MotionBlurry

Uzman
Hocalarım, herkese iyi forumlar. Şu an güncel sistemimi yaklaşık 3 yıl önce almıştım ve ondan beri hiçbir şekilde format atmadım. Sadece Update geldikçe debloat yaptım ancak son zamanlarda oyunlarda değişik durumlar olmaya başladı.

Bundan önce sistemimde bulunan undervolt ayarlarım da vardı. Hatta onlardan şüphelenip ayarlarımı kapattım ancak değişen yine bir şey olmuyordu. Counter-Strike 2 oynarken eskiden sistem gecikmem 4-5 ms civarlarında gezinip en fazla 8-9 ms civarına yükselirken bu aylarda yine 4-5 ms civarlarında geziyor ancak bir anda aniden önce 10-12 ms, ardından da 30-40 ms civarlarına yükseliyor.

Belki Counter-Strike 2 için geçerlidir diye düşündüm ama Minecraft'ta özellikle RLCraft mod paketini oynarken ayarlarımı değiştirmeden girdiğimde 30 saniyede bir ufak bir drop giriyor.

Bu süreçlerde tek farkettiğim, dikey senkronizasyonu açtığımda bu gecikme özellikle Counter-Strike 2'de eskisi gibi olmaya başlıyor ancak benim sistemim eskiden yüksek FPS alsam bile aşırı fazla gecikmeye uğramıyordu.

Konuyu uzatmadan şunları sormak istiyorum:
Temiz bir kurulum yapmalı mıyım?
Yapmam gerekiyorsa hangi Windows sürümünü kullanmalıyım?
Özelleştirilmiş Windows kullanmalı mıyım?

Sistem özelliklerim:

ASUS Prime B650M-R
AMD Ryzen 5 7500F
MSI Ventus 2X Black OC RTX 4060 8 GB
XPG Lancer Blade 32 GB (16X2) DDR5 RAM
Crucial 1 TB SSD
Rampage 650 W PSU (maalesef :D)

Ayrıca kablosuz olarak kulaklık ve klavye kullanıyorum.

DDU ile grafik sürücüyü temizleyip tekrar kursan düzelebilir. Belki birikme olmuştur.

Bence arada sırada temiz format yapılabilir. Sistem şişiyor maalesef özellikle Windows bence aktif kullanıldığı zaman 2-3 sene kullanmaya uygun bir işletim sistemi değil diye düşünüyorum. Ya sürekli kontrol altında tutup artık dosya temizliği yapılmalı ya da senede 1 format.

Bence arada sırada temiz format yapılabilir. Sistem şişiyor maalesef özellikle Windows bence aktif kullanıldığı zaman 2-3 sene kullanmaya uygun bir işletim sistemi değil diye düşünüyorum. Ya sürekli kontrol altında tutup artık dosya temizliği yapılmalı ya da senede 1 format.

Hocam 6-7 ayda bir arada bir masaüstü düzenlemesi , gereksiz kullanmadığım şeyleri siliyorum. Bu dediğim olaylar yaşanana kadar zaten hiçbir sorunum yoktu.

DDU ile grafik sürücüyü temizleyip tekrar kursan düzelebilir. Belki birikme olmuştur.

Şu an deniyorum hocam inşallah sorun bundan kaynaklıdır. Yazacağım.

Hocam temiz kurulumdan önce arkadaşın dediği gibi ddu deneyebilirsiniz olmazsa. Temiz kurulumdan başka birşey gelmiyor aklıma. Hangi sürümü kuracağınız sisteminize göre değişir ama böyle midrange sistemlerde 25h2 iyi oluyor performans açısından vs. Custom OS isterseniz kurabilirsiniz fakat bazen bazı programlar açılmayabiliyor.