Makaleler
5
Yer
Winterfell
1752842026501.webp

Ben bu soruyu sağ üstteki çizimler ile değil; X+3y= Tek sayı şeklinde ilerledim.

X Y
Çift Tek
Tek Çift

Şeklinde iki ihtimal olduğundan 1.ve 2.nin "kesin" olmadığı kanaatine varıp 3. ve 4.nün doğru olduğunu buldum.
Bu çözüm şeklim doğru mu yoksa "olabilir" gibi soru gelse ter köşe olup patlar mıydım?

Sorunun ekrana sığmayan bir başı yoksa bence soru hiç anlaşılır değil. Sanırım şekil 1 üstteki, şekil 2 alttaki. Sanırım üsttekinde solda sıfır yazıyor ve mavi zımbırtı dikey ise çift demek oluyor, aynı şekilde diğerinde de 1 yazıyor ve mavi zımbırtı yatay diye tek demek oluyor.

Bu durumda x çift, x + 3y tek oluyor. Çift bir sayıya başka bir sayı eklenince tek oluyorsa eklenen sayı tek olur, yani 3y tek. Bir sayı tek bir sayıyla çarpılırsa tekliği-çiftliği bozulmaz, yani y de tek.
Bu durumda;
  1. x çifttir, yanlış
  2. y tektir, yanlış
  3. x * y çifttir, doğru
  4. x + y tektir, doğru
İhtimallerden gidecekseniz tüm ihtimalleri dahil etmeniz gerekmez mi?

Atlamadığım bir yer yoksa ve sorunun ekrana sığmayan bir başı yoksa harcadığınız zamana değmeyen, öğrenciye hakaret eden bir soru olduğunu düşünüyorum. Bu kadar açıklama çok az. Yoruma kapalı olmalı.

Şekil 1, şekil 2 diyecekseniz adam gibi yazarsınız ve insanlar neyin ne olduğunu anlar. O soruda 4 şekil olmadığını belirten hiçbir ifade yok.

TYT 2025'ten örnek.

1752850523679.webp

1752853132600.webp

Pardon üst kısmı unutmuşum.

Aslında şöyle 1 tur çevirdiğinde kırmızı yukarı mavi yan geliyor, 1 tur daha çevirdiğinde mavi yukarı kırmızı yan geliyor.
Yani Tek sayı kadar çevirdiğimizde, kırmızı yukarı mavi yan; çift sayı kadar çevirdiğimizde mavi yukarı kırmızı yan geliyor.
Baktığın zaman mavi yukarıda ise çift sayı kadar çevrilmiş kırmızı yukarıysa tek sayı kadar.
Ben bunu hesaba katmadan sadece ihtimaller üzerinden gittim, kırmızı yukarıdayken tek kadar çevrildiğini bilerek ''x+3y= Tek'' olduğunu anladım fakat x'in mecburi çift olması gerektiğini fark etmedim. Soru tarzı değişseydi ters köşe olabilir miydim o soru işareti.

Son düzenleme: