Ömer_Yeter 61

Üstün
Yer
Trabzon/Şalpazarı
Dostlar, an itibarıyla 1.75 boy ve üzülerek söylüyorum, 110 kiloyum. Eskiden çok da önemsemedim bu durumu ama artık sınırın tam karşısında olduğumu anladım. Eylül ayı gibi tatilden geldiğimde spora tam anlamıyla başlamayı düşünüyorum ancak nereden başlayacağımı bilmiyorum. Yanıtlarınız benim için çok kıymetli.

Bir anda çok fazla spor yapmaya başlama, çok çabuk soğursun. Dengeli bir beslenme planı ile uygun bulduğun bir kardiyoya başlamalısın. Bu vücut kütlesinde tempolu yürüyüş bile bir süre işini görecektir. Ayrıca kilo verirken kas kaybetmemek adına ağırlık çalışması yapman gerekiyor.

Spor'a nereden başlamak gerek biliyor musun, ertelemeyi bırakmaktan başlamak gerek.

"Eylül ayı gibi tatilden geldiğimde"

Bu mentalitede olan biri kilo veremez. Hemen tam şu anda yapman için seni bundan alıkoyan ne var?

Başta çok hızlı kilo vereceksin çünkü şu an normalin çok üstündesin. İlk olarak bu hızlı düşüş normale inip yavaşladığında sakın sporu bırakma. Tamamen olması gereken durum.
Diğer kurallar ise çok basit; günlük minimum 7000 adım, 7 saat civarı kaliteli uyku, kalori açığı, yeterli protein ve 3-4 gün ağırlık idmanı. En başta bir full body programı ile başla, vücudun adapte olduktan sonra istediğin heerhangi bir splite geçersin.

1 - İşlenmiş gıdayı kes.
2 - Kalori açığı oluştur ve karbonhidrattan uzak dur, acıkırsan bol salata tüket. Hatta salatalara balık, tavuk atarak öğün geçiştirebilirsin.
3 - Kilonu düşene kadar yürüyüş, koşu gibi kardiyolara da ağır yüke de girme.
4 - Önce kardiyo (kondisyon bisikleti olabilir) ve açış egzersizleriyle (lateral raise gibi) 4-5 ay hem kasları alıştır hem nispi de olsa kilo vermiş ol.
Bundan sonrası da 4-5 ay sonra ne kadar istikrarlı olduğuna göre değişir.

Dışarıdan herhangi bir yemeği (abur cubur da dahil) acilen kes, spora başlayabilirsin ama illaki fitness değil koşu veya sevdiğin hareketli bir spor da olabilir bu koşu gibi. Sonrasında uzun planlar yapmaya başlarsın birkaç ay sonra.

Yapay zeka bu konuda hayat koçu gibi yönlendirebiliyor, ben kendi programımı oradan almıştım ve birkaç ufak düzenleme ile çok verimli oldu, bence yapay zekayı kullan.

1 - işlenmiş gıdayı kes.
2 - kalori açığı oluştur ve karbonhidrattan uzak dur, acıkırsan bol salata tüket. Hatta salatalara balık, tavuk atarak öğün geçiştirebilirsin.
3 - kilonu düşene kadar yürüyüş, koşu gibi kardiyorlara da ağır yüke de girme.
4 - önce kardiyo (kondisyon bisikleti olabilir) ve açış egzersizleriyle (lateral raise gibi) 4-5 ay hem kasları alıştır hem nispi de olsa kilo vermiş ol.
Bundan sonrası da 4-5 ay sonra ne kadar istikrarlı olduğuna göre değişir.

En doğru yol bu. Spora giden yol boğazını kontrol altına almaktır. Kaldırdığın dumbell, çektiğin mekik, yaptığın koşu ise pastanın üzerindeki çilektir sadece.

Senin kilo fazlan oldugu icin spordan daha da onemlisi yemene dikkat etmen. Bir kere paketli gidalari kesmen lazim. Kola, abur cubur vs. 0'a indirmen gerek. Alani buyuk, kalorisi dusuk yiyecekler yemen lazim ki midende fazla yer kaplasin ama kalori tarafinda seni cok ucurmasin. Bu yuzden mumkun mertebe yagi cok az kullanacaksin, kullanirsan da zeytinyagi kesinlikle. Tereyagi ve aycicek yagi olmaz. Kizartmali seylerden uzak durman lazim. Yogurt - laktozsuz sut - yulaf - yumurta - lor peyniri - taze yesillikler kahvalti icin can dostun. Aksam da mumkun mertene protein - karb ve lif agirlikli seyler yemen lazim. Kalori hesaplaman gerek. Ortalama harcadigin kaloriden 500 kalori dussen yeter. 1000-1500 gibi aciklar vermeye calisma metabolizman patlar. Onemli olan bir anda kilo vermek degil istikrarli ve saglikli bir sekilde, mumkun mertebe kas kaybindan kacinarak kilo vermek. Spor tarafinda ise cok fazla secenek var. Vaktin varsa full body gir haftada 3 gun, yoksa upper lower yapabilirsin. Kardiyo cok ama cok onemli. Spordan sonra muhakkak kardiyo yapman lazim, bacak gunu yapamayabilirsin sorun degil. Spora gitmedigin gunlerde de sabah kosman iyi olur hatta. Nabiz duzenli olarak uzun sure yuksek seviyede seyretmeden kilo veremiyorsun.