Shinefps

Uzman
Merhaba.

Yaklaşık 1 aydır başlıktaki modemde aşırı derecede paket kaybı ve bağlantı kopması sorunu yaşıyorum. Bu problemle ilk karşılaştığımda arıza kaydı oluşturdum. O dönemde internet hızım da yarı yarıya düşmüştü. Türk Telekom ekipleri gelip DSL kablosunu değiştirdi ve hız problemi düzeldi. Ayrıca ankastre kutusunda da bir sorun olmadığını belirttiler. Ancak paket kaybı ve bağlantı kopması sorunları hâlâ devam ediyor.

Aşağıdaki değerler, modemi resetlememden yaklaşık 6 saat sonra modem arayüzünden alınmıştır. SNR marjı sabit olduğu zamanlarda bile 9.9 dB'in üstüne çıkmıyor. Modem 1-2 gün açık kaldığında ES ve SES değerleri +1000'i geçiyor; bağlantı koptuğu anlarda ise SNR marjı değerleri 6-7 seviyelerine kadar düşüyor.

Bina tesisatı geçen yıl CAT6 kablo ile yenilendi. Müşteri hizmetleri modemin arızalı olduğunu belirtti, ancak bunun ne kadar doğru olduğunu bilemiyorum. Ayrıca Türk Telekom'un taktığı DSL kablosunda bir sıkıntı olabilir mi? Şu an modem adaptörü uzatma prizine bağlı; bu durum SNR marjını düşürür mü, hatta büyük bir olumsuz etkisi olur mu?

Tüm bunlarla birlikte, SNR Marjını sabitleyebilmek adına 3000tl civarına Keenetic bir modem almayı düşünüyorum. Modem tavsiyeleriniz neler? Sizce bu değerler nasıl ve bu durumda ne yapmam gerekiyor?

İndirme yönüYukarı akış
TrellisOnOn
SNR Marjı (dB)9.921.4
Zayıflama (dB)13.512.5
Çıkış Gücü (dBm)11.0-11.0
Ulaşılabilir Hız (Kbps)9646427172
G.INPKapalıKapalı
Oran (Kbps)798718188
R (RS kod kelimesindeki kontrol baytlarının sayısı)60
N (RS kod sözcüğü boyutu)95240
L (DMT çerçevesindeki bit sayısı)214332061
S (DMT çerçevesindeki RS kodu kelime boyutu)0.030.93
D (serpiştirici derinliği)11
Gecikme (msn)0.000.00
INP (DMT çerçevesi)0.0010.000
FEC Hataları00
OH Çerçeve156278432052050
OH Çerçeve hataları100900
Toplam ES2440
Toplam SES1140
Toplam UAS2110
Toplam kayıp----
Son Bağlantı Oranı00
Tam Başlatma0
Tam Başlatma Başarısız0
Senkronize zaman (Saniye)22220

Son düzenleyen: Moderatör:
Hız değerleriniz güzel aslında, SNR Margin de 8'in üstünde ise normal zaten. Bu değerlerle santrale gayet yakın olmanız lazım.

Yoğun saatlerde mi oluyor bu? Öyle ise apartmandaki diğer kullanıcılar internete aynı zamanda bağlandığı için SNR Margin düşüyor olabilir.

Uzatma kablosu olmadan doğrudan prize takıp deneyebilirsiniz. Modeminizde sorun olması ihtimaline karşın da çevrenizde birinden rica edip modemini ödünç alarak deneyebilirsiniz. Sorun modemde ise Keenetic modemlerin daha stabil olduğunu duydum, SNR Margin ayarlama ile de hızdan feragat ederek 8'in altına düşmeyecek şekilde 11-12 ye ayarlayabilirsiniz diye düşünüyorum.

Ek olarak da hat geçen sene yenilendi dediniz, modem tarafındaki ve ankastre kutu tarafındaki bağlantıları kontrol ettirin. Gerekirse kabloyu tekrar çaktırıp model tarafındaki ucu da yenileyin.