Makaleler
6
Merhaba dostlar,

Uzun bir zamandır konu açmıyordum. Geçenlerde dubleks ev için router önerisi istediğim bir konu açmıştım. O konudan sonra biraz kendim araştırma yaptım ve bu ürünü almaya karar verdim. 800 TL gibi bir fiyata satın aldım Hepsiburada'dan. Evde ki ana modem Tenda V12 idi. Onu alalı bayağı bir sene geçmişti, aslında yukarıda belli başlı odalarda internet konusunda sorun yoktu. Ancak daha arkada ki odalarda evin duvarlarının çok kalın olmasından ötürü çekim gücü sıfırdı. Bu durum haliyle o odalara sık sık gidip gelen benim için can sıkıcıydı. Bu sorunu aşmak için 2021 yılında Mercusys MW300RE adında bir sinyal çoğaltıcı aldım.

1735748698518.webp

Şu kadarını söyleyeyim Dünya üzerinde bundan daha kötü bir sinyal çoğaltıcı yoktur arkadaşlar. A101'den almıştım bu ürünü ve keşke o gün kartım falan bloke olsaydı da almasaydım bunu. 3 sene boyunca ev halkına sadece azap çektirdi. Sürekli olarak internette kopukluklar yaşatıp durdu. Üstüne aşağı katta ki interneti de yavaşlattı. Mecburen bu 3 sene boyunca sök tak yaparak bir şekilde kullandık kendisini. Bazen iyi çalışıyordu ama bazen. Genel olarak berbat bir deneyim yaşattı bu alet bize. Her neyse bende artık bu aleti çöpe atmak gerektiği için Tenda AC5 V3 satın aldım. Şimdi bakalım Mercusys MW300RE gibi bir garabetten sonra Tenda AC5 nasıl bir performans sundu bana?

> Router'a yakından bakış

WhatsApp Görsel 2024-12-31 saat 16.15.36_d5375aa9.webp

Görünüş olarak oldukça şık durduğunu söyleyebilirim. Beyaz bir renge sahip ve oldukça ince, zarif bir router. Toplamda 4 adet anteni mevcut. Kutusunda "Wall killer" diye bir ibare var. Bu antenler bu ibarenin hakkını verebiliyor mu birazdan anlatacağım. Üstünde sadece tek bir ışık mevcut. O da cihazın kapalı olup olmadığını ve internete bağlı olup olmadığını anlamanızı sağlıyor.

WhatsApp Görsel 2024-12-31 saat 16.15.36_a391d10e.webp

Arka kısmında toplam 4 adet port mevcut. Bunlardan birisi WAN portu, diğer üçü ise LAN portu. LAN portlarından birisinin IPTV özelliği var. WAN portundan normal bir modem olarak da kullanılabiliyor. DSL girişi olmadığı için ADSL/VDSL modem olarak kullanamıyorsunuz maalesef. Güç girişi ve reset tuşundan bahsetmeme gerek yok sanırım, her routerda var zaten. Dış kısmıyla ilgili anlatabileceklerim bunlar. Bence hoş bir görüntüsü var. Kaba durmaması benim için iyi. Şimdi gelelim iç kısmına.

> Teknik özellikler
  • 2.4GHz ve 5GHz desteği bulunuyor. Dual-band denen bir özellik sayesinde isterseniz iki kanalı da birleştirip tek bir kanal olarak kullanabiliyorsunuz. Modem bulunduğunuz yerin sinyaline göre otomatik geçiş yapıyor 2.4 ve 5 arasında. Tabii ben bunu açmadım ayrı ayrı kullanmayı tercih ediyorum. 5GHz için 867 Mbps, 2.4GHz için 300 Mbps hız desteği bulunuyor.
  • Maksimum Wi-Fi 5 desteği bulunuyor. Wi-Fi 6 desteklemiyor ne yazık ki. Fiyatının 800 TL olduğunu düşünürsek normal.
  • WAN portu üzerinden 100Mbps kadar fiber internet desteği var.
  • IPTV desteği var.
  • IPv6 protokolünü destekliyor. Ama sanırsam henüz bu protokol Türkiye de pek kullanılmıyor.
  • 4 adet 6dBi antenleri var.
  • Tenda App üzerinden kolayca kurulum ve yönetme imkanı mevcut.
> Arayüz

1735652310535.webp

Arayüze giriş yapmak için tendawifi.com adresini kullanmanız gerekiyor dostlar. Cihazı ilk kez kullandığınız zaman burası yerine bir kurulum ekranı geliyor ancak ondan bahsetmeme gerek yok, kurulumu son derece basit bir router çünkü. Arayüze ilk giriş yaptığınız da sizi böyle bir ekran karşılıyor. Arayüz göreceğiniz üzere oldukça basit. Profesyonel kullanıcılara pek hitap ettiğini söyleyemem o yüzden. Arayüz toplam 7 menüden oluşuyor. Şimdi gelin hep beraber bakalım neymiş bu menüler.

1735652504952.webp

İlk menümüz internet ayarları kısmı böyle gözükmekte. Burada 4 adet seçenek var. Ben bunlardan evrensel yineleyici kısmını kullanıyorum yani bu cihazı sinyal güçlendirici olarak kullanmaktayım. WISP moduna alıp isterseniz kabloyla sinyal güçlendirici olarak kullanabiliyorsunuz. Router modu ise WAN portuna taktığınız kablo ile beraber interneti kullanmak isterseniz seçmeniz gereken bir mod. AP mod ise bildiğimiz Access Point arkadaşlar. Ana cihazdan kablo çekip internet almanızı sağlıyor. Ben dediğim gibi sinyal güçlendirici olarak kullandığım için evrensel yineleyici seçeneğini seçtim.

1735652875963.webp

Buradan ise Wi-Fi ağının şifresini, SSID yani ismini değiştirebiliyor ve isterseniz Dual-band özelliğini aktif edebiliyorsunuz. Ayrıca Wi-Fi sinyal gücünü de ayarlayabiliyorsunuz.

1735652965540.webp

Buradan ağa bağlanan kullanıcıları yönetebiliyorsunuz. İsterseniz onları kara listeye alarak ağa bağlanmalarını engelleyebiliyorsunuz.

1735653031713.webp

Cihazın yukarıda da anlattığım gibi üzerinde sadece bir tane LED ışık bulunuyor. İsterseniz bu ışığı belli saatlerde kapanacak şekilde ayarlayabiliyor veya tamamen kapatabiliyorsunuz. Elektrik tasarrufu için bir özellik sanırsam.

1735653142863.webp

Burası ise MAC adresi filtrelemek için bir kısım. Anlatacak pek bir şey yok.

1735653189195.webp

Son olarak bu kısımdan da cihazı güncelleme, kapatıp açma, sıfırlama, saatini ayarlama ya da arayüz şifresini değiştirme gibi işlemleri halledebiliyorsunuz. Arayüzü dediğim gibi çok basit bir cihaz. Bu basitlik sıradan bir kullanıcı için sorun değil ancak eğer daha profesyonel bir kullanıcı iseniz, bir sürü ayar istiyorsanız bu cihaz size göre değil maalesef. OpenWRT destekliyor mu bilmiyorum eğer daha fazla ayar istiyorsanız.

> Wi-Fi bağlantı kalitesi ve hız testi
Gelelim asıl mevzuya yani cihazın performansına. Öncelikle bu cihazı tam olarak ana modemin olduğu odanın yukarısında ki odaya konumlandırdım. Arada duvar ve döşeme var tahmin edersiniz ki. %64 civarı bir sinyal alıyor cihaz ana modemden. İlk hız testini iPhone 12 Pro ile yaptım ve sonuçlar şu şekilde.

WhatsApp Görsel 2024-12-31 saat 16.59.21_a80c991e.webp

Bu cihaz yokken arka odada maksimum 1-2 Mbps alabilirken şimdi 33.9 Mbps almaktayım. Şunu belirteyim arkadaşlar benim bulunduğum mahalle ve binada fiber yok. Hatta VDSL bile yarım yamalak var. Altyapı maksimum 50Mbps destekliyor. Mahalle hala 35-40 sene önce kurulan telefon altyapısıyla bağlanıyor internete. O yüzden internet hızım ne yazık ki düşük. Bu konuda ki girişimlerim sürüyor hala servis sağlayıcı ve belediye ile. 50Mbps ye göre 33Mbps hız almam gayet iyi bence o yüzden. Aşağıda ana modemin yanında da bu civarda bir hız çıkıyor. Yukarı katta olmama rağmen AC5 V3 kutusunun üzerinde yazan "Wall killer" ibaresinin hakkını vermiş gibi gözüküyor. Bu testi 5GHz ağ üzerinden yaptığımı da belirteyim. AC5 V3'ü koyduğum odayla bu testi yaptığım oda arasında tam 2 duvar bulunuyor. 2.4GHz ağ üzerinde ise 25 Mbps civarı alıyorum. Bazen bağlantı 3 dişe düşse bile hız aynı kalıyor. Ping ise 21 civarı sabit hep boşta.

1735654088885.webp

Bilgisayar üzerinde de hemen hemen aynı sonuçları aldım. Aynı koşullar altında 5GHz ağ üzerinde test ettim. Sonuç olarak ürün bir Wi-Fi sinyal dağıtıcı olarak başarılı arkadaşlar. Bu sürede herhangi bir internet kesintisi de olmadı. Yukarı katın internet sorununu böylece çözmüş oldum. Altyapı yüzünden çok hızlı olmasa da stabil bir internet deneyimi sunuyor en azından. Daha önce üst kat için Mercusys MW300RE sinyal güçlendirici kullanmıştım ama en sonundan sinirden parçaladım. IP çakışması yüzünden sürekli bağlantı kopuyordu MW300RE ile ve bağlantı aşırı dengesizdi. Tenda AC5 V3 bu anlamda benden tam not aldı.

> Sonuç
Sonuç olarak memnun kaldığım bir alışveriş oldu. Çok fazla para harcamak istemediğim için 800 TL gibi bir fiyata bu cihazı satın aldım ve şu anlık ilk gözlemlerime göre bu paranın hakkını sonuna kadar verdi. Zaten altyapıdan ötürü daha üst seviye bir cihaz hiçbir işime yaramayacağı için çok da para dökmek istemedim bu işe. Wi-Fi 6 olmaması yine benim için eksi bir durum değil. Wi-Fi 5 ile herhangi bir çekim kalitesinde düşüklük, internette yavaşlık hissetmiyorum. Kullandığım cihazlar Wi-Fi 6 desteklese de sanırım Wi-Fi 6 destekli bir cihaza ancak altyapım adam olduğu vakit geçeceğim.

Bu ürünü altyapınız çok iyi değil, duvara takılan dandik sinyal çoğaltıcılarından hazzetmiyorsanız ve benim gibi dubleks dairede yaşıyorsanız tavsiye ediyorum. Ürün kutusunun üzerinde yazan Wall Killer ibaresinin hakkını vermekte. Duvara takılan dandik sinyal çoğaltıcılar gibi kopma sorunu da yaşatmıyor. Tek sıkıntısı birazcık ısınması. Tenda ürünleri genel olarak ısınıyor arkadaşlar, soğutmaları çok iyi değil. Bu sorunu bazıları içerisine küçük 5 volt fan takarak çözmüş. Her neyse dediğim gibi çok masraf yapmak istemiyor ve ana modemden gelen sinyali güçlendirmek istiyorsanız alınabilir. Sadece sinyal güçlendirici olarak da değil, kablo çekerek Access Point olarak da verim alabilirsiniz kendisinden.

Evet incelememiz buraya kadardı dostlar. Bu cihaz hakkında bir sorunuz varsa yazabilirsiniz, anladığım kadarıyla cevaplamaya çalışacağım. :)

Herkese iyi forumlar ve yeni yıllar diliyorum.

WISP ile de kablosuz bağlanıp kablosuz dağıtılabilir bu ancak ayrı bir Wi-Fi olarak dağıtmaya yarıyor bir de başka kullanım alanları var. Bir zamanlar gittiğim kütüphaneye Router çekmiştim, kütüphane de internet yoktu. Belediyenin internetini WISP şeklinde kütüphanenin içine getirebilmiş ve kullanmıştım. Hocam ana modem tam 50/50 verebiliyor mu Wi-Fi'de?

WISP ile de kablosuz bağlanıp kablosuz dağıtılabilir bu ancak ayrı bir Wi-Fi olarak dağıtmaya yarıyor bir de başka kullanım alanları var. Bir zamanlar gittiğim kütüphaneye Router çekmiştim, kütüphane de internet yoktu. Belediyenin internetini WISP şeklinde kütüphanenin içine getirebilmiş ve kullanmıştım. Hocam ana modem tam 50/50 verebiliyor mu Wi-Fi'de?
Maalesef vermiyor hocam. Yani kablosuz olarak vermiyor. Artık ISS ile mi alakalı bilemiyorum. Aman internete girsin de hızı önemsiz artık. Yayıncı değilim ya da büyük dosyalar upload etmiyorum. Ev halkına yetiyor işte.