Selam. Recep'in YouTube videosunu gördüm şimdi. Sunucu tarafında bayağı sorun yaşamışsınız, geçmiş olsun.
Bu konuda bayağı bir tecrübeliyim. Günlük 20-25K tekil hitli bir sitem, büyük ihtimalle buradaki çoğu kişinin adını duyduğu bir teknoloji sosyal ağ sitem ve büyüklü küçüklü birçok farklı sitelerim + büyük backendleri olan 5 farklı mobil uygulamam var. Daha geçen ay sunucu taşıması yaptım ben de. Normalde her site ve App ayrı bir VDS'de barınıyordu ama yönetim kolaylığı için siteler ve appler olmak üzere 2 ayrı VDS'de işleri topladım. Yaşadığınız sorunları az çok tahmin edebiliyorum.
1.si boşuna cPanel ve Litespeed'e masraf yapmayın. AaPanelin ücretsiz versiyonu + Open Litespeed'e geçebilirsiniz. Performans anlamında neredeyse hiçbir kaybınız olmaz + AaPanel'in sağladığı birçok ek özellik hayatınızı çok kolaylaştıracaktır.
2.si boşuna yabancı hosting hizmetleriyle uğraşmayın. Daha önceden birçok büyük yabancı sunucu hizmeti kullandım, Google Cloud ve Amazon kullandım. Ek olarak da 8 yıl kadar çok büyük bir yerli firmadan hosting ve VDS hizmetlerini kullandım. Açıkçası hiçbirinden fiyat/performans olarak memnun kalmadım. Son 2-3 yıldır nispeten daha ufak bir yerli firmadan VDS hizmeti alıyorum ve aşırı derecede memnunum.
Techolayı'n hiti günlük 2-3K anladığım kadarıyla. Şu an çalıştığım firmadan alacağınız 500-600 liralık bir VDS işinizi fazlasıyla görür. Tavsiyem 8 çekirdek 16 izlek CPU ve 4 GB RAM almanız. Open Litespeed + redis/memcached kullansanız bile 4 GB RAM'i zaten ne kadar uğraşsanız da dolduramayacaksınız, fazlası boşa maliyet olacaktır, işlemciye para harcamanız daha mantıklı bu forum sitesi için. Kesinlikle VPS hizmetlerinden uzak durmanız şart bu arada.
Bunun yanı sıra aaPanel Google Drive'a yedekleme imkanı sunuyor ücretsiz versiyonda ve bunu 1-2 tıkla hallediyorsunuz. Otomatik olarak 6 saatte bir veri tabanı yedeği aldırıp sunucu localine ek Drive'a yedekletmeniz ve en azından 2 günde bir de dosya Backup'ı aldırıp bunları da Drive'a yedekletmeniz. Şu an benim sunucularımda ben 12 saatte bir dB ve 24 saatte bir dosya yedeği aldırıp Drive'a yüketiyorum. Google One'ın 2 TB'lık planı sudan ucuz, aile planı alıp site yedekleri için bir mail hesabı açarak aileye dahil ettim ve bütün yedekler bu Drive'a atılıyor. Son 2 ayın yedekleri tutulup 2 aydan eski olanlar da otomatik siliniyor. Bu söylediklerinim tamamını aaPanelin ücretsiz sürümünden 2 tıkla görsel arayüzden ayarlayabiliyorsunuz bu arada. Ek olarak tavsiyemi dikkate alıp bu yapıyı kuracaksanız mutlaka Ubuntu 22.04 kurun, 24.04 versyionu ile aaPanel bazı sıkıntılar yaşayabiliyor.
Güvenlik konusunda ise ben şu şekilde yaptım:
AaPanel'in çok sağlam bir Firewall'u var. Panel için gerekli port dışındaki SSH, FTP, ols, dB, PhpMyAdmin vs bütün portları kapattım. Paneldeki Firewall'dan kendi IP'mi white liste ekledim, benim IP'im dışında portlara gelen bütün erişimler reddediliyor. Ek olarak SSH'ı komple kapattım zaten panel içerisinde gayet güzel bir terminal var ve SSH'a gerek kalmıyor. Yani panel dışında hiçbir portum dünyaya açık değil ve bu da bruteforce saldırılarını kökten bitiriyor. Diğer portların hepsi sadece iç IP ve localhota izin veriyor. Açık olan o tek panel portunda ise aaPanelin sağladığı birkaç esktrem güvenlik önlemi var. 1.'si basicAuth özelliği ile tarayıcı erişimine kullanıcı adı ve şifre koyabiliyorsunuz bu sayede tarayıcı üzerinden gelebilecek SQL Injection ve JS tabanlı atakların önü kökten kesiliyor. BasicAuth girişinden sonra ise panel kullanıcı adı ve şifresi ekranı geliyor ve bunu da geçtikten sonra uygulama bazlı kod gönderen doğrulamaya geçiyor. Yani büyük konuşmamak lazım ama geçilmesi imkansız gibi bir durum oluyor.
Bir diğer güvenlik önlemi de domain.com: Port yerine paneli IP: Port olarak kullanmak, bu sayede gerçek IP'niz CF'nin arkasında olduğu için otomatik port taramalarını büyük oranda engellersiniz, her ne kadar site IP'niz CF'nin arkasında olsa da farklı yöntemlerle yine de gerçek IP'ye erişilebiliniyor ama bayağı zorlaşıyor. Ve son olarak panel portuna da bir güvenlik anahtarı atayın. AaPanel bunu otomatik yapıyor. İp: Port olarak erişmeye kalkınca otomatik blokluyor, erişim için size IP: port/rasgelekey şeklinde bir link oluşturuyor ve sadece bu key içeren linkten erişim sağlanabiliyor bu da IP'yi bulsalar bile port taraması ile panel portunu bulamayacakları anlamına geliyor.
DDoS konusunda ise hem CF hem aaPanelin Firewall'u üzerinden yeterli önlemi kolayca alabilirsiniz. Ek olarak bunlara rağmen DDoS geliyorsa, ki panel+CF Firewall'unu düzgün yapılandırırsanız gelmemesi lazım, doğrudan hosting firmasından ek DDoS koruma almanız daha mantıklı olur. DDoS koruması satan 3. parti firmalara hiç bakmayın (wordfence vs gibi) o işi hosting firması her zaman daha kesin olarak çözüyor.
Ücretsiz olarak bütün kurulum sürecinde yönlendirme ve destek sağlayabilirim. Uzun yıllardır Recep'i severek takip ediyorum, çok da faydasını gördüm videolarının. Benim de size bir katkım olursa ne mutlu bana. Mail adresim üyelik bilgimde var, oradan ulaşabilirsiniz isterseniz.
Not: Gereksiz reklam olmaması için kendi sitelerim ve kullandığım hosting firmasının adını yazmadım.