WebSmith

Deneyimli
Makaleler
1
Bence bu sorunun cevabı IronFox. Nedenlerini en sevdiğim özelliklerden başlayarak anlatayım:

Varsayılan Seçenekler
Çoğu tarayıcıda varsayılan seçenekler çok fazla kabarık olabiliyor. Mesela parolalardaki ayarlar, parola kaydetme falan; onun dışında çeviri gibi seçenekler ve başka şeyler… IronFox, varsayılan gelen ayarları çok güzel sunuyor. Gene birkaç ayar yapmak gerekiyor ama yine de çok iyi. Böyle düşünmemin sebebi: kullanıcılar zaten bir seçeneğe ihtiyaç duyarsa bunu ayarlardan açar. Mesela çeviri, parola kaydetme veya arama önerileri gibi.

HTTPS üzerinden DNS 🌐
Hangi tarayıcılarda bu seçenek var bilmiyorum; bir tek Waterfox’a yeni gelmiş, önceden yoktu. Ama Waterfox’ta da seçenek sunmuyor. IronFox ise kurulumda güvenlik seviyesini soruyor ve istediğimiz DNS sağlayıcısını seçme imkânı tanıyor.

Ublock filtre listesi 🛡️
IronFox, kurulumda ayrıca Ublock kurulup kurulmayacağını soruyor. Bu çok güzel bir özellik! Ayrıca Ublock içerisinde getirdiği geniş filtre seçeneği de çok iyi; HaGeZi filtreleri otomatik geliyor.

Kurulum penceresi 🖥️
IronFox, ilk açıldığında çok güzel bir kurulum penceresi ile geliyor. DNS over HTTPS ayarlama, Ublock sorusu ve başka birkaç soru daha var (tam hatırlamıyorum). Kısaca kurulum penceresini çok sevdim.

IronFox ayarları kısmı ⚙️
Ayarlar kısmında ayrıca IronFox ayarları kısmı var. Buradan WebRTC ve WebGL kapatma seçeneklerini sunması ve başka seçenekler olması çok güzel olmuş.

Kullanacaksanız Firefox kullanın. Bu çatallar çok küçük ekipler tarafından geliştirildiği için her an geliştirilmesi durdurulabilir. Mesela Mull vardı şak diye durdurdular. Sonra Ironfox adında başka bir çatal ortaya çıktı ama sonuç olarak hepsi aynı. Varsayılan telemetrileri kapat ve sun. uBlock Origin istiyorsan Firefox mobil ile zaten bunu indirebiliyorsun.

Normalde Android tarafında Firefox'u önermiyorum ama illaki merak ediyorsan cevap = Stok Firefox...

Bu çatalların her birinin ayrı bir sorunu oluyor. Mesela Mull durduruldu, devamı olarak IronFox çıktı. Ancak bu da Mull gibi Stok Firefox'a kıyasla daha yavaş ve kayda değer yenilik sunmuyor. Tek yaptıkları telemetrileri kapatmak ve ArkenFox şeyini tarayıcıya uygulamak...

IceRaven bana göre daha da kötü, deneysel özellikleri aktifleştirip yeni bir şeymiş gibi sunmuşlar.

Fennec F-Droid var mesela, farklılık namına kattığı hiçbir şey yok. Sadece "bazı" telemetriler kapatılmış, bazıları hala açık, şaka gibi...

Velhasıl illaki Firefox kullanacaksan Google Play üzerinde Stok ve orijinal versiyonu kullan. Olabildiğince az eklenti kullan, çünkü fazla eklenti zaten yavaş olan Firefox'u iyice yavaşlatıyor. Eklenti olarak uBlock tek başına yeterli bence, fazlasına gerek yok :).

uBlock Origin istiyorsan Firefox mobil ile zaten bunu indirebiliyorsun
Evet, biliyorum ama IronFox'ta otomatik kurması ve içerisindeki uBlock'un varsayılan harici gelen filtrelerini çok sevdim.
Normalde Android tarafında Firefox'u önermiyorum ama illaki merak ediyorsan cevap = Stok Firefox...
Evet, mobil tarafta Firefox yavaş gelişim kat ediyor. Buna stok Firefox da dahil ve tam bir telemetri canavarı. Varsayılan özellikleri ile bir sürü telemetri içeriyor ve daha birçok dezavantajı var. Hız olarak da Firefox forkları ile arasında fark göremedim.
Bu çatalların her birinin ayrı bir sorunu oluyor. Mesela Mull durduruldu, devamı olarak IronFox çıktı. Ancak bu da Mull gibi Stok Firefox'a kıyasla daha yavaş ve kayda değer yenilik sunmuyor. Tek yaptıkları telemetriler
Hız konusunda ben Firefox ve Firefox forkları arasında fark göremedim. Ciddi bir yenilik konusunda da bütün Firefox forkları ve Firefox'un kendisi de dahil, maalesef ciddi yenilikler yapamıyor.
Fennec F-Droid var mesela, farklılık namına kattığı hiçbir şey yok. Sadece "bazı" telemetriler kapatılmış, bazıları hala açık, şaka gibi...
Zaten Fennec'ten geçmiştim. Bir sorun yaşamıştım, tarayıcı sebepli sanıp değiştirdim hem de IronFox deneyim diye geçtim. Sorun tarayıcı sebepli değilmiş ama sevdiğim için kullanmaya devam edeceğim.
Velhasıl illaki Firefox kullanacaksan Google Play üzerinde Stok ve orijinal versiyonu kullan. Olabildiğince az eklenti kullan, çünkü fazla eklenti zaten yavaş olan Firefox'u iyice yavaşlatıyor. Eklenti olarak uBlock tek başına yeterli bence, fazlasına gerek yok :).
Stok Firefox kullanmak gibi bir planım yok açıkçası. Konuyu açarken sizin sevdiğiniz tarayıcı hangisi ve nedenini merak etmiştim. Kullandığım uzantılar genellikle gizlilik ve güvenliği artırmak amaçlı uzantılar. Tarayıcıyı da bu şekilde düzenledim. Tarayıcıyı genellikle forum için falan ve YouTube için kullanıyorum. Haberleri RSS akışı üzerinden takip ettiğim için tarayıcı ile ilgili fazla işim olmuyor.