Hocam safa bey diyor ki; Osmanlı döneminde Rusya'ya küçük bir çiftlik satışı yapılacakken askerlerden bir tanesinin hesaplaması yüzünden koca bir alanı vermişler.
Kaynak var mı?
Hocam safa bey diyor ki; Osmanlı döneminde Rusya'ya küçük bir çiftlik satışı yapılacakken askerlerden bir tanesinin hesaplaması yüzünden koca bir alanı vermişler.
Modernize edilememesinin sebebi zaten dogmatik bir sistem anlayışıydı fakat 2. Mahmut, Fatih gibi adamlara bakıldığında kendi döneminde zorlukları rağmen nizami bir ordu kurmuşlar. He tabii birkaç kelle uçmuştur fakat önemli değil.Toprak satışı olmadı sadece sürekli savaş kaybettiği için ve sürekli bundan dolayı toprak kaybettiği için Öyle zannediyorlar genellikle. Ordu modernize edilmemesinin nedeni yeniçeriler izin vermedi ya. Yeniçeriler 1700'lerden sonra kahvehanelerde kalmaya başladı. Berberlerde esnaf olarak çalışmaya başladı. Devlet ise sırf savaşlardan dolayı binlerce yeniçeri almıştır. O dönem 70.000'den fazla yeniçeri ortaya çıkmıştır. Ancak cenk vakti geldiğinde sadece 5000 kişi geliyordu. Yeniçeriler ise modernliği reddediği için ki zaten bunun örneğini nizam-ı cedid ordusuyla birlikte gördük ve sonunda 3. Selim'i öldürdüler vahşiler. Yani modernize edilememesinin nedeni buydu. Yine genç Osman da da gördük bu durumu.
Seçimli monarşi var. Dediklerinin hiçbiri yok.Bence mantıklı değil. Tek adamcılık politikası 1-2 kez adamakıllı çalışır. Sonrasında dağılır. Ayrıca insanlar narsist canlılar olduklarından ötürü seni yakıp kendini savunur. Bu monarşi ve faşizm gibi yönetimlerde daha fazla olan bir durum.
Tek adamcılık şu anda bizim oluyor.
Tek adamcılık şu anda bizim oluyor.
İnsanın psikolojisinde olan bir durumdan bahsettim. Sana bir devlet versek ve monarşi ile yönetsen sence sapmaz mısın? Tabii ki saparsın, hissizleşirsin.
Kıbrıs'ın 1878'de İngiltere'ye kiralanması veya mısır'daki süveyş kanalı hisselerinin satışı olmuş. Ancak safa gürkan bir programda öyle bir şey anlatıyordu. Küçük bir araziyi satacaklarken yanlış ölçüm yüzünden koca bir yeri satmışlar. Ben biraz araştıracağım.
Şuanki hükümet kötü değil bu arada. Tüm oklar tek bir adama dayanıyor bu da iyi bir şey. Fikir ayrılıklarını sağlamaz.
Değil. Şu anki sistem ile Atatürk zamanında yapılan sistem aynı değil. Atatürk hem beyin hem de vücuttu. Ancak şu anki sistemde beyin Erdoğan, vücut ise bakanlar kuruludur. Bu sebeple yapılacaklar kolaydır. Bir Cumhurbaşkanı'nın şu anda tek yapacağı şey siyaset yapıp halktan oy almak. Erdoğan'ın ben bir şey bildiğini sanmıyorum. Çıkartma düzenleyecek veya ekonomiyi bir düzergaha sokabilecek bir adam değil kendisi. Tek iyi yaptığı şey Türk halkının sosyolojik durumunu iyi tahlil etmesidir o kadar. Onu bende yapıyorum. Şu anda sosyoloji okumaya hazırlanıyorum zaten.Şuanki hükümet kötü değil bu arada. Tüm oklar tek bir adama dayanıyor bu da iyi bir şey. Fikir ayrılıklarını sağlamaz.
Enflasyon kaça düşmüş hocam gördünüz mü?Değil. Şu anki sistem ile Atatürk zamanında yapılan sistem aynı değil. Atatürk hem beyin hem de vücuttu. Ancak şu anki sistemde beyin Erdoğan, vücut ise bakanlar kuruludur. Bu sebeple yapılacaklar kolaydır. Bir Cumhurbaşkanı'nın şu anda tek yapacağı şey siyaset yapıp halktan oy almak. Erdoğan'ın ben bir şey bildiğini sanmıyorum. Çıkartma düzenleyecek veya ekonomiyi bir düzergaha sokabilecek bir adam değil kendisi. Tek iyi yaptığı şey Türk halkının sosyolojik durumunu iyi tahlil etmesidir o kadar. Onu bende yapıyorum. Şu anda sosyoloji okumaya hazırlanıyorum zaten.
O düşüş değil. Ayrıca Erdoğan ekonomiyi düzeltmiyor. Mehmet Şimşek düzeltiyor ve umarım onu atmazlar. Adam ilk geldiği gün kaymakam araçlarının satılmasını istedi. O kadar küçük bir şeyi bile kabul etmedilerç Ayrıca TUİK verisi yalan. Şu anda yaşadığımız enflasyon ortalama olarak: E-CPI increased by 83.40% in the last 12 months. ENAG Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Aralık ayında %2,34 arttı. 2024 yılı ENAG tüketici enflasyon oranı ise %83,40 olarak gerçekleşti.
Neden araştırma yapmıyorsunuz? Bence kesinlikle ekonomi alanında birkaç tane kitap okuyun. Dediğimi daha iyi tahlil edebilirsiniz.