Ratchet

Yetkin
Konuyu nereye taşıyacağımı bilemedim. O yüzden yetkili arkadaşlar yardımcı olursa çok güzel olur. Şimdi gelelim konuya. 2-3 senedir hatta belki daha fazla sosyal medyaya çok fazla zaman ayırdığımı fark ettim. Ve beynime çok zarar verdiğimi de. 16 yaşındayım. Korkum yaşım küçük olduğu için beynime de çok zarar verdiğim hakkında. Diyelim ki gerçekten çok zarar verdim. Bunları kitap okumak ile, telefon kullanımını azaltmak gibi faaliyetlerle eskisinden bile daha güçlü bir zihine veya beyine artık ne deniyorsa sahip olabilir miyim? Eskiden nedense beynimin daha iyi çalıştığını hissediyorum. Eğer bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar varsa bir ek onlar yazsın lütfen. Yanlış bir bilgi almak istemiyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Dostum 16 yaşındasın, beynin hâlâ toparlar. Sosyal medyayı biraz kıs, kitap oku falan, cidden fark eder. Eskisinden bile sağlam olman mümkün. Ama kafaya takıp stres yapma, asıl zarar o.

Sosyal medya beynine herhangi bir zarar vermez. Bilgisayar, televizyon veya telefon kullanmak beynine zarar vermez. Bunları fazlaca kullanmak, bunlara gereğinden fazla vakit harcamak senin entelektüel gelişimine zarar verebilir sadece.

Sen bunlara gereğinden fazla vakit harcayarak eğitimini aksatıyorsan, bunlara gereğinden fazla vakit harcayarak entelektüel gelişimini destekleyecek herhangi bir uğraş ile ilgilenmiyorsan (mesela kitap okumak gibi, müzik/resim/sanat ile ilgili hobiler edinmek gibi), kendini geliştiremeyeceksin. Ancak bu duruma "beynin zarar görmesi" denmez.

Eğer bundan muzdarip isen, teknolojiye ayırdığın vakti sınırlandırarak, entelektüel gelişimin için başka uğraşlar ile ilgilenebilirsin.

Verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim.Tabii ki de hobilerim var fakat gene de daha iyi olmak gerektiği düşüncesine kapıldım.Öğütlerinizi dikkate alacağım!

Son düzenleyen: Moderatör:
@Şişman Adam, sadece entelektüel zarar vermez. Beyinde bazı değişiklikler negatif anlamda olur. Dopamin sistemi sağlıklı olmaz. Artık reseptörler tabiri caizse yanar. Tabii ki kalıcı değil, eskiye dönebilir. Demek istediğim hiçbir şey olmaz gibi bir durum yok.

Amigdala yani duygu işlem merkezi etkilenir. Sürekli farklı şeylere maruz kalmak oranın aşırı uyarımına sebep verebilir.

Mavi ışık sebepli uykusuzluk ve bu uykusuzluk sebebiyle beynin kendisini yenilememesine, süreğen durumda ileri yaşlarda kognitif becerilerin düşmesine sebep olur. Bu da ileri yaşlarda demans, alzheimer gibi hastalıkların gelişmesi için meydan hazırlar.

Ayrıca depresyona meyil artabilir ve kişi depresyona girer ve uzun süre (örnek 5 yıl) depresyonda kalırsa, hipotalamusun küçülmesi sebepli yine ileri yaşlarda demans, alzheimer gibi hastalıkların gelişmesi daha olanaklıdır.
Ek bilgi: depresyonda hipotalamus küçülür.

@Nefs İlmi, dostum konu sahibi henüz 16 yaşında. Mesajını incelersen, söylediklerine/verdiği örneklere bakarsan yaşadığı endişe esasen benim anlatmaya çalıştığım şey ile aynı.

Tıp bilimiyle ilgilenmediğim için söylediğin bilgilerin doğruluğunu veya yanlışlığını test edemem. Google'a sorduğumda ise çıkan bilgilere güvenen biri değilim. YouTube'da "ben uzmanım" diyen birilerinin videolarından edinilen bilgilere özellikle hiç güvenmem. O yüzden söylediklerin hakkında yorum yapamam.

16 yaşındaki bir çocuğu korkutmaya gerek yok. Kuvvetle muhtemel hayatının hiçbir döneminde senin iddia ettiğin hastalıklara maruz kalacak kadar sosyal medya, telefon, bilgisayar veya televizyon bağımlısı olmayacak. Onun endişelerine ve duygusal olarak yaşına uygun cevaplar vermeye çalışıyorum.

@Şişman Adam, genel bir cevap vermiştim ben de. Senin mesajın genel olarak anlaşılabiliyor. Bu yaşta tabii ki kalıcı bir hasar olmaz. Ama hiçbir şey olmaz da değil.