Kesinlikle. Soruyu Türkiye dışında 0'dan bir ülke olarak değerlendireceksek.

Liberalizm. Devletin gücü 0 olmalı, devlet senin hizmetçin olmalı.
Piyasa özgür olmalı. İnsan özgür olmalı.
Aynen öyle. Devletin, halkın üzerinden kontrol gücü olmamalı. Bilakis devlet, halk için olmalıdır. Adalet, sağlık hizmeti vesaire her şeyi sağlaması lazımdır.

Yönetim şekillerinin motamot bir şekilde her toplum için uygulanabilirliği pek de söz konusu değil. Toplumun kültürel birikimi ve sosyolojik yapısına uygun şekilde sentezlerin meydana getirilip, sürekli güncellemelerle uygun ve sağlam tutulması gerekir.

Kişisel olarak da Leibniz'in şu tespitine yakınım;

"Önemli olan şu ya da bu rejimle yönetilmek değil, önemli olan herhangi bir rejimle iyi yönetilmektir. Her yönetim biçimi kötü kullanıldığında halkın mutluluğuna büyük engeller çıkarır."

Aynen öyle. Devletin, halkın üzerinden kontrol gücü olmamalı. Bilakis devlet, halk için olmalıdır. Adalet, sağlık hizmeti vesaire her şeyi sağlaması lazımdır.
Bu da zor ve mantıksız. Bu durumda insanlar kendi bölgelerini oluşturabilir. Bu da asayişi etkiler.

Yani beyefendi Parası olmayan sağlığa erişemesin diyorsun.
Geldik mi yine o soruya :D
Sağlığa erişebilir ama en iyisine erişemez herkesin bütçesine göre hizmet alacak. Birisi bir atılım veya buluş neden yapsın vasıfsızın birisiyle aynı muameleyi görecekse ?

Ve eğer ben yönetecek olursam temel devlet kurumları olurdu. Eğitim, Askeri güç ve (tamamen olmasa bile) sağlık hizmetleri ücretsiz de sunulurdu. Tabii ki ücretsiz olmayacak hiç birisi ama gelir durumuna göre Liberalizmin uygulandığı diğer ülkeler gibi burs hizmeti elbet olacak. Kimse açlıktan ölsün demiyoruz ama vasıfsızın karnını doyurmak benim cebimden çıkıyorsa sıkıntı büyük :)

Geldik mi yine o soruya :D
Sağlığa erişebilir ama en iyisine erişemez herkesin bütçesine göre hizmet alacak. Birisi bir atılım veya buluş neden yapsın vasıfsızın birisiyle aynı muameleyi görecekse ?
Hocam ama birinin vasıflı ya da vasıfsız olması tamamen doğuştan gelen bir şeye bağlıdır. Herkes aynı çalışma iradesini gösteremez yani. Bence bir taraftan halk yönetilmelidir.