Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

EfsaneT

Uzman
Merhaba arkadaşlar,

BIOS ayarlarımda sadece EXPO 1 açık ve Curve Optimizer -20'de stabilite yakaladım, o şekilde kullanıyorum, başka ekstra bir şey yapmadım BIOS'ta.

FPS'lerim vs. yüksek ve normal fakat %1 ve %0.1 low FPS'lerim aniden düşüp aniden çıkıyor ve bu olduğunda stutter dediğimiz drop sorunu ortaya çıkıyor.

Bu sorunu çözebilir miyim, çözersem nasıl çözerim?

Tecrübeli arkadaşlar yardımcı olabilir mi bana?

Sistem:
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 7800X3D
  • RAM: 64 GB (4x16) XPG Lancer RGB DDR5 6000 MHz CL30
  • Ekran Kartı: GALAX RTX 4080 Super SG 16GB GDDR6X 256 Bit
  • Anakart: MSI MAG X670E Tomahawk
  • Kasa: HYTE Y70 Touch
  • PSU: MSI MAG A850GL PCIE5 850W 80+ GOLD
  • Soğutucu: BitFenix Cube 360 ARGB 360mm

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Hocam öncelikle AM5'e ilk geçtiğimde böyle bir şey olduğunu bilmiyordum. Ben de 4x16 aldım, 64 GB yapmak için. Bilseydim o şekilde yapmazdım. Eğer sorun bundan kaynaklı ise 2 RAM'i çıkardım, çift kanal 32 yapacağım.
2. olarak BIOS sürümünü bugün 7E12V1K7 (Beta version) olarak son sürüme güncelledim. Dediğiniz uygulamayı indirdim, fotoğraf ekledim dediğiniz şekilde.

1763087845548.webp

@EfsaneT SoC voltajı zaten 1.3'te, o yüzden oto kalsın. VDDP voltajını bulup 1.15 olarak değiştir. Sonrasında VDD-VDDQ-VDDIO olmak üzere 3 tane EXPO voltajını bulup 1.35 yerine 1.4 uygula. Ve en önemlisi, iGPU–Integrated Graphics'i kapatacaksın. Search kısmında F9 kısayol tuşu olmalı, onunla aratıp bunu da kapat. İşlemler bunlar. Bir de Nitro kısmı var; onun da lokasyonunu ve nasıl ayarlaman gerektiğini söyleyeceğim. Sonrasında atacağım program ile 1–1.5 saat test et. HWiNFO adlı yazılımı indir, sensörler kısmından sıcaklıkları takip et. SS gönderirsin.

BIOS içerisinden ek olarak Advanced-AMD Overclock-DDR Options-Nitro Settings-Nitro Enabled deyip

Nitro-Enable Robust-Enable RX-2 Tx-3 Control-1 RX-Tx Burst-8X 8X uygula, save&exit yaptıktan sonra şu program ile teste alacaksın:

Zen de Vdd vddq 0 görünüyor neden ben onları biostan verdim aslında bir sorun mu var ?
Program yanlış okuyor, o normal. En son attığım SS gibi kontrol et, tRFC 400 olanı uygula, boot etmezse M-Die olduğu kesinleşir, boot ederse A-Die olduğundan emin olursun. O haliyle teste al.

Ve kral hwinfo daki ram sensörleri kayboldu ram bilgileri derece falan göremiyorum neden acaba tam çok mu ısındı sensör mü bozuldu sence ?
Bunların hepsi normal, dert etmen gereken şeyler değil. Test anında olabilir, problem olmaz. tRFC 400 olanı dene, açılırsa A-Die olduğu kesinleşir. Açılmazsa şu anki hali ile devam et.

Ayarları kaydet, Clear CMOS gerekebilir M-Die çıkarsa, sonrasında bu profile geri dönersin şu anki.

Bunların hepsi normal, dert etmen gereken şeyler değil. Test anında olabilir, problem olmaz. tRFC 400 olanı dene, açılırsa A-Die olduğu kesinleşir. Açılmazsa şu anki hali ile devam et.

Ayarları kaydet, Clear CMOS gerekebilir M-Die çıkarsa, sonrasında bu profile geri dönersin şu anki.
Tamam

ramler 1 saat 10 dakika test ettim hiç bir error sorun vermedi ram sıcaklıklarını göremedim hwinfo da ama ramlere dokundum tahminimce 60 derece veya 63 derece sıcaklık hissettim senin dediğin A-Die ayarlarını da yaptım ama maalesef açılmadı sistem o zaman ramlar M-Die dimi ?

Son düzenleme: