Sistemi test ederken akım korumalı priz kullanmak şart mı?

Selam,

Yeni bir hazır sistem aldım. Bu sistemi kurup birkaç test yapacağım fakat şu an yazlıkta olduğumdan burada akım korumalı priz falan yok, normal sıradan üçlü prizler var. Bu çoğaltıcılar ile test etsem sorun olur mu? Yoksa akım korumalı bir priz almak şart mı? Almayı düşündüğümü priz bu:

Eğer gerek yoksa almayacağım. Sadece birkaç test yapacağım sonra zaten İstanbul'a döndüğümde akım korumalı priz almış olacağım. PC görselini de ekledim.

Test yapabilirsiniz akım korumalı priz olmadan sistem çalışmaz diye bir şey yok, o ek bir önlem.

Eğer test yük üzerine olacaksa riske atmayın akım korumalı priz satın alın.

Akım korumalı priz senin prizden çektiğin enerji ile ilgilenmez. Dışarıdan prize gelen enerjiyle ilgilenir. Dış kaynaktan aşırı yük olmaması için. Dolayısıyla içeriden yapacağın bir test ile alakası yok o cihazın.

1000W bir PSU tam güçte 220 volt ev prizinden en fazla 5 amper çeker. Ev prizleri ise en az 10, en fazla 16 ampere dayanıklıdır. Dolayısıyla prize de bir zararı olmaz.

Peki dışarıdan gelen elektriğin ne kadar sağlıklı olduğunu nasıl anlayabilirim?

Test genellikle yük üzerine olacağı için bir korkmadım değil.

Akım korumalı prizin yük ile alakalı koruyucu özelliği yok, sadece şebekeden gelen yüksek akımın geçmesini önler onun dışında sıfır özellikli bir alet.

Peki dışarıdan gelen elektriğin ne kadar sağlıklı olduğunu nasıl anlayabilirim?
Çok farklı yollar var. Lambalarda ışık parlaması oluyor mu ona bakmaktan tut, profesyonel şebeke analizörü kullanmaya kadar birçok seçenek var. Profesyonel yöntemler çok pahalı zaten hiç bakma bile. Genel olarak yaşadığın semt 2000 sonrası yapılan toplu konutların falan olduğu bir yer ise büyük ihtimalle şebeke sorunun yoktur. Direkt PC'yi ve monitörü korumak için ONLINE UPS de kullanabilirsin, hem de elektrik gidince sorun yaşamanın önüne geçer. ONLINE UPS elektriği regüle eder, voltaj dalgalanmalarını engeller. ONLINE olmayan UPS cihazlarda bu özellik olmaz, sadece elektrik kesilince devreye girer. ONLINE UPS daima aktiftir, bu yüzden maliyetlidir de tabi diğerlerine göre. Ama kafan rahat olur. Akım korumalı priz ise sadece yüksek voltaj geldiğinde kendini imha eder.

2009 yapımı bir sitede oturuyorum. Tabii ki o kadar test etme şansım yok, tek bildiğim bölgede sıklıkla elektrik kesiliyor ama sitenin elektrik tesisatının iyi olduğunu düşünüyorum. Şurada 1-2 test yapmak içinde UPS almaya gerek olduğunu düşünmüyorum. İstanbul'da zaten ihtiyacım yok.

Yani aslına zaten sitede bu görevi gören sistem olduğunu düşüyorum. Mesela evde ciddi bir elektrik sorunu olduğunda sitenin sigortasından sigorta atıyor, basit olduğunda ise evin içindeki sigorta atıyor.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…