Orta doğuda aktif değil. Afrika'ya bile yeni yerleşiyor.
Alakalı değil, gerekli değil. ABD'nin Karadeniz'i kontrol etme riski Çin'i olaya dahil etmeye yeter. Sence ABD, Rusya'nin ticaretinde kritik bir bölgeyi ele geçirirken, Rusya'nın Karadeniz kıyılarını tehdit ederken, savunmasız bırakırken Çin oturup izler mi? Aferin müttefikimi fena sıkıştırdın helal olsun, deyip alkışlar mı?
Rusya dışında da Türkiye demek Orta Doğu, Kuzey Afrika, Avrupa, Karadeniz ticareti ve kontrolü demek. ABD kuklası bir Türkiye fikrine Çin Rusya'dan bile daha çok karşı çıkar.
Rusya- İsrail arası çok kötü değil.
Yine alakalı değil. İsrail İran'ı vuruyor, Türkiye'yi değil. 4.ye söylüyorum, Karadeniz'e giriş çıkışların kontrolünün ABD eline geçmesi riskini Rusya alır mı? Aklına mantığına sığıyor mu bu? Karadeniz'e tek bir giriş var, tek bir çıkış var ve o da Türkiye'nin elinde.
Türkiye üzerinden Avrupa'ya boru hatları da geçiyor. Bunları kapatma kozu da var Türkiye'nin bak şimdi aklıma geldi. Sonuç olarak Rusya, Arap ülkeleri ve Avrupa doğrudan etkilenir.
Hicbir ulkenin baska ulkeye yardim zorunlulugu yok. NATO maddeleri ortada. Yorumunuz yanlis. Fransa sirf bu yuzden diger AB ulkeleri gibi savunmasini Amerika'ya birakmayip gelistirmistir. Oyle anlasma maddesne uyacaklar falan demeniz hayal urunu. Rusya saldirsa ilk yardim ediyoruz diye NATO ulkeleri bize saldirir. Ege ordusu sirf bu yuzden var. NATO'nun zaten bir ciddiyeti yok. Su an Avrupalilarin yuz milyarlarca Euro yu silaha yatirmasinin nedeni de bu. NATO gercek hicbir savasa girmedi. Ukrayna savasi da ABD'nin gercek bir savasta AB'ye kazik atacagini gosterdi zaten. Tum ulkelerin siyasetcilerin aciklamalari ortada iken yardim etmek zorundalar demek ancak guzel bir hayal olur.
Tamam geç NATO'yu, NATO'yu unut. Avrupa'nın Türkiye'yi koruması için NATO'ya gerek yok. ABD'ye olan güvenin sarsılmış olması, Türkiye'nin Karadeniz kıyılarını kontrol ediyor olması, Akdeniz'e yani Fransa, İtalya ve İspanya'ya doğrudan risk oluşturabilecek bir konumda kıyısının olması Türkiye'yi korumaları için yeter. Rusya ve Çin de yukarda defalarca anlattım.
Yine defalarca anlattım, Türkiye de kendini İsrail'e karşı gayet rahat savunabilir, ayrılıkçılara rağmen.
Mesajlara cımbızlama yapmayınız. Cevap verecekseniz bütün olarak cevap verin.