or3m.d 10

Yetkin
Instagram, Twitter, TikTok; artık ne kullanıyorsanız bu şeyler benim psikolojimi o kadar tüketti ki size anlatamam. Öyle bir sistem kurulmuş ki insanı yavaş yavaş öldürüyor ve bağımlı bir hale getiriyor. Sabah moralim güzel olarak uyanıyorum, dürtülerim sağ olsun sosyal medyaya giriyorum ve tüm enerjimi orada bırakıyorum. Dertsiz hayatıma dert katıyorum resmen. Sebebini bilmemekle beraber fazla etkilenmeye başladım bu platformlardan. Sanki insanların yaptığı saçma sapan şeyler benim çevremdeki insanlara geçmiş ve onlar da bu saçmalıkları yapacakmış gibi bir tedirginlik oluşmaya başladı. Ben eskiden yani 14 15 yaşlarımdayken sosyal medya olarak sadece YouTube kullanıyordum bir de böyle forumlarda geziyordum ve oyun oynuyordum, başka bir şey yapmıyordum ve çok mutluydum. Şimdi dışarıda tren beklesem Twitter, otobüste yolculuk yapsam Instagram. Bilmiyorum sizler ne düşünüyorsunuz.

Sosyal hayatımı çok etkilemeye başladı derken şundan bahsediyorum. Sosyal medyada bir cinsiyet savaşı dönüyor, kadınlar erkeklere laf atıyor erkekler de kadınlara laf atarak kendilerini yüceltmeye çalışıp duruyorlar. Sırf bu yüzden kızlardan uzaklaşmaya başladım. Dışarıda veya okulumda kızlarla sosyalleşesim gelmiyor veya onlara baktığımda midem bulanıyor. Bu davranışın normal olmadığının farkındayım ama istemsiz oluyor. Mesela ben biraz muhafazakar bir insanım, alkol tüketilmesini sevmem, sigara tüketilmesini sevmem, barlarda oralarda buralarda sürtülmesinden nefret ederim. Kızın biri twittera bunları güzelleyen bir tweet atıyor ve altında da insanlar onu övüyor veya beğeniler yağdırıyor, bunu görünce de sanki tüm insanlar öyleymiş gibi onlardan nefret etmeye başlıyorum. Günümüzde saçma sapan akımlar dolanıyor ve bunları takip etmek düşünüp durmak beni psikolojik olarak çok yordu. Tavsiye verebilecek var mı acaba?

Yaptım bile az önce hocam, önemli olan bir daha indirmemek.
Önemli olan yerini doldurabilmek. Örneğin yaklaşık 9 aydır Instagram kullanmıyorum, tek kullandığım platform YouTube ve Techolay. Ancak yerini doldurabilmekten kastım başka platformlar kullanmak değil, ekran dışı bir aktivite ile doldurabilmek. Bunu yapamıyorsanız az önce sildiğiniz uygulamaları akşam yine indireceksiniz.

Önemli olan yerini doldurabilmek. Örneğin yaklaşık 9 aydır Instagram kullanmıyorum, tek kullandığım platform YouTube ve Techolay. Ancak yerini doldurabilmekten kastım başka platformlar kullanmak değil, ekran dışı bir aktivite ile doldurabilmek. Bunu yapamıyorsanız az önce sildiğiniz uygulamaları akşam yine indireceksiniz.
Hocam benim hobilerim bol. Gitar çalıyorum, oyun oynuyorum, müzik dinlemeyi çok severim vb. Normalde insanlarla sosyalleşmeyi de çok severim ama son 1 haftadır her gün dışarıda olduğum için çok yoruldum ve biraz evde takılmak istiyorum. Bir de hocam ben kendimi geliştirmek istiyorum. İngilizce çalışmak gibi kişisel gelişimle ilgili şeyler yapmak istiyorum ama bunu yapmak için yeterli mentali bulamıyorum. Sosyal medya gibi bazı şeyleri bırakarak kendimi dizginlemeye çalışıyorum işte.

Dünyanın o gördüğün her şeyden büyük olduğunu anlaman lazım. Senin dünyan o ekranda gördüklerin olmuş. Böyle değil, etkileşim almak için her türlü paylaşımın yapıldığı platformlarda para için herkes her şeyi yapıyor. Bunu anla. Sen kendine bak. Sosyal mecrada gördüklerin kendi hayatlarını yaşasın, sen kendi hayatını. Yaşın küçük olduğu için bunlardan etkilenmen şu an normal, geçecek bu evre.

Dünyanın o gördüğün her şeyden büyük olduğunu anlaman lazım. Senin dünyan o ekranda gördüklerin olmuş. Böyle değil, etkileşim almak için her türlü paylaşımın yapıldığı platformlarda para için herkes her şeyi yapıyor. Bunu anla. Sen kendine bak. Sosyal mecrada gördüklerin kendi hayatlarını yaşasın, sen kendi hayatını. Yaşın küçük olduğu için bunlardan etkilenmen şu an normal, geçecek bu evre.
Hocam gerçekten çok etkiliyor hayatımı yani sanki hayat o gördüklerimle sınırlıymış gibi hissediyorum doğru söylüyosunuz. Yaşım henüz 18. Umarım dediğiniz gibi geçer her şey.

İnternette gördüğümüz şeylerin büyük kısmı aslında hayatın kendisi değil, insanların en uç hâllerinin sürekli önümüze düşürülmüş versiyonu. Kavga eden, birbirine laf atan, tepki çeken insanlar daha çok etkileşim aldığı için bir süre sonra insan fark etmeden “herkes böyle” diye düşünmeye başlıyor. Biraz uzaklaşıp günlük hayata döndüğünde ise çevrendeki insanların çoğunun bu internet tartışmalarından haberi bile olmadığını görüyorsun. Özellikle kızlara karşı oluşan o tiksinme ve uzaklaşma hissini de kendine ait kesin bir düşünce gibi görme; sürekli aynı içeriklere maruz kalmanın sende oluşturduğu bir tepki olabilir. Bir süre sosyal medyayı tamamen kesip kafanı gerçek hayata çevirmek, şu an düşündüğünden çok daha fazla şeyin düzelmesini sağlayabilir.