1827

Yetkin
Makaleler
6
Türkiye'de iyi diyebileceğimiz bir okulda bilgisayar mühendisliği bölümü 1. sınıf öğrencisiyim. Sınıftaki arkadaşlarım hangi alanda çalışacaklarına karar verdiler. Aslında ben de karar vermiştim; sayısal işlemci tasarımı istiyordum. Ancak hocalarla konuşunca bunun Türkiye'ye uygun bir meslek olmadığını söylediler.

Sonra gömülü sistemleri araştırdım; onda da EEE bölümü öğrencilerinden bu alana çok kayan oluyormuş. Daha sonra sistem programlamayı keşfettim. Yapay zekayla biraz konuştum ve "Bilgisayar Mimarisi ve Organizasyonu" dersinin bu alanın temellerini attığını öğrendim. Yani tam bölüme uygun bir alan.

Fakat bu alanla ilgili arz-talep konusunda fikrim yok ve nasıl bir yol izlemem gerektiği konusunu da pek bilmiyorum. Aslında yapay zekayla bunu da konuştuk fakat ben forumda yazılım sektöründe çalışanların olduğunu bildiğim için, durumu bir de sizlerden dinlemek isterim. Yardımcı olan herkese teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Düşük seviye yazılım geliştirme ve gömülü sistemlere yazılım yazmak niş bir alan ve özellikle Türkiye'de. Hocalarınız doğru demiş. ASM ve düşük seviye koda ihtiyaç çok az yer var, Türkiye'de pratik olarak yok. Türkiye'de genelde web tabanlı işler ve mobil oyun pazarı öne çıkıyor. Gömülü Sistemler dediğimizde donanım açısından zayıf ama çok sık kullanılan cihazların yazılımlarının geliştirilmesinden bahsediyoruz. Düşük seviye programlama mantığını anlamanız lazım, çoğunlukla ASM ve C ile kod yazarsınız. Gömülü sistemlerde kullanılan ARM, MIPS gibi işlemci mimarilerine de hakim olmanız lazım ki her birinin ASM'si ayrı.

Gömülü cihazlar maliyet ve basitlik gereksinimleri nedeniyle bilgisayarlar kadar özgür değiller, çalışabileceğiniz çok az RAM, depolama ve işlemci gücü olacak. Hem bu cihazların yaygın olmayan mimarilerini bilmeniz, hem düşük seviye(özellikle manuel bellek ve kaynak kontrolü) programlama yapabilmeniz, hem de kaynakları verimli kullanabilmeniz gerekiyor. Özellikle yazılım altyapınız Python, C#/.NET, Java gibi dillerden geliyorsa bu dillerin sunduğu soyutlaştırma ve garbage collector gibi mekanizmalar gibi işi kolaylaştıran mekanizmalara aşinasınızdır. Ancak gömülü sistemlerde bunların hiçbiri yok, direkt bu avantajları sağlayabilecek donanım yok.

Emin değilseniz bence daha belirgin yönlere ilerlemek sizin için daha iyi olur.

Hocam cevabınız için teşekkürler. Açıkçası Web ve Mobil alanlarını düşünmüyorum. Bunun temel sebebi; yapay zekanın bu alanlarda kod üretim hızının çok artması ve sektörde bu alanlarda yetişen mühendis sayısının fazlalığı nedeniyle değerinin düşmesi.

İsteğim; biraz daha ender , donanımla alakalı ve zor bir alan olması. Çünkü işin arka planında ne olduğunu gerçekten merak ediyorum. Şu an Sistem Programlama, Gömülü Sistemler veya Siber Güvenlik arasında gidip geliyorum.

Henüz kesin bir seçim yapmaktan ziyade, şu an okulda C dili görüyoruz; onu adamakıllı öğrenip, sağlam bir araştırmayla yazın kararımı netleştirmeyi planlıyorum.

Size iki sorum olacak:

1. Siz bu üç alandan (Sistem, Gömülü, Siber Güvenlik) hangisini tercih ederdiniz?
  2. Kendi çalıştığınız alanı (Web/Mobil sanırım) şu anki piyasa şartlarında hala önerir misiniz?

Hocam cevabınız için teşekkürler. Açıkçası Web ve Mobil alanlarını düşünmüyorum. Bunun temel sebebi; yapay zekanın bu alanlarda kod üretim hızının çok artması ve sektörde bu alanlarda yetişen mühendis sayısının fazlalığı nedeniyle değerinin düşmesi.

İsteğim; biraz daha ender , donanımla alakalı ve zor bir alan olması. Çünkü işin arka planında ne olduğunu gerçekten merak ediyorum. Şu an Sistem Programlama, Gömülü Sistemler veya Siber Güvenlik arasında gidip geliyorum.

Henüz kesin bir seçim yapmaktan ziyade, şu an okulda C dili görüyoruz; onu adamakıllı öğrenip, sağlam bir araştırmayla yazın kararımı netleştirmeyi planlıyorum.

Size iki sorum olacak:

1. Siz bu üç alandan (Sistem, Gömülü, Siber Güvenlik) hangisini tercih ederdiniz?
  2. Kendi çalıştığınız alanı (Web/Mobil sanırım) şu anki piyasa şartlarında hala önerir misiniz?
Şu anda yazılım sektöründe değilim, pekte olmak istediğim bir alan da değil gerçi. Gömülü sistemler dediğim gibi niş bir alan, Türkiye'den ayrılma garantiniz yoksa iş bulmanızın neredeyse imkansız olduğu bir alan. Siber güvenliğin beklentileri daha başka, ama orada daha fazla umut ışığı var. Çoğu şirket hizmet sektörüne dair uygulamalar sunuyorlar. Geneli de C#, Java ve Python türevleri oluyor. En çok alan işte web ve mobil oyun geliştirmede.

Gömülü sistemlerde dediğim gibi bilgisayarlarda kullanılmayan ARM ve MIPS gibi egzotik mimarilere aşina olmanız lazım, kaynağınız az olduğu için verimli kod yazabilmeniz lazım. Bilgisayar gibi düşünebilmek çok fazla zaman gerektirebiliyor ve genel sektörde bu tarz büyük bir talep yok.

Şu anda yazılım sektöründe değilim, pekte olmak istediğim bir alan da değil gerçi. Gömülü sistemler dediğim gibi niş bir alan, Türkiye'den ayrılma garantiniz yoksa iş bulmanızın neredeyse imkansız olduğu bir alan. Siber güvenliğin beklentileri daha başka, ama orada daha fazla umut ışığı var. Çoğu şirket hizmet sektörüne dair uygulamalar sunuyorlar. Geneli de C#, Java ve Python türevleri oluyor. En çok alan işte web ve mobil oyun geliştirmede.

Gömülü sistemlerde dediğim gibi bilgisayarlarda kullanılmayan ARM ve MIPS gibi egzotik mimarilere aşina olmanız lazım, kaynağınız az olduğu için verimli kod yazabilmeniz lazım. Bilgisayar gibi düşünebilmek çok fazla zaman gerektirebiliyor ve genel sektörde bu tarz büyük bir talep yok.
öncelikli olarak savunma sanayisi istiyorum daha sonra hayat bana gülerse yurt dışına çıkabilirim.Savunma sanayisi gerçekten zor hem girmesi hem de çalışma şartları ama girebileceğime inanıyorum zaten yurt dışında niş olan alanların çoğu savunma sanayisinde mevcut talep az fakat o alanda yetişen adam da az bakalım hayat ne gösterecek.Ama savunma sanayisi olmazsa ki olmayabilir elimde bir B planı şart.Bakalım hayat ne gösterecek.