Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

EfsaneT

Uzman
Merhaba arkadaşlar,

BIOS ayarlarımda sadece EXPO 1 açık ve Curve Optimizer -20'de stabilite yakaladım, o şekilde kullanıyorum, başka ekstra bir şey yapmadım BIOS'ta.

FPS'lerim vs. yüksek ve normal fakat %1 ve %0.1 low FPS'lerim aniden düşüp aniden çıkıyor ve bu olduğunda stutter dediğimiz drop sorunu ortaya çıkıyor.

Bu sorunu çözebilir miyim, çözersem nasıl çözerim?

Tecrübeli arkadaşlar yardımcı olabilir mi bana?

Sistem:
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 7800X3D
  • RAM: 64 GB (4x16) XPG Lancer RGB DDR5 6000 MHz CL30
  • Ekran Kartı: GALAX RTX 4080 Super SG 16GB GDDR6X 256 Bit
  • Anakart: MSI MAG X670E Tomahawk
  • Kasa: HYTE Y70 Touch
  • PSU: MSI MAG A850GL PCIE5 850W 80+ GOLD
  • Soğutucu: BitFenix Cube 360 ARGB 360mm

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Hocam öncelikle AM5'e ilk geçtiğimde böyle bir şey olduğunu bilmiyordum. Ben de 4x16 aldım, 64 GB yapmak için. Bilseydim o şekilde yapmazdım. Eğer sorun bundan kaynaklı ise 2 RAM'i çıkardım, çift kanal 32 yapacağım.
2. olarak BIOS sürümünü bugün 7E12V1K7 (Beta version) olarak son sürüme güncelledim. Dediğiniz uygulamayı indirdim, fotoğraf ekledim dediğiniz şekilde.

1763087845548.webp

@EfsaneT SoC voltajı zaten 1.3'te, o yüzden oto kalsın. VDDP voltajını bulup 1.15 olarak değiştir. Sonrasında VDD-VDDQ-VDDIO olmak üzere 3 tane EXPO voltajını bulup 1.35 yerine 1.4 uygula. Ve en önemlisi, iGPU–Integrated Graphics'i kapatacaksın. Search kısmında F9 kısayol tuşu olmalı, onunla aratıp bunu da kapat. İşlemler bunlar. Bir de Nitro kısmı var; onun da lokasyonunu ve nasıl ayarlaman gerektiğini söyleyeceğim. Sonrasında atacağım program ile 1–1.5 saat test et. HWiNFO adlı yazılımı indir, sensörler kısmından sıcaklıkları takip et. SS gönderirsin.

BIOS içerisinden ek olarak Advanced-AMD Overclock-DDR Options-Nitro Settings-Nitro Enabled deyip

Nitro-Enable Robust-Enable RX-2 Tx-3 Control-1 RX-Tx Burst-8X 8X uygula, save&exit yaptıktan sonra şu program ile teste alacaksın:

Merhaba arkadaşlar,

BIOS ayarlarımda sadece EXPO 1 açık ve Curve Optimizer -20'de stabilite yakaladım, o şekilde kullanıyorum, başka ekstra bir şey yapmadım BIOS'ta.

FPS'lerim vs. yüksek ve normal fakat %1 ve %0.1 Low FPS'lerim aniden düşüp aniden çıkıyor ve bu olduğunda stutter dediğimiz drop sorunu ortaya çıkıyor.

Bu sorunu çözebilir miyim, çözersem nasıl çözerim?

Tecrübeli arkadaşlar yardımcı olabilir mi bana?

Sistem:
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 7800X3D
  • RAM: 64 GB (4x16) XPG Lancer RGB DDR5 6000 MHz CL30
  • Ekran Kartı: Galax RTX 4080 Super SG 16 GB GDDR6X 256 Bit
  • Anakart: MSI MAG X670E Tomahawk
  • Kasa: HYTE Y70 Touch
  • PSU: MSI MAG A850GL PCI-E5 850W 80+ Gold
  • Soğutucu: BitFenix Cube 360 ARGB 360mm
Çözebilirsin, bellek kontrolcün peki 6000 MT/s 4x16 açacak kadar sağlam mı? Neden 2x16 6000 CL30 takıp işini garantiye almadın, ilk merak ettiğim şey o. İleri düzey overclock bilgisi gerektiriyor 4x16 6000 açmak ki garantisi yok; tüm voltajları sonuna kadar dayayıp şansını denemen lazım. Normal kullanıcının yapacağı iş değil.

@EfsaneT 2x16 ya da 2x32 ötesine gidilmemeli bu sokette.

@EfsaneT Şu programı alttan A1-A2-B1-B2 tüm DIMM'leri içerecek şekilde SS atarsan bir inceleyelim.

BIOS, AGESA 1. 2.0.3G sürüme güncel olsun, beta olması fark etmez.

Çözebilirsin, bellek kontrolcün peki 6000 MT/s 4x16 açacak kadar sağlam mı? Neden 2x16 6000 CL30 takıp işini garantiye almadın, ilk merak ettiğim şey o. İleri düzey overclock bilgisi gerektiriyor 4x16 6000 açmak ki garantisi yok; tüm voltajları sonuna kadar dayayıp şansını denemen lazım. Normal kullanıcının yapacağı iş değil.

@EfsaneT 2x16 ya da 2x32 ötesine gidilmemeli bu sokette.

@EfsaneT Şu programı alttan A1-A2-B1-B2 tüm DIMM'leri içerecek şekilde SS atarsan bir inceleyelim.

BIOS, AGESA 1. 2.0.3G sürüme güncel olsun, beta olması fark etmez.
Hocam öncelikle AM5’e ilk geçtiğimde böyle bir şey olduğunu bilmiyordum. Ben de 4x16 aldım, 64 GB yapmak için. Bilseydim o şekilde yapmazdım. Eğer sorun bundan kaynaklı ise 2 RAM’i çıkardım, çift kanal 32 yapacağım.
2. olarak BIOS sürümünü bugün 7E12v1K7 (Beta version) olarak son sürüme güncelledim. Dediğiniz uygulamayı indirdim, fotoğraf ekledim dediğiniz şekilde.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-11-14 053517.webp
    Ekran görüntüsü 2025-11-14 053517.webp
    100,7 KB · Görüntüleme: 39
Hocam öncelikle AM5'e ilk geçtiğimde böyle bir şey olduğunu bilmiyordum. Ben de 4x16 aldım, 64 GB yapmak için. Bilseydim o şekilde yapmazdım. Eğer sorun bundan kaynaklı ise 2 RAM'i çıkardım, çift kanal 32 yapacağım.
2. olarak BIOS sürümünü bugün 7E12V1K7 (Beta version) olarak son sürüme güncelledim. Dediğiniz uygulamayı indirdim, fotoğraf ekledim dediğiniz şekilde.

1763087845548.webp

@EfsaneT SoC voltajı zaten 1.3'te, o yüzden oto kalsın. VDDP voltajını bulup 1.15 olarak değiştir. Sonrasında VDD-VDDQ-VDDIO olmak üzere 3 tane EXPO voltajını bulup 1.35 yerine 1.4 uygula. Ve en önemlisi, iGPU–Integrated Graphics'i kapatacaksın. Search kısmında F9 kısayol tuşu olmalı, onunla aratıp bunu da kapat. İşlemler bunlar. Bir de Nitro kısmı var; onun da lokasyonunu ve nasıl ayarlaman gerektiğini söyleyeceğim. Sonrasında atacağım program ile 1–1.5 saat test et. HWiNFO adlı yazılımı indir, sensörler kısmından sıcaklıkları takip et. SS gönderirsin.

BIOS içerisinden ek olarak Advanced-AMD Overclock-DDR Options-Nitro Settings-Nitro Enabled deyip

Nitro-Enable Robust-Enable RX-2 Tx-3 Control-1 RX-Tx Burst-8X 8X uygula, save&exit yaptıktan sonra şu program ile teste alacaksın:

Çözüm
Peki hocam, bunları EXPO’yu kapatıp mı yapacağım? Şu anda EXPO profili aktif. Yani manuel olarak mı ayarlayacağım her şeyi? İsterseniz forumu çok meşgul etmeden, DC adresimi atayım; bana bir yardımcı olur musunuz, rica etsem?

Peki hocam, bunları EXPO’yu kapatıp mı yapacağım? Şu anda EXPO profili aktif. Yani manuel olarak mı ayarlayacağım her şeyi? İsterseniz forumu çok meşgul etmeden, DC adresimi atayım; bana bir yardımcı olur musunuz, rica etsem?
EXPO üzerinden yap dediklerimi, düzelecektir.

Nasıl yapacağımı çok bilmiyorum; o yüzden yanlış bir şey yapıp sistemi çöp etmeyeyim. Siz bana yardımcı olabilir misiniz? Şunları da ekstra eklemek istiyorum: 2K 165 Hz monitör ve SSD KC3000 var.

Direkt şu dakikadan itibaren dediği ayarları uygula, benzer yerlerde. SoC’u elleme; sadece VDDP’yi 1.15 yapacaksın ve Nitro’yu anlattığım gibi uygula. Çöp olmaz, merak etme. Eğer yapamazsan tekrar konuşalım, halledemeyeceğin bir şey yok. Adamın dediği ayarları yaz: sen ek olarak SoC voltajını elle 1.3 yap, VDDP’yi 1.15 yapacaksın. Ekstra bir de dediğim Nitro kısmını EXPO üzerine uygula, hepsini.

@EfsaneT

Direkt şu dakikadan itibaren dediği ayarları uygula, benzer yerlerde. SoC’u elleme; sadece VDDP’yi 1.15 yapacaksın ve Nitro’yu anlattığım gibi uygula. Çöp olmaz, merak etme. Eğer yapamazsan tekrar konuşalım, halledemeyeceğin bir şey yok. Adamın dediği ayarları yaz: sen ek olarak SoC voltajını elle 1.3 yap, VDDP’yi 1.15 yapacaksın. Ekstra bir de dediğim Nitro kısmını EXPO üzerine uygula, hepsini.

@EfsaneT

Tamamdır, teşekkür ediyorum, deneyeceğim. Peki, bu ayarlardan sonra 4x16 şeklinde kullanmaya devam edebilir miyim, stabilite olursa?

Tamamdır, teşekkür ediyorum, deneyeceğim. Peki, bu ayarlardan sonra 4x16 şeklinde kullanmaya devam edebilir miyim, stabilite olursa?
Evet.

SoC değişme, oto kalsın sende; VDDP’yi 1.15 olarak değiştir. Ayrıca Nitro kısmını dediğim gibi yap. Bu adamın ayarlarını da uygula tabi. Ben istisnaları söyledim sana. Sen de VDD, VDDQ, VDDIO’yu 1.4 yap; bu adamdan farklı olarak SoC 1.3, VDDP 1.15 olacak; geri kalan aynı. Bir de dediğim yerden Nitro yapacaksın.

Dediğim programla test et; anlattım onu da.