Nebula

Uzman
Acer Aspire A515-57 model laptopta test yaptığımda SSD yazma hızı okuma hızına kıyasla çok düşük kalıyor. Acer'in kendi programından kontrol ettiğimde SSD sağlığı iyi görünüyor. Bunun sebebi ne olabilir? (İçindeki SSD'nin markası Micron).

Dosya Ekleri

• CrystalDiskMark_20250101152236.webp
    CrystalDiskMark_20250101152236.webp
    33,2 KB · Görüntüleme: 131
  • Öncelikle sendeki SSDnin yazma hızının ne olduğunu modeline göre öğrenmen gerekli. Sonra ise yaptığın bu test ile karşılaştırabilirsin.
  • Eğer değerler gerçekten düşük ise TRIM açık mı değil mi bunu kontrol et.
Çalıştır > dfrgui ile kontrol edebilirsin.
  • Son olarak Firmware güncellemesi var mı diye bakabilirsin.

Burası TRIM ile ne alaka anlamadım. Eğer burada iyileştirme açıksa kapatman gerekiyor, HDD varsa onun için açabilirsin. @Nebula,
Okumanı öneririm. TRIM ile defrag olayını karıştırıyor olabilir misin acaba?

dfrgui komutu ile kontrol ettiğim şey her ne ise "Açık" görünüyordu. Onu kapatıp yeniden başlattım laptopu ancak sonuç değişmedi.

SSD modeli Micron 2450 mtfdkba256tfk. Sürücüler güncel görünüyor. Aynı laptopu satın alan kullanıcıların yorumlarda paylaştığı görsellerde 2000 MB/s civarı yazma hızları söz konusu.

Benim bildiğim defrag HDD'ler için uygulanmalı, attığın yerden TRIM'i açıp kapatamazsın.

dfrgui komutu ile kontrol ettiğim şey her ne ise "Açık" görünüyordu. Onu kapatıp yeniden başlattım laptopu ancak sonuç değişmedi.

SSD modeli Micron 2450 mtfdkba256tfk. Sürücüler güncel görünüyor. Aynı laptopu satın alan kullanıcıların yorumlarda paylaştığı görsellerde 2000 MB/s civarı yazma hızları söz konusu.
Orası eğer açıksa SSD'ler için ömür kaybına neden oluyor, hız artışı beklemeyin. Kapalı olarak bırakın SSD'ler için, HDD için ise açabilirsiniz.

Kontrol ettiniz mi hocam TRIM olayını?

CMD yardımıyla aşağıdaki şekilde kontrol edilebiliyormuş;
  • fsutil behavior query DisableDeleteNotify
İlk seçenekde çıkan sonuç 0 ise aktif, 1 ise deaktif.

Ayrıca diskiniz neden 169 GB?

Son düzenleme: