Selamlar, hoş geldiniz. Yine canım sıkıldı ve LoL'deki her mainime tüm detaylarıyla bir oynanış rehberi hazırlamak istedim. Anlamadığınız yerleri sorabilirsiniz. 2015 yılından beri yani çıkışından beri Tahm Kench oynuyorum. Mevcut hesabımda ise 2018 yılından beri oynuyorum. Güncel olarak 847K Tahm Kench'im var. Bu sezon yani S14'te TR 7'ye çıkabilmiştim. Hesabım eridiği için şu an sıralamamı kaybettim ve kasmaya uğraşmıyorum. Karakteri ise tamamen üst koridorda oynadığımı belirteyim. Sırasıyla yetenekleri, komboları, rünleri ve eşyaları, oynanışı; en sonda en sık karşılaştığım matchupları nasıl oynayacağınızı anlattım.
1715009714500.webp

Yetenekler​

Pasif- Tadımlık​

Tahm Kench'in Q'su ve basic saldırıları rakipte 5 saniyeliğine birer adet stack bırakır. 3'e ulaştığında Tahm Kench'in Q'su rakipleri stunlarken, Tahm Kench, ultisini rakip şampiyonlar üstünde kullanabilir.
Tahm Kench ayrıca can kastıkça normal saldırılarını güçlendirir. Her aldığı bonus can Tahm Kench'in normal saldırılarında verdiği büyü hasarını artırır. Bonus hasar kulelere karşı da kullanılabilir.

Q- Dil Yarası​

Tahm Kench, dilini savurarak önüne çıkan ilk hedefe (kuleler hariç) büyü hasarı verir ve rakibe pasif yükü uygular. Yetenek hasarı Tahm Kench'in pasifinden gelen bonus can ve AP ile artar. Yani eğer pasifinizin büyü hasarı 130 ise son seviyede 280+130=410 büyü hasarı verir. Hasar alan hedef 2 saniyeliğine %50 yavaşlar ve Tahm Kench'i eksik canına göre iyileştirir. Tahm Kench skilli tutturamazsa iyileşemez. Eğer rakipte 3 adet pasif yükü biriktiyse hedef 1.5 saniyeliğine sersemler. Rakibin üstünde 3 stack varsa Tahm Kench bu yetenekle birlikte ultisini kullanarak rakibi uzaktan yutabilir.
Dil yarasının boyutu, uzunluğu ve kullanım hızı Tahm Kench'in boyuna göre artar. Hızı maksimum 0.33 saniye olabilir. Tahm Kench Q kullanırken Flashla bile hareket edemez. Bu yüzden Flash Q yapmanız gerekiyor.
Bu skill mermi sayılır yani Yasuo duvarı gibi skiller tarafından engellenebilir.

W- Lezzet Yolculuğu​

Tahm Kench yoğunlaşarak hedef alana doğru ışınlanır ve skill alanındaki hedefleri havaya kaldırır. Bu yeteneğin menzili, yeteneğin seviyesine göre artar. Tahm Kench yoğunlaşırken, yoğunlaşmayı kendisi sadece Flash atarak bozabilir. Aksi taktirde CC yemediğiniz sürece hedefe ışınlanacaksınız. Tahm Kench ışınlanmadan önce takım arkadaşını yiyerek onunla birlikte ışınlanabilir. Yeteneği kullandıktan sonra takım arkadaşınızı yiyemezsiniz. Bu yetenek rakipler tarafından, Tahm Kench atlamadan 0.75 saniye önce görebilir. Yani yeteneği görünmüyorken atmanızı öneririm. Eğer yetenek bir rakip şampiyona isabet ederse cooldownının ve mana bedelinin bir kısmı (yetenek seviyesine göre) iade edilir.

E- Kayış Gibi​

Tahm Kench çatışmada aldığı hasarın %47'sini gir can olarak depolar. Eğer yetenek menzilinde birden fazla kişi varsa bu oran %50'ye çıkar. Gri can maksimum Tahm Kench'in canının %300'ü kadar depolanabilir. Tahm Kench bu yeteneği kullanmazsa çatışmadan çıktıktan 4 saniye sonra gri can kadar iyileşir. Eğer yeteneği kullanırsa 2.5 saniyeliğine gri can miktarı kadar kalkan kazanır. Bu yeteneğin mana bedeli yoktur ve teknik olarak oyunda en çok kalkana sahip olabileceğiniz yetenektir. Görüşünüz yoksa bile alacağınız fazla gri candan etrafta birinin olup olmadığını anlayabilirsiniz. Tabi bunun için tecrübe lazım.

R- Ham Yap​

Tahm Kench takım arkadaşını veya bir rakip şampiyonu yer. Eğer takım arkadaşını yerse, takım arkadaşı 3 saniyeliğine hedef alınamaz olur ve kalkan kazanır. Takım arkadaşı isterse Tahm Kench'in midesinden erkenden çıkabilir, Tahm Kench de çıkarabilir. Ayrıca Tahm Kench bu süre boyunca %40 hareket hızı kazanır ama yere saplanır yani W'su harici hareket etkilerini (Flash ve Thresh Lantern'i gibi) kullanamaz. Takım arkadaşları ultinizin olduğunu can barınızın yanında görebilirler. Yoğunlaşan (Fiddlesticks ultisi veya Katarina ultisi gibi) veya Durdurulamaz (Warwick ulti atarken veya Volibear ulti atarken) bir takım arkadaşınızı yiyemezsiniz. Takım arkadaşınız devamlı hasar veren bir ulti kullanıyorsa, onu yiyerek daha efektif olmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin Fiddlesticks R attığı an onu yiyebilirsiniz. Böylece hem Fiddle hasar yemez, hem ekstra hareket hızı sayesinde rakiplere yetişirsiniz hem de Fiddle çıktığında kalkanlı olur.

Eğer Tahm Kench bir rakibi yemek istiyorsa 3 adet pasif yüküne ihtiyacı vardır. Tahm Kench rakibi yediğinde rakip 3 saniyeliğine sindirilir (Clense işe yaramaz), hedef alınamaz olur ve maksimum canının %15'i kadar büyü hasarı alır. Bu süre zarfında Tahm Kench yere saplanır ve %40 yavaşlar. Ayrıca bu sefer W'sunu da kullanamaz. Tahm Kench rakibi istediği zaman tükürebilir. Tahm Kench rakibi Q yeteneği ile uzaktan yutabilir. Eğer Q+R yaptığınızda tutturamazsanız ulti bekleme süresine girmez. Eğer Tahm Kench rakibi yuttuğunda ölürse ulti hasarı azalır. Eğer Tahm Kench rakibi yuttuğunda dirilirse (Zilean Ultisi veya Guardian Angel gibi) ulti hasarı değişmez. Rakip şampiyonlar eğer ultinizden kurtulmayı başarırsa (Gangplank W'su veya Rengar W'su gibi) yine de hasar alırlar.

Kombolar​

Bir tank ile oynuyorsunuz. Fazla kombonuz yok. Yapabileceğiniz tüm komboları göstereyim.
Bu komboda aşırı hızlı şekilde 3 stack yapabiliyorsunuz.
Hemen 3 stack olup rakibi yemenizi sağlar.
CC Chain atmanızı sağlar. Erken oyundaki en büyük hasar kaynağınızdır. Eğer rakibin tenacitysi yoksa Q stunı boyunca zaten W'nuz ile rakibe ışınlanıp havaya kaldırabiliyorsunuz.
Rakibi iyice dövdükten sonra bitirici hamle için uzaktan yiyebilirsiniz.
Genelde 6. seviyede kullanırım. Çalıya geçer ve W attıktan sonraki süreçte 3 stack yaparak yutar ve teklerim.
Yavaşlayan rakibi yakalamak için kullanabilirsiniz.
Bu biraz zor. Ben bile ara sıra yapamıyorum. Alışmak lazım. Sadete gelirsem, kule altınca canınız azken rakibi baitlemek için kullanabilirsiniz. Bir şekilde 3 stack olduktan sonra rakibi yiyip gidiş yoluna W atın. Kule bu süre zarfında adama vuracağı için CC'den çıkamadan ölecek veya kaçacaktır.
W'nuzun yetmediği menzilde kullanabilirsiniz.
Q'nuzun menzilinin yetmediği zamanlarda kullanabilirsiniz.
Ultinizin animasyonunu kısmak ve menzil artırmak için kullanabilirsiniz.
Canını azken rakibi uzaktan yemek için kullanabilirsiniz.

Rünler ve Eşyalar​

Rünler​

Ben her zaman anahtar rün olarak Grasp of the Undying kullanırım. Diğerleri oyuna göre değişir. Hemen kullandığım ve kullanmanız gereken rünleri anlatayım.
Resolve'den Demolish alarak kule yıkabilirsiniz. Eğer karşımda sürekli trade atacağım biri yoksa bunu kullanıyorum.
Shield Bash ise sürekli trade atıyorsam alıyorum. Tahm Kench'in E'sinin cooldownı çok kısa olduğu ve bu rünün cooldownı olmadığı için tradelerde ideal bir rün.
Bone Plating rününü ezergeçerlere karşı alıyorsunuz. Darius, Mordekaiser gibi. Tradelerden en az zararla çıkmanızı sağlıyor.
Second Wind ise müthiş bir can yenilemesi sağlıyor. Sık sık trade attığınız matchuplarda veya menzilli matchuplarda almanızı öneririm.
Overgrowth rününü pek tavsiye etmiyorum. Hem şu an nerflü hem de daha iyi bir alternatifimiz var.
Revitalize, kendisi Tahm Kench için biçilmiş kaftandır. İyileştirme ve kalkan etkilerinizi artırır.

Precision ağacını ezergeçerlik için kullanıyorum. Buradan Triumph alarak 2v1 atabiliyorum.
Legend: Alacrity alarak ise attack speedimi yükseltiyorum. Tahm Kench için önemli. Alternatif olarak tenacity alabilirsiniz. Bu kısımda başka rün kullanmıyorum.

Inspiration ağacını menzilli, kırılgan rakiplere karşı alıyorum. Buradan Approach Velocity ise Q attığım zaman hızlanıyorum.
Future's Market ile daha erken eşya alarak lanede baskı kuruyorum.
Eğer karşı ormana baskı kurmak istiyorsanız Hex-Flash alarak duvarlardan geçip karşı ormana girebilirsiniz.

Başka kullandığım rün yok. Nitelikleri; Attack Speed, Can ve Tenacity şeklinde oyuna göre alabilirsiniz.
1715006340111.webp
1715006380393.webp
1715006407434.webp
1715006475743.webp

Eşyalar​

Eşyaları alırken asla ezber build yapmayın. Tank oynamak işlevsellik demektir. Rakip ve kendi takımınıza göre eşya kasarsınız. Benim kullandığım eşya setini bıraktım. Kopyalayarak oyununuza ekleyebilirsiniz.
{"title":"Demon of Despair by Aeronight","associatedMaps":[],"associatedChampions":[223],"blocks":[{"items":[{"id":"1054","count":1},{"id":"2003","count":1},{"id":"3340","count":1}],"type":"Starting Items"},{"items":[{"id":"6660","count":1},{"id":"1001","count":1}],"type":"Early Items"},{"items":[{"id":"3068","count":1},{"id":"3047","count":1},{"id":"3084","count":1},{"id":"3748","count":1}],"type":"Most Need Items"},{"items":[{"id":"6665","count":1},{"id":"2502","count":1},{"id":"3143","count":1},{"id":"3075","count":1},{"id":"4401","count":1},{"id":"2504","count":1},{"id":"3065","count":1},{"id":"6664","count":1},{"id":"3083","count":1}],"type":"Items Purchased by Condition"},{"items":[{"id":"2138","count":1},{"id":"2140","count":1},{"id":"2139","count":1}],"type":"Potions"}]}
Özetlemek gerekirse: AP bir şampiyona karşı oynuyorsanız ilk eşya Hollow Radiance öneririm. Hem wave push hem de trade gücü sağlar. Eğer çok trade atmıyorsanız önce Merkür, sonra Heartsteel öneririm ki kolayca can kasın. Eğer rakibin cooldownları çok uzunsa ilk eşya Kaenic Rookern öneririm.
AD bir şampiyona karşı oynuyorsanız ilk eşya Bramble Vest, ardından Ninja Tabi sonra Sunfire öneririm. İkinci eşya ise Heartsteel. Gerisini oyunun gidişatına göre kasarsınız.
Tanka karşı oynuyorsanız oyunun gidişatına göre kasacaksınız. En çok oynadığım matchup olan Malphite'dan örnek vereceğim. Malphite fazla hasar vuramaz. Heartsteel alarak stack kasın. Oyundaki hasar yoğunluğuna göre Bami eşyanızı geliştirin. Sonra Titanic alabilirsiniz.
Eğer ADC bir şampiyona karşı oynuyorsanız önce Bramble Vest, Ninja Tabi alın. Sonra Sunfire öneririm.
Eğer AP bir menzili karaktere karşı oynuyorsanız önce Merkür alın. Sonra Hollow Radiance öneriyorum.
Menzilli karakterlere karşı sabırlıysanız önce Heartsteel sonra Warmog öneriyorum. Tabi bu şekilde baya dayak yiyecek ve kule altında dileneceksiniz. Warmog'dan sonra ise oyun zevkli hale geliyor.

Oynanış​

Oyundaki en kolay ve güçlü tanklardan birini oynuyorsunuz. Belki de oyunun en tank karakterini. Bunu değerlendirmeniz lazım. Hemen oyunu özetleyeyim size. Doran Kalkanı ile başlayın.
Matchup fark etmez. Tahm Kench'in şu metadaki yeri kötü. Bu yüzden 6 seviyeye kadar defansta kalmaya çalışın. Minyon kaybedebilirsiniz ama hepsini değil elbette. Canı az olan minyonları düz vuruş ile alın. Rakibe Q atmaktan çekinmeyin, sık sık dürtün. Rakip sizle trade aradığında Q ile can çekip uzaklaşın. Graspınız her geldiğinde menzilinizi kullanıp almaya çalışın. Q'nuz yokken asla trade girmeyin. Boş hasar yersiniz. Q'nuza 2 saniye kala trade atabilirsiniz. Siz hasar yiyene kadar Q'nuz döner güzel şekilde trade kazanırsınız. Şişko bir çar olduğunuz için hitboxı da büyük. Skilleri yiyorsunuz. Minyonları kullanarak skillerden kaçın. W'nuzu güçlüyseniz her zaman agresif kullanın. Tutturmak zorunda dğeilsiniz. Rakibin yanına gidip mesafe kapatsanız bile yeter. E'nizin cooldownı çok düşük. E'nizi kalkan olarak kullanacaksanız canınızın azalmasını çok beklemeyin. Rakip skillini attığı an kombosunun devamını getirecektir. E'nizi kullanın ki fazla hasar yemeyin. Geri kalan hasarı da iyileştirirsiniz zaten. Canınız aşırı azaldığı zaman E kullanmayın. Geç kaldınız çünkü. 2.5 saniye sonra kalkan eriyecek, siz de 30 canla koridorda dileneceksiniz. E'nizi genel olarak tradelerden sonra iyileşmek için kullanın. Ultinizin cooldownı biraz fazla ama çok önemli değil. Kullanmak için biraz oyunu okumanız lazım. Eğer koridor size itilecek gibi olursa rakibi kule altında yersiniz. Veya aniden savaş çıktığı an junglerınızı kurtarıp savaşa devam etmesini sağlayabilirsiniz. Tahm Kench'i ben iki rolün birleşimi olarak oynuyorum. Suikastçı ve Tank. Midde bir savaş olacaksa lens açıyor ve görüş olmadığından emin olduktan sonra rakibe atlıyorum ve genelde savaşı kazandırıyorum. Atladığım an tank olduğum için dikkatleri bana çevriliyor ve ADC'den odakları kayıyor. Bir üst koridor kaderi olarak eğer botunuz berbatsa siz taşıyacaksınız oyunu mecburen. Kule kırın. Bu kadar. Gank yerseniz size tavsiyem kill almanız. Canı en az olanı öldürün. Veya en kırılgan olanı. Triumph sayesinde iyileşecek ve diğerini keseceksiniz belki. Tahm Kench şu metada earlyde ezik, mid gamede çok güçlü ve latede normal bir tank.

Sık sık karşışatığım matchuplar​

TR serverının babası. Her eloda karşınıza gelir. Darius'a karşı 6. seviyeye karşı takas aramayacaksınız ve rün sayfalarından 'Ezergeçerlere karşı' olanı seçeceksiniz. Doran Kalkanı ile başlayın. Sadece farmlayın. Size doğru geldiğinde E menziline girmeden Q atıp kaçın. 1900 gold kastığınız zaman eğer koridor uygunsa base atıp Bramble Vest ve Ninja Tabi alın. Artık trade atabilirsiniz. Darius'u Q ile bol bol dürtün. Canı azaldığında W ile dalın ve 3 stack olduğunuzda Q atmasını bekleyin. Q attığı an yiyin. Savaşları uzatırsanız kafanızı ikiye böler. Spell olarak Ghostuna karşılık olarak Exhaust alabilirsiniz. Darius'un Q'su yokken takas atabilirsiniz. E'si varken W kullanmayın.
Oyunun açık ara en güçlü en bozuk karakteri bana göre. Gwen'e karşı yine Bramble Vest ve Ninja Tabi alacaksınız mecburen. İkinci eşya Heartsteel alıyorum ben. Gwenin Q'sundan kaçamıyor bu kedi balığımız. O yüzden Q'suna Q atıp en az hasarla trade'i sonlandırın. İki eşya olduktan sonra artık Gwen'i kesebiliyorsunuz. İkinci eşyanız ise elbette Hollow Radiance. Size doğru agresif E attığında kaçın çünkü Attack Speed'i var. Q'su 4 stack olduğunda kaçın. Q'su yokken savaşabilirsiniz. Gwen'in son ultisi hiç beklemediğiniz bir hasar atabilir. Dikkatli olun.
Irelia şaşırtıcı derecede dikkatli oynamazsanız, şımarırsanız sizi öldürebilir. İyi bir Irelia'ya karşı saygı duyacaksınız. Minyonlara atladığı ve Q'nuzu yiyecek şekildeyken Q atabilirsiniz. İlk baseinizde Bramble Vest ve Ninja Tabi alın. Sonra Sunfire alabilirsiniz. Bu eşyaları alırken, Irelia BOTRK rushlayacaktır. Bortk'u bittiği zaman Sunfire alana kadar trade atmayın. Irelia minyonlara Q atmaya geldiğinde basic atarak hasar verin.
Bu karaktere karşı alıştığınız zaman çok kolay oynarsınız. Illaoi'ye karşı öncelikle, Illaoi minyon keserken siz de onun Tentaclelerini kesin. Q atarak bol bol dürtmeye çalışın. Canı azaldığında E'sini bilerek yiyin. Size değil ruhunuza vuruyor genelde Illaoi oyuncuları. Onlar bunu yaparken siz de Illaoi'ye hasar verebilirsiniz. Illaoi'ye karşı mümkünse sürekli koridoru ittirin. Yoksa oyunu oynatmaz. İlk eşya olarak Bramble Vest ve Bami öneriyorum. Illaoi 0/10 olsa bile sizi kesebilecek güçte. Sakın şımarmayın. Her zaman Tentacle kesin.
Mordekiaser sizi minyonların arkasından dürtebilir. W'sunu kullandığı zaman savaşmalısınız. Q atarak dürtün. Çok bir olayı yok. Eşit güçtesiniz. İlk eşya yine Bramble Vest ve yanına Merkür öneriyorum.
Tahm Kench'in ağır counterıdır. Fiora'ya karşı yapabileceğiniz pek bir şey yok. Pasif patlatmasına izin vermeyin. Fiora'dan uzaklaşarak pasifinin yerini değiştirebilirsiniz. İlk eşya olarak Bramble Vest ve Ninja Tabi alın. Asla W kullanmayın. W'yu kaçmak için kullanacaksınız bu matchupta. Size ulti attığında savaşmayın. W atıp kaçın. Fiora'nın stunı bulunmadığı için sizi engelleyemez. W'sunu attığı zaman Q atabilir ve Fiora W'sunun etkileri bittiği zaman takas atabilirsiniz.
Benim karşıma en çok bu matchuplar geliyor. Merak ettiğiniz bir şey olursa çekinmeden sorun. Yardımcı olurum.

Güzel rehber, az önce ARAM oyunundan çıktım. Tahm Kench ile hiçbir şey yapmayıp oynadım. Çünkü karakter gerçekten ölmek nedir bilmiyor. Oyunda saçma sapan bir meta var. Herhangi bir tank karakterini alıp yine oynayabilirsiniz ama tank karakterleri arasında Tahm Kench en iyilerden bir tanesidir.

Eğer bronz -2000 LP'den çıkmak istiyorsanız en uygun şampiyonlardan birisidir.
Çoğu kişi bu çara karşı nasıl oynayacağını bilmiyor. O yüzden.

Güzel rehber, az önce ARAM oyunundan çıktım. Tahm Kench ile hiçbir şey yapmayıp oynadım. Çünkü karakter gerçekten ölmek nedir bilmiyor. Oyunda saçma sapan bir meta var. Herhangi bir tank karakterini alıp yine oynayabilirsiniz ama tank karakterleri arasında Tahm Kench en iyilerden bir tanesidir.
ARAM'da ekstra güçlü E'si yüzünden. Top'ta o kadar güçlü değil açıkçası. Bir örnek vermek istiyorum. Ekte gördüğünüz Master - Dia elo. KDA ortada. Maçta olan şey ise 2v1'de Viego ve Aatrox'u keserek snowballa bağlamam. Beni kesmek için botu saldılar ve oyunu kazandık.
1715010979211.webp

Bu ise hemen ardından attığım maç. Erime oyunları. Gördüğünüz üzere Skarner'ı ağır dövdüm. Ama Tristana Wintrade atıyordu. Ne yazık ki bu maçı kaybettim takımım kötü olduğu için ve Master'dan düştüm. Böyle sorunlar oluyor Tahm Kench oynarken çünkü karakter 1v9 atamıyor.
1715011055981.webp

Full tank olup, 0 AP eşyası ile AP şampiyonlardan daha fazla AP vuran, ucubemsi dombili bir karakter kendisi. Karşımda oynanmasından nefret ederim; yenemediğimden değil de laning aşaması çok sıkıcı geliyor. Karşısına WW veya Sett tarzı karakterler alarak eritebiliyorsunuz bu arada.

Ayrıca güzelinden bir Vayne çekerseniz doğrudan CT'lemiş olursunuz kendisini. Tank olarak ise neredeyse çoğu tankı dövüyor. Mundo falan sakın oynamayın, hand fightı çok daha güçlü. Sion önerebilirim Tahm'a karşı, iş görür bir pick.

Full tank olup, 0 AP eşyası ile AP şampiyonlardan daha fazla AP vuran, ucubemsi dombili bir karakter kendisi. Karşımda oynanmasından nefret ederim; yenemediğimden değil de laning aşaması çok sıkıcı geliyor. Karşısına WW veya Sett tarzı karakterler alarak eritebiliyorsunuz bu arada.
Çoook sıkıcı bir laning. Karşıma Tahm Kench aldıklarında garanti çarım olan Mordekaiser çekerim. Güçleri eşit çünkü ve ben Mordekaiser ve Tahm Kench'in tüm sınırlarını bildiğim için yenebiliyorum. Ama evet, çok sıkıcı bir lane süreci. Warwick ve Sett'e, Tahm Kench ile hiç kaybetmedim şu ana kadar.

Ayrıca güzelinden bir Vayne çekerseniz doğrudan CT'lemiş olursunuz kendisini. Tank olarak ise neredeyse çoğu tankı dövüyor. Mundo falan sakın oynamayın, hand fightı çok daha güçlü. Sion önerebilirim Tahm'a karşı, iş görür bir pick.
Evet Vayne iyi dövüyor Tahm Kench'i. Vayne için özel bir rün sayfam var. O da bende kalsın. Sion, çok rahat wave itebildiği için Tahm Kench trade bile atamıyor. İdeal bir matchup.

Eklemek isterim, bunu tüm mainlerim için yapmak istiyorum. Serverları biraz doldurabilirim Recep hocam, kusura bakmayın.
1715011466573.webp
1715011472076.webp

Evet, lağım gibi şampiyon havuzu.

Son düzenleme: