteri odaklı bir firma olarak bilirdim.

200'e yakın alışverişim var; bundan sonra ilk önceliğim olmayacak gibi duruyor. Teşekkür ederim cevabın için.

Amazona yakıştıramadım kötü olmuş. İncehesap ile yaşadım aynı durumu THH verdim 2-3 ay sürdü yaklaşık ve kazandım. Değişim yapmazlarsa peşini bırakmayın başvuru yapın.

Amazona yakıştıramadım kötü olmuş. İncehesap ile yaşadım aynı durumu THH verdim 2-3 ay sürdü yaklaşık ve kazandım. Değişim yapmazlarsa peşini bırakmayın başvuru yapın.
Bir az önce tekrar iletişime geçtim. Bu sefer biraz daha anlayışlı bir temsilci ile görüştüm ve bana birkaç muadil ürün iletti. Ancak attığı ürünlerin hepsi 1080p çözünürlükte. Ben ürünü aldığımda 9.000 TL'ye almıştım; sanırım muadil ürün bakarken buna göre değerlendirme yapıyorlar. Ancak 9.000 TL civarında benim ürünüm kadar donanımlı bir model bulunmuyor.
Kendi ürünümle hemen hemen aynı olan, sadece yenileme hızı 255 Hz olan bir modeli sundum. Fiyatı biraz daha yüksek olduğu için bunun aynı muadil olmadığını söylediler. Ben de "O zaman bana tam muadil gösterin, sitenizde yok" dedim. THH başvuru yapacağım gerçekten amazon diğer firmalarla aynı konuma gelmiş.

Merhaba,

Ayıplı mal halinde ayıpsız misli ile değişim hakkınızı kullanmışsınız ve görünüşe göre satıcı bu talebi yerine getirmiyor. Bu durumda THH'ye başvurabilirsiniz. Birkaç gün bekleyeceğinizi devamında da THH'ye başvuracağınıza dair mesajınızı ithafen söylüyorum, satıcı kural olarak bu talebi yerine getirmesi için azami 30 iş günü süresi vardır. Bu süreye riayet etmemek başvurunuzda usulen sorun çıkarabilir. Ancak talebiniz açıkça reddedilirse 30 iş gününü beklemek zorunda değilsiniz. Bu nüans dikkat edin.

Ayrıca size muadil olarak önerilen ürünler anladığım kadarıyla faturadaki fiyatın günümüzdeki fiyata tekabül eden ürünler önerilmiş. Bir ürünün ayıpsız misli demek fiyattan ziyade ürünün özellikleri, tüketiciye sağladığı faydalar vs. noktasında değerlendirilmesi gerekir. Bu sebeple satıcının yaptığı teklifleri düşünürken buna dikkat edin.

Misli ile değiştirmek zorunda değil, kanunda detaylar var.
Maalesef bu doğru değil, o sebeple üzerini çiziyorum. Kural olarak tüketici misli ile değişim talep ettiyse satıcı bunu yerine getirmek zorundadır. Konu sahibine stok yok cevabı verilmiş. Stoğun olmaması hukuken geçerli bir gerekçe değil. Stoğun bulunmaması kanundaki orantısız güçlükler kapsamına girmez. Satıcı ürünü veya misli ürünü üreticiden temin etmeli ve tüketiciye vermeli.

Merhaba,

Ayıplı mal halinde ayıpsız misli ile değişim hakkınızı kullanmışsınız ve görünüşe göre satıcı bu talebi yerine getirmiyor. Bu durumda THH'ye başvurabilirsiniz. Birkaç gün bekleyeceğinizi devamında da THH'ye başvuracağınıza dair mesajınızı ithafen söylüyorum, satıcı kural olarak bu talebi yerine getirmesi için azami 30 iş günü süresi vardır. Bu süreye riayet etmemek başvurunuzda usulen sorun çıkarabilir. Ancak talebiniz açıkça reddedilirse 30 iş gününü beklemek zorunda değilsiniz. Bu nüans dikkat edin.

Ayrıca size muadil olarak önerilen ürünler anladığım kadarıyla faturadaki fiyatın günümüzdeki fiyata tekabül eden ürünler önerilmiş. Bir ürünün ayıpsız misli demek fiyattan ziyade ürünün özellikleri, tüketiciye sağladığı faydalar vs. noktasında değerlendirilmesi gerekir. Bu sebeple satıcının yaptığı teklifleri düşünürken buna dikkat edin.

Maalesef bu doğru değil, o sebeple üzerini çiziyorum. Kural olarak tüketici misli ile değişim talep ettiyse satıcı bunu yerine getirmek zorundadır. Konu sahibine stok yok cevabı verilmiş. Stoğun olmaması hukuken geçerli bir gerekçe değil. Stoğun bulunmaması kanundaki orantısız güçlükler kapsamına girmez. Satıcı ürünü veya misli ürünü üreticiden temin etmeli ve tüketiciye vermeli.
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Amazon müşteri hizmetlerinin dediğine göre değişim olmuyor, sadece iade alabiliyorlar; bunu sürekli tekrarladılar açıkça reddediyorlar. Yani kanun maddeleriyle ilgilenmiyor gibi görünüyorlar. Şu noktada ben onlara sürekli kanundan bahsetmeme rağmen pek oralı olmadılar.

Üst bir yetkiliye neden aktarmadıklarını da anlamış değilim. Sanırım durumu çözemedikleri için ceza alıyorlar ya da işlem puanları düşüyor, bilemedim.

Muadil ürünü ben çok zorladıkça gösterdiler ama muadil olarak sundukları ürünler benim ürünü aldığım fiyat civarında, hatta daha düşük fiyatta ve alakasız bir şekilde 1080p ürünlerdi. Sonra ben onlara muadil olarak kendi ürünümle aynı özelliklere sahip bir model gösterdim. Sadece benim ürünüm 180 Hz iken o ürün 255 Hz’di ve fiyatı da biraz daha yüksekti; bu yüzden kabul etmediler. Evet benim ürünüm 180hz gösterdiğim 255 mantıksız olabilir ama başka yakın ürün yok ellerinde

Muadil kavramına sadece fiyat olarak baktıklarını burada anladım. Çünkü önerdikleri ürünlerin fiyatları hep 7 bin - 8 bin TL civarında, özellikleri ise benim ürünümle hiç uyuşmayan modellerdi.

Ayrıca şu anda hakkında değişim kararı çıkan ürün, başka bir satıcıda stokta görünüyor. Fiyatı epey yükselmiş olsa da ürün piyasada bulunuyor. Tüketici Hakem Heyeti başvurusunda bu durumu da delil olarak sunacağım.