Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Emrearas

Başarılı
Arkadaşlar Hepsiburada üzerinden dizmek istediğim bilgisayarın bütün parçalarının siparişini verdim, geldi. Sorunsuz topladım montajı yaptım ama ne yaptıysam ekran gelmedi. Ekran kartını taktım gelmedi, onbıard yaptım gelmedi. Kasaya güç geliyor ama hiçbir görüntü yok.

• Z790-A 7200 Anakart
  • i7-14700KF işlemci
  • MSI sıvı soğutucu
  • 980Pro SSD
  • MSI 750GF PSU +80 Gold

Dosya Ekleri

• 922A3D5F-A0F8-4E1B-9ED6-4812A1CA44BF.webp
    922A3D5F-A0F8-4E1B-9ED6-4812A1CA44BF.webp
    402,5 KB · Görüntüleme: 131
  • IMG_2011.webp
    IMG_2011.webp
    118,2 KB · Görüntüleme: 101
  • IMG_2012.webp
    IMG_2012.webp
    78,5 KB · Görüntüleme: 114
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Geçmiş olsun. Soketi bozmuşsunuz. Garantiye başvurun diyeceğim ama kullanıcı hatası maalesef.

Edit: Bir maket bıçağının ucuyla elle düzeltilebilir ama ciddi ince iş gerektirir.

IMG_1879.webp
Öncelikle anakartın Z790-A değil, Z790-A Wi-Fi. Bunu bir düzeltelim.

Taktığın işlemci 14700KF, Raptorlake Refresh bir işlemci ve çalışması için 7E07VA7 BIOS gerekiyor.

İlk olarak BIOS'u 7E07vAA sürümüne güncelleyerek başlayalım:

Şimdi bir MSI BIOS Flashback+ rehberi yazacağım.

Sayın yöneticim, BIOS'u güncelledim Flashbios videonuzu izleyerek yaptım o söylediğiniz linkteki en son sürümü indirip flashı takıp kasamın arkasındaki flash düğmesine bastım güncellediğini varsayıyorum ama ondan sonra yine ekran gelmemekte ısrarlı.

7E07vAA

@Emrearas, Demek sistemi ilk çalıştırdığında görüntü gelmiş, bir sorun yokmuş. Sonrasında BIOS güncellemişsin. Güncelleme sonrasında görüntü gelmiyormuş. Böyle ayrıntıları anlat mutlaka.

BIOS güncellerken neler yaşadın? Ters giden bir şey oldu mu? Nasıl güncelledin, hangi işlemleri yaptın?

Yok efendim sadece güç geliyor ekrana herhangi bir görüntü gelmedi hiç ben de görüntü gelmediğini BIOS'tan kaynaklı olduğunu düşünerek BIOS'u güncelledim fakat ondan sonra RAM RGB'leri de gitti hiçbir sonuç alamadım.

F ibareli işlemciler grafik birimi içermiyor. Bu yüzden onboard alamazsınız.

Ekran kartının güç bağlantılarını yaptınız değil mi?

Yaptım evet.

@Emrearas, Yani anladığım şey, sistemi ilk montajladığında da görüntü gelmiyordu öyle mi?

Montajı ilk yaptığında görüntü gelmemesi üzerinden yorum yapıp seni yönlendirirdik normalde. Muhtemelen bir montajlama hatasıydı ve deneyerek çözüm bulunurdu.

Ancak sen bir de BIOS güncellemesi yapmışsın ve devamında RAM'lerin RGB'lerinin yanmadığı şeklinde bir ayrıntı veriyorsun. Aklıma BIOS güncellemesinin tam ve doğru yapılmadığı sonucu geliyor. Şayet BIOS yükleme konusunda bir hata olduysa montajlama hatasını tespit etsek ve o hatayı düzeltsen bile yine görüntü alamazsın.

Yani önce şu an BIOS sorununu çözmek gerekiyor. BIOS'u yeniden, tam ve eksiksiz bir şekilde yüklemen gerekir. Ama zaten @Recep Baltaş gelmiş konuya. Seni yönlendirecektir. Söyleyeceklerini tam ve eksiksiz yap.

@Emrearas, Yani anladığım şey, sistemi ilk montajladığında da görüntü gelmiyordu öyle mi?

Montajı ilk yaptığında görüntü gelmemesi üzerinden yorum yapıp seni yönlendirirdik normalde. Muhtemelen bir montajlama hatasıydı ve deneyerek çözüm bulunurdu.

Ancak sen bir de BIOS güncellemesi yapmışsın ve devamında RAM'lerin RGB'lerinin yanmadığı şeklinde bir ayrıntı veriyorsun. Aklıma BIOS güncellemesinin tam ve doğru yapılmadığı sonucu geliyor. Şayet BIOS yükleme konusunda bir hata olduysa montajlama hatasını tespit etsek ve o hatayı düzeltsen bile yine görüntü alamazsın.

Yani önce şu an BIOS sorununu çözmek gerekiyor. BIOS'u yeniden, tam ve eksiksiz bir şekilde yüklemen gerekir. Ama zaten @Recep Baltaş gelmiş konuya. Seni yönlendirecektir. Söyleyeceklerini tam ve eksiksiz yap.

Evet doğru anlamışsınız ilk montajdan itibaren hiç görüntü alamadım.
Görüntü alamadığım için BIOS kaynaklı olduğunu düşünerek BIOS güncellemesi yaptım fakat ondan sonra işler daha kötüye gitti. RAM RGB'leri gitti montajlama hatası olduğunu düşünmüyorum, PSU'dan gelen 24 PIN'i anakarta 2 adet CPU'ya gelen pinleri, PCI-e'ye gelen 1 adet soketide taktım. 3.0 USB soketini RGB-Power Switch vs. Her şeyi doğru yaptığımı düşünüyorum. Recep Bey'e ait Intel kasa toplama videosu vardı onu izleyerek adım adım yaptım kontrol ediyorum tekrar tekrar hiçbir yanlış göremiyorum.

EZ Debug LED'lerde hangi ışık yanıyor? Şu montajının düzgün bir fotoğrafını paylaşır mısın? Bir de Simplex Chat indirir misin? Belki video bağlantı yaparım.

Şu an da gece vardiyasına işe gideceğim, siz de yarın müsait olursanız görüntülü yardımcı olmanızı çok isterim. Debug LED'lerde ise CPU kırmızı ışık sabit yanıyor hiç sönmüyor.

1714240667764.webp

Tamamdır. Yarın bakalım. Bu arada sokette bir sorun yoktu değil mi? Ayrıca dediğim gibi sistemi kapatın ve montajdan bir iki fotoğraf paylaşın temiz. Kabloları nasıl taktığınızı görelim.

Recep bey arkadaşımın söylemi üzerine işlemciyi tam oturtmamış olabilirsin diye uyarı yaptı. Sıvı soğutucu vs sökerek işlemcinin yönünü yanlış taktığımı fark ettim. Anakartı kasadan ayırdım düzelteyim dedim söktüğümde bu görüntüyle karşılaştım. Anakart pinleri bu vaziyette şu an.

Dosya Ekleri

• B8B9BDE8-E33C-41F3-A87C-6E35BE833126.webp
    B8B9BDE8-E33C-41F3-A87C-6E35BE833126.webp
    227,7 KB · Görüntüleme: 84
  • IMG_1878.webp
    IMG_1878.webp
    352,4 KB · Görüntüleme: 74
  • IMG_1879.webp
    IMG_1879.webp
    374 KB · Görüntüleme: 73
Son düzenleme:
Geçmiş olsun. Soketi bozmuşsunuz. Garantiye başvurun diyeceğim ama kullanıcı hatası maalesef.

Edit: Bir maket bıçağının ucuyla elle düzeltilebilir ama ciddi ince iş gerektirir.

Garantiye yollasam ücreti karşılığında onarım yaparlar mı, ve anakart sıkıntı çıkarır mı? Düzgün bir şekilde çalışır mı yoksa yenisini mi almam gerekiyor?

İşlemcinin altına da iyi bakın. Kopmış bir SMD varsa işlemci de GG maalesef :/

Ulan yine sinirlendim ha. Niye her videoda işlemci nasıl monte edilir diye tekrarlıyorsun diyenler. Sizin ben...