Arch tabanlı CachyOS, Fedora tabanlı Nobara Linux. İkisinde de terminal kullanmadan her şeyinizi yapabilirsiniz. CachyOS sürücüleri otomatik kurar. Nobara ise kurulumdan sonra grafik arayüzünde kuruluma izin veriyor. Uygulamalar içinse ikisininde mağazası var. Performans için gerekli ayarlamalara ikisi de sahip.

İşin üzücü yanı da bu ya. Hiçbir dağıtımın kullanıcı dostu olduğunu düşünmüyorum.
Her verini toplayan, reklam çıkaran, istediğini yapmana engel olan Windows "kullanıcı dostu" ama Linux değil mi?

Not: Eğer zorluk-kolaylık açısından diyorsanız; Linux'ta nadiren bir hata oldu mu çok uç örnekler hariç bir-iki komutla düzeltilir. Windows'da format veya en azından hatalı uygulumayı tekrar kurmak falan gerekiyor.

Her verini toplayan, reklam çıkaran, istediğini yapmana engel olan Windows "kullanıcı dostu" ama Linux değil mi?
Hayır, neden öyle bir anlam çıkardınız ki? Kendim Linux dağıtım geliştiriyorum zaten. Mesajı yazarken kullandığım işletim sistemine bakarak yorum yaptıysanız şunu belirteyim; şuan bir projem için Windows tarafında bulunuyorum.

Not: Eğer zorluk-kolaylık açısından diyorsanız; Linux'ta nadiren bir hata oldu mu çok uç örnekler hariç bir-iki komutla düzeltilir. Windows'da format veya en azından hatalı uygulumayı tekrar kurmak falan gerekiyor.
Linux dağıtımlar temiz kurulumdan sonra gerçekten kullanıcı dostu ayarlar ile gelseydi insanlar Terminal'de boğulmak zorunda kalmazdı. Tam olarak bunun önüne geçilmesi gerekiyor.

Hayır, neden öyle bir anlam çıkardınız ki? Kendim Linux dağıtım geliştiriyorum zaten. Mesajı yazarken kullandığım işletim sistemine bakarak yorum yaptıysanız şunu belirteyim; şuan bir projem için Windows tarafında bulunuyorum.

Linux dağıtımlar temiz kurulumdan sonra gerçekten kullanıcı dostu ayarlar ile gelseydi insanlar Terminal'de boğulmak zorunda kalmazdı. Tam olarak bunun önüne geçilmesi gerekiyor.
Dediğinizi anladım hocam ama bence Mint gibi bir dağıtım zaten yeterince "tak çalıştır" halde. Sürücüleri bile otomatik kuruyor.

Dediğinizi anladım hocam ama bence Mint gibi bir dağıtım zaten yeterince "tak çalıştır" halde. Sürücüleri bile otomatik kuruyor.
Linux Mint'in güzel dağıtım olduğu konusunda hem fikiriz. Ancak onunda yetersiz kaldığı ufak alanlar olduğunu düşünüyorum. Keşke ARM64 mimari desteği olsa.

Hocam bence sorun bu değil. Cihazların Windows önyüklü gelmesi ve insanların işletim sistemi kurmayı bilmemesinden ötürü bu durum. Laptoplar, OEM kasalar Ubuntu yüklü gelseydi insanların yarısından fazlası cihazına en az 3-4 yıl format attırmadan kullanmaya devam edecekti. O durumda Linux, Windows'u ciddi oranlarla geçerdi mesela. Windows şu an bu rakam üstünlüğüne güvenip cihazların çoğunu güvenlik için cihazınızı terk edin diyerek arka plana bile atıyor. Ki insanların çoğu sistemi otomatik Windows 11'e güncellenmediği için Windows 10 kullanım oranları hala çok yüksek.

Linux Mint'in güzel dağıtım olduğu konusunda hem fikiriz. Ancak onunda yetersiz kaldığı ufak alanlar olduğunu düşünüyorum. Keşke ARM64 mimari desteği olsa.
ARM desteği şuan Debian, Fedora, Arch ARM ve Gentoo da gelişmiş durumda sanırım. Ben kendi derlediğim custom çekirdekle birlikte Arch ARM kullanıyorum.

Ekran_Görüntüsü_20250128_193902.webp

ARM desteği şuan Debian, Fedora, Arch ARM ve Gentoo da gelişmiş durumda. Ben kendi derlediğim custom çekirdekle birlikte Arch ARM kullanıyorum.
Eki Görüntüle 121409
Bende projemi Linux Mint altyapısına geçirmek istiyordum. Ancak ARM64 desteği olmadığı için Debian'a geçirmeyi tercih ettim.

Hocam bence sorun bu değil. Cihazların Windows önyüklü gelmesi ve insanların işletim sistemi kurmayı bilmemesinden ötürü bu durum.
Kesinlikle öyle. Ayrıca FreeDOS cihazların Linux dağıtım ile gelmesinden yanayım.

Laptoplar, OEM kasalar Ubuntu yüklü gelseydi insanların yarısından fazlası cihazına en az 3-4 yıl format attırmadan kullanmaya devam edecekti.
Ubuntu'nun artık Linux'u kötü gösterdiğini düşünüyorum. Linux Mint'in yada Debian'ın gelmesini tercih ederim.