Laktaz enzimi eczaneden alıp ekleyebilirsin, damla halinde vesaire satılanlar var. Bende 90% kazeini var ve laktoz oranına rağmen herhangi bir sıkıntı çekmedim. Zaten bunu 25 gram protein verecek şekilde ölçeklendirirsen 35 grama denk geliyor ve 5.46 gram laktoz çıkıyor. Ucuz wheylerin neredeyse hepsinde bu civarda. WPC80 olanı da vardı ama stokta yok.
Bunlar üretilirken laktoz yıkanıyor, ona rağmen kalanlar bu kadar, fazladan bir laktoz dönüşümü ya da uzaklaştırılması süreci geçirmeyen her whey protein tozunda kafadan 15% civarı laktoz var bu yüzden. Giderilmesi için görece pahalı bir enzim olan laktoz kullanılabilir fakat o zaman da laktoz, glukoz ve galaktoza dönüşeceği için kağıt üzerindeki "şeker" miktarı artıp alıcı kaybettirir diye firmalar riske girmiyor. Diğer yöntem ise yalnız başına çözmesi pek de kolay olmayan laktozu kimyasal çözücülerle çözüp kalan tozu vakumla filtrelemek, bu da görece pahalı ve uğraştırıcı bir süreç olduğu için firmalar yanaşmıyor. Bu sürece izolasyon deniyor.
Kısaca, bu bütçede alacağın tozlarda hep aynı problem var ve izole whey almadığın sürece de olacak. Üzerindeki besin değer etiketini okumak da genel marketteki ürünler için güvenilir değil, gerçekten uzak veriler yazabiliyorlar kafalarına göre. Ben olsam bunu alırdım firmaya mail atıp WPC80 durumunu sorduktan sonra.