Yer
Ankara
Arkadaşlar yeni forumumuz açılmış yeni haberim oldu. İlk fitness rehberlerinden birini paylaşmak isterim. Bu forum ileride çok değerlenecek şimdiden yerimizi alalım.
Öncelikle kavramları iyi anlamalıyız. Full Body ne demek Split Body ne demek bunlara değinmeliyiz. Full Body bir idman esnasında Tüm vücudumuzu çalıştırmak iken split ise belirli bir bölgeyi çalıştırmaktır (göğüs günü gibi). Full Body antrenman rutini yeni başlayanlar için daha uygundur. Fakat ileri ve orta seviye sporcular için ise değildir. Sizlere önerim spora başladığınız ilk 3 ay Full Body bir antrenman programı daha sonrasında ise Split'e geçmenizi öneririm. Eğer ki kafanıza takılan sorular var ise cevap olarak yazabilirsiniz.

Ben şimdilik yeni başladığım için bölgesel çalışmıyorum.

Boyum 187 lakin kilom 98 olmuş. Kardiyo ve full-body olarak çalışıyorum. Önerileriniz nedir, acaba? İndirimde olan yağ yakan tozlardan almayı düşünüyorum. Genel olarak düşüncelerinizi aktarırsanız sevinirim.

Ben şimdilik yeni başladığım için bölgesel çalışmıyorum.

Boyum 187 lakin kilom 98 olmuş. Kardiyo ve full-body olarak çalışıyorum. Önerileriniz nedir, acaba? İndirimde olan yağ yakan tozlardan almayı düşünüyorum. Genel olarak düşüncelerinizi aktarırsanız sevinirim.
Hocam vücut reaksiyonu 35. Günden başlar genelde 3 ay 90 günlük programlar uygulanır. Yeni başladıysanız yağ yakıcılara gerek yok. Zaten vücudunuz bu işlemi iyi yapabilecek düzeyde. 90 gün olana kadar full body+ kardiyoya devam edin. Antrenmanlarınıza düzenli gidin. Emin olun etkisini görürsünüz.

Hocam vücut reaksiyonu 35. Günden başlar genelde 3 ay 90 günlük programlar uygulanır. Yeni başladıysanız yağ yakıcılara gerek yok. Zaten vücudunuz bu işlemi iyi yapabilecek düzeyde. 90 gün olana kadar full body+ kardiyoya devam edin. Antrenmanlarınıza düzenli gidin. Emin olun etkisini görürsünüz.
Zamanında da bu kilolara çıkmıştım. Sadece kardiyo çalışıp, günde 1200 kalori alarak üç ayda neredeyse 22 kilo vermiştim. Hızlı verip, hızlı alıyorum. Formu korumak şart.

Cevabınız için teşekkür ederim.

2 ay Full body yapıp devamında PPL'e geçmiştim ben, haftada 5 gün gittiğim için PPL daha verimli gibi splite göre bence. Sizin düşünceniz nedir split mi PPL mi?

2 ay Full body yapıp devamında PPL'e geçmiştim ben, haftada 5 gün gittiğim için PPL daha verimli gibi splite göre bence. Sizin düşünceniz nedir split mi PPL mi?
Hocam PPL biraz yeni moda gibi oldu. Ben genelde insanların kendisinin kendi için en iyi analizci olduğunu düşünürüm. Burada soru PPL popüler olduğu için mi yapılıyor? Yoksa ihtiyaç için mi? Şahsi fikrimce PPL crossfit sporcuları için daha uygun olsa da vücut geliştirme için split'i öneririm.

Ben Full body tercih ediyorum.

Bu konuda tercih yapmak icin insanlarin hedefini gozden gecirmesi gerekiyor. Sahsen benim hedefim estetik falan degil, yalnizca ideal kilomda fit bir fizik istiyorum. Bence aslinda cogu kisi icin optimal hedef bu. Sahsen eger vucut gelistirmeyi bir is olarak yapmayacaksaniz veya gercekten estetik konusunda istekli biri degilseniz, haftada 6 gun gidilen vs. programlari zaman kaybi olarak goruyorum. Konu tartisilabilir. Bence Türkiye'de cogu kisi yanlış antrenman yapiyor. Squat ve Deadlift yapmanin zararli oldugu mitinin hala yaygin oldugu bir ulkedeyiz.

Türkiye'de fazla bilinmedigini dusundugum sekilde genelde yabancilarin onerdigi hipertrofiden ziyade kuvvet odakli programlari oneririm ben. Stronglifts 5x5 degil. SL'den daha iyi lineer ilerlemeye dayanan programlar var. Mesela spor salonuna yeni basliyorsan ilk 1 ay Phrak's Greyskull LP yapilabilir. SL'e benzer bir program ancak Squat/Deadlift dengesi daha iyi. Ilk 1 ay liftlere alistiktan sonra ben olsam GZCLP'a gecer, omuz, triceps, biceps gibi kas gruplari icin accessory koyarim ve lineer ilerleme yapamayacak seviyeye gelene kadar devam ederim. Tier sistemi, volume miktari falan bence gayet makul ve eglenceli bir program. Sonrasinda 5/3/1 tarzi daha yavas ilerlemeli orta seviye programlar olabilir.

Bu programlarin kas yapmadigi tamamen bir safsata bu arada. Bir kas grubunu haftada en az 10 set calistirmak bence kas gelisimi icin optimal, ki elimizdeki bilimsel calismalarda bunu gosteriyor. GZCLP bunun icin uygun, SL veya GSLP yetersiz, ozellikle SL her antrenman gunu Squat yaptirdigi icin sadece bacaklari gelismis T-Rex'e donusuyorsunuz. Tukenise 5 tekrarla ulasmanla 15 tekrarda ulasmanin verdigi hipertrofik etki ayni. O yuzden zaten SL yapan kisilerin en cok bacaklari gelisiyor. GZCLP daha dengeli.

Ha sizin hedefleriniz benimkinden farkli, tamamen hipertrofi odakli, ben gercekten bu estetik konusunda ciddi ve hirsliyim, cok calisacagim diyorsaniz tum anlattiklarimi boş verin, ileri seviyeye kadar PPL programlar sizin icin idealdir. Onun disinda sizin icin zaman kaybi olur.

Ha sizin hedefleriniz benimkinden farkli, tamamen hipertrofi odakli, ben gercekten bu estetik konusunda ciddi ve hirsliyim, cok calisacagim diyorsaniz tum anlattiklarimi boş verin, ileri seviyeye kadar PPL programlar sizin icin idealdir. Onun disinda sizin icin zaman kaybi olur.
İlginç bir yorum. Teşekkür ederim yine de. Lakin sizin de belirttiğiniz gibi hedeflerinize göre program şekillenmeli. Biz crossfit sporcusu muyuz? Vücut geliştirmeci mi? Strongman mi? Eğer ki amacımız estetik bir görüntü ve hacim kazanmak ise Natural de osla Full Body ile İstediğimiz hasarı kasa vermemiz çok zor. Ve bu gereksiz bir zorlanma. Onun için ileri düzeyde mecbur kalınmadıkça full body önermiyorum vücut geliştirme sporunda.

Eğer ki amacımız estetik bir görüntü ve hacim kazanmak ise Natural de osla Full Body ile İstediğimiz hasarı kasa vermemiz çok zor.

Ben estetik konusunda diyecegimi dedim. Amacin estetikse ileri seviyeye kadar PPL'ye devam et, bu kadar basit. Vucut gelistirme zaten estetik ve gorunusten, kendini sergilemekten gecer. Ben genel Fitness'dan konusuyorum.

Bence siradan biriysen kendini strongman, vucut gelistirmeci vs. diye tanimlamak saçma. Bu alanda profesyonel bir kariyer yapmayacaksan kendini hicbirisi olarak tanimlayamazsin, bunun uzerine calismak da zaman kaybi.

Estetikten bagimsiz hacim kazanmak istiyorsan olay yemek yemekte bitiyor, bol yiyeceksin abicim. Kilo alacaksin, ve agir kaldiracaksin. Bu agir kaldirma olayi da az once bahsettigim programlardan geciyor.

Ben estetige bulasmam sahsen, isim olmaz. Benim icin kuvvetli ve fonksiyonel olmak daha makul, ayrica bir dovus sporu ogrenmek. Kizlar seviyor diye vucut yapip, yumruk bile atmayi bilmedigin icin Savas Cebeci gibi dayak yemek hiç kimsenin hosuna gitmez degil mi?

Kendi fikrimi merak ediyorsan crossfit dusundum ama biraz fazla abarti geliyor gibi. Her neyse şu an o konuda secim yapmaya cok uzagim, hala zargananin tekiyim. Once adamakıllı kilo alip su programlarla guclenmek istiyorum. Ondan sonra param yeterse İstanbul Sisli'de halihazırda Crossfitci ve MMA'ci tanidiklar var, onlarin yanina sivisabilirim.