DarthGorsoy

Bilgin
Makaleler
48
Yer
TR
Herkese esenlikler arkadaşlar. Yeni bir yere taşındım ve burada 83/20 civarında bir altyapi görünüyor. Netspeed için başvuru yaptım, Türk Telekom ankastre bağlantısını hallettigini söyledi. Tekiz İletişim isimli bir yerden kurulum için 2 gün sonraya randevum var. Duvarda ethernet girişi var, ben de Netspeed'i arayıp kendim kurabilir miyim diye bir danışayım dedim ve modemin DSL kablosunu takip denedik fakat DSL ışığı gelmedi. Bazen çıkar tak yapınca 2-3sn yanip gidiyor. Eve camın oradan aşağıya kadar uzanan bir telefon kablosu çekilmiş ayrıca. Şimdi ekipleri bekleyeceğim ama aklımda birkaç soru var. Bu duvardaki giris normalde ankastre bağlantısı sonrası aktif olur mu yoksa gelen ekip mi açacak onu, yoksa bu direkt iptal mi? Ayrıca aşağıdan gelişi güzel eve telefon kablosu çekilmiş ama ucunda giris yok (sadece kablosu, RJ11 yok). Bu durumda eve kablolalama mi yaptırmam gerekecek, birisi beni aydinlatirsa çok sevinirim.

1000170973.webp

1000170976.webp

1000170978.webp

1000170977.webp

İlk görseldeki priz bildiğim kadarıyla telefon hattına, yani ADSL ankastresine bağlı. Yani alacağın hız en falza 16 Mbps olur. Bu yüzden VDSL ankastresinden daireye ayrı bir kablo çekme gereği duymuşlar. Netspeed ise apartmanındaki VDSL üzerinden senin adına port tanımladığı için bu portla işin yok açıkçası.

Bana kalırsa Türk Telekom ekibi saha işini hallettiyse VDSL ankastresinden senin adına port açmıştır. Bu durumda Netspeed'in anlaştığı saha ekibi geldiğinde evinden ankastreye uzanan kabloyu senin porta bağlayacak ve diğer uca RJ45 jak çakıp modem kurulumunu halledecek.

Bu arada, Türk Telekom sadece portu açıp gitmemiş olabilir. Yani evinden ankastreye uzanan kabloyu da bağlamış olabilir. Ancak genelde eski abonenin portundan yola çıkarak senin daireye giden kabloya etiket atıyorlar, eksi abonenin portunu iptal ediyorlar ve senin adına yeni port açıyorlar. Genel olarak süreç böyle işliyor.

İlk görseldeki priz bildiğim kadarıyla telefon hattına, yani ADSL ankastresine bağlı. Yani alacağın hız en falza 16 Mbps olur. Bu yüzden VDSL ankastresinden daireye ayrı bir kablo çekme gereği duymuşlar. Netspeed ise apartmanındaki VDSL üzerinden senin adına port tanımladığı için bu portla işin yok açıkçası.

Bana kalırsa Türk Telekom ekibi saha işini hallettiyse VDSL ankastresinden senin adına port açmıştır. Bu durumda Netspeed'in anlaştığı saha ekibi geldiğinde evinden ankastreye uzanan kabloyu senin porta bağlayacak ve diğer uca RJ45 jak çakıp modem kurulumunu halledecek.

Bu arada, Türk Telekom sadece portu açıp gitmemiş olabilir. Yani evinden ankastreye uzanan kabloyu da bağlamış olabilir. Ancak genelde eski abonenin portundan yola çıkarak senin daireye giden kabloya etiket atıyorlar, eksi abonenin portunu iptal ediyorlar ve senin adına yeni port açıyorlar. Genel olarak süreç böyle işliyor.
Bilgi için çok teşekkür ederim. Yarın göreceğim artık.

İlk görseldeki priz bildiğim kadarıyla telefon hattına, yani ADSL ankastresine bağlı. Yani alacağın hız en fazla 16 Mbps olur. Bu yüzden VDSL ankastresinden daireye ayrı bir kablo çekme gereği duymuşlar. Netspeed ise apartmanındaki VDSL üzerinden senin adına port tanımladığı için bu portla işin yok açıkçası.

ADSL-VDSL dönüşümü dolap ve ankastre arası gerçekleşmez. Santral ve dolap arası gerçekleşir.

VDSL ve ADSL aynı ankastreyi kullanır değişen tek şey santraldeki porttur. Priz hem ADSL hemde VDSL destekler.