Bence gereksiz bir çaba. Bunun sınırı nerede çizilecek? Arkadaşların dediği gibi bazı konular niş, o konuların uzmanı az kişi var, çoğunlukla o az kişi cevap verebiliyor veya o hobi alanıyla ilgilenen az olduğu için sohbet varsa bile o az kişinin içerisinde dönüyor. Technopat'daki gibi beğeni sayısı gizlenip verilen rozetlerden "beğeni" ile ilgili olanları kaldırılarak beğeni sistemi değersizleştirilmeli, beğeninin değeri kalmayacağı için trolleyenler için dislike basmalarının itibar zedeleme ve beğenilerin itibar kazandırma gücü kalkacak hem de moderasyon/yönetimin bu konuyu takip etmesi gerekmeyecek.
Değersizleştirmeden ziyade herhangi bir üyenin bu davranışı yapması direkt olarak doğru değil. Belki şimdiye dek 1000'den fazla kişinin güncel platformlarda sistemini ayarladım, optimize ettim. Forum ya da forum dışı, 1 açılan konuya zaten 5-10 tane üye doluşuyor. Haliyle güncel sistemlerde yapılan ayarlar birbirinden çok farklı değil. Bazıları gibi ücret de talep etmedim, öyle olsaydı sektörün kralı falan olurdum herhalde.
Sorun sadece bu da değil, yanlış olduğunu düşünebilir ama o kadar emek verilmiş, saatlerce uğraşılmış konulara gelip de Dislike atamaz. Eğer katılmıyorsa bazı kısımlara her zamanki olduğu gibi konuya dahil olup "Şu sebepten dolayı katılmıyorum, böyle olsa daha iyi olur." şeklinde dönüt verir. Konuların bu şekilde dönmesi gerekirken sebepsiz yere senin tırnağın olamayacak adam gelip Dislike atınca çok hoş olmuyor. Burada herhangi birisini küçümseme yok, sadece emeğe saygısızlık var.
Gruplaşmanın altında yatan temel sebepler işte bunlar. Gidiyor 3-5 video izliyor, oradan doğru bilgi elde ettiğini düşünüyor. Eğer gerçekten öyle ise biz neden yıllardır uğraşıp zaman harcıyoruz burada ya da başka yerde, her şey boşuna mıydı? Yüzlerce sistem üzerinde ya da alıp kendi üzerinde deneyecek, sonrasında emin olup yorum yazacak bazı hassas konularda. Diğer türlü konu sahibi yanlış yönlendirilmiş oluyor. Bir de ona uzunca bir açıklama yazman gerekiyor.
Her şey bir tarafa, herkes istediği konuya istediği şeyi yazma hakkına sahip. Kendi zıt görüşünü de belirtme hakkına sahip ama benim gözümde ha hakaret etmiş, ha Dislike atmış. İkisi eş değer. Sonrasında neden insanlar gruplaşıp bana Dislike atıyor, diye de serzenişte bulunmamak lazım. Emeğe saygı başta gelir, herkesin öz iradesi var. Sonuçta kimse kimsenin sahibi değil, gruplaşma konularının bir yerden sonra ayrı bir noktaya çekildiği kanaatindeyim. Şiddetle karşı çıktığım ve çıkmaya devam ettiğim durum forum ortamında tanışıp da özelden gizli pazarlıkların dönderilip forum ortamının değersizleştirilmesi. Ben buna karşı çıkıyorum. Her daim forum ortamına yönlendirdim insanları. Özelden tek elden yürütmektense forum ortamında ilgili konu hakkında bilgi sahibi olan kişiler ile birlikte bazı konular yönetilmeli.
Forum ortamı değersizleştirilmemeli, bazı üyelerin de Dislike atmadan evvel kendine bazı soruları sorması gerekmekte. Bu tabloda tek 1 sorun dahi çıkacağını düşünmüyorum. Dislike da aşırıya kaçmamak kaydıyla atabilir fakat haklı olduğunu akabinde ispat etmesi lazım. Yoksa kendi adıma hakaret sayarım. Nihayetinde 1 değil, 2 değil.