21611

Becerikli
Mütercim ve tercümanlık bölümü olacağından eminim. Tek emin olamadığım şey hangi dil olacağı. Benim en hoşuma giden diller Lehçe sonra da Fransızca (Slav dillerinin genelini severim ama Lehçe'yi ayrı seviyorum.). Fakat en çok kazandıran Çin'ce diye Çin'ce seçmeyi düşünüyorum. Ama eğer Çin'ce seçersem, başka ülkede okumak zorundayım çünkü Türkiye'de düzgün bir üniversitesi yok. Lehçe için de, bu dile özel bir tercümanlık bölümü yok ama edebiyatını okuyup tercüman yine olabileceğimi düşünüyorum. Zaten herhangi birinin (Çince, Fransızca'ya da lehçe) bölümünü okuduktan sonra diğer ikisini de öğrenip tercümanlığını yapmak istiyorum. Yani dillerden birini okuyacağım, diğer ikisini kendim öğrenip tercüme edeceğim. Sizce en mantıklısı hangisi?

Dil ve edebiyat uzmanları tercüman olabilir fakat "hangi dilde daha çok para vardır" diye düşünmekten çok "hangi dili daha çok istiyorum" diye düşünsen daha iyi olur. Unutma, önünde en az 4 sene olacak sen bir dil seçtiğin zaman ve sevdiğin bir dili seçmezsen ağır sancılar çekmen kaçınılmaz olur. Ben şu an İngilizce anadilinde mütercim ve tercümanlık okuyorum, ikinci yabancı dil olarak Ukraynaca olmadığı için Rusça seçeceğim. Sen de hangi dili daha çok istiyorsan onu seç. Mesleği her yerde bulursun. En kötü gider yurt dışında (örneğin Lehçe öğreneceksen Polonya'da) Türklerin çoğunlukta olduğu bir işyerine başvurup o dil ile Türkçe arasında tercüman olarak çalışmak istediğini söyleyebilirsin.

Dilleri ayrı ayrı kendin öğrenmek yerine gideceğin/gittiğin üniversite içerisinde varsa yan dal imkanlarını değerlendirmeni öneririm. Bir profesyonel tarafından yüz yüze eğitim kurulu ortamında ders alman kesinlikle tek başına çalışmandan daha iyi olacaktır.

Sana fazladan bir tavsiye, tek başına bile yapacak olsan birden fazla çeviri projesine atıl ve bunları CV'ne ekle. İlerde iş başvurusu yaparken "bu benim ilk çeviri deneyimim olmayacak, ben deneyimli bir çevirmenim" hissiyatı verirsin ve işe girmen kolaylaşır.

Dil ve edebiyat uzmanları tercüman olabilir fakat "hangi dilde daha çok para vardır" diye düşünmekten çok "hangi dili daha çok istiyorum" diye düşünsen daha iyi olur. Unutma, önünde en az 4 sene olacak sen bir dil seçtiğin zaman ve sevdiğin bir dili seçmezsen ağır sancılar çekmen kaçınılmaz olur. Ben şu an İngilizce anadilinde mütercim ve tercümanlık okuyorum, ikinci yabancı dil olarak Ukraynaca olmadığı için Rusça seçeceğim. Sen de hangi dili daha çok istiyorsan onu seç. Mesleği her yerde bulursun. En kötü gider yurt dışında (örneğin Lehçe öğreneceksen Polonya'da) Türklerin çoğunlukta olduğu bir işyerine başvurup o dil ile Türkçe arasında tercüman olarak çalışmak istediğini söyleyebilirsin.

Dilleri ayrı ayrı kendin öğrenmek yerine gideceğin/gittiğin üniversite içerisinde varsa yan dal imkanlarını değerlendirmeni öneririm. Bir profesyonel tarafından yüz yüze eğitim kurulu ortamında ders alman kesinlikle tek başına çalışmandan daha iyi olacaktır.

Sana fazladan bir tavsiye, tek başına bile yapacak olsan birden fazla çeviri projesine atıl ve bunları CV'ne ekle. İlerde iş başvurusu yaparken "bu benim ilk çeviri deneyimim olmayacak, ben deneyimli bir çevirmenim" hissiyatı verirsin ve işe girmen kolaylaşır.
Peki dil ve edebiyat bölümünden mezun olup tercüman olursam illa bir dezavantajı olmaz mı bunun?

Peki dil ve edebiyat bölümünden mezun olup tercüman olursam illa bir dezavantajı olmaz mı bunun?
Dilbilim açısından geri kalırsın. Biz 2 dönemdir çeviri stratejileri, çeviri teknikleri, çevirinin önemli adımları, çeviri tipleri ve çeviri teorileri gibi bir sürü ders konusu görüyoruz. Sen bu dersleri göremediğin için mesela Katharina Reiss ve Hans Vermeer'in Skopos teorisini kendin öğrenmek zorunda kalacaksın. Dışardan sadece kavram gibi gözükse bile bu teorileri öğrenmen senin ilerde çeviri ekolünü şekillendirecek. Hiçbir derste "doğru çeviri budur" gibi bir tespit yapılmaz çünkü herkesin kendi çeviri stratejisi vardır. Ben sana elimdeki bütün notlarımı da atsam buraya getirip profesörümü de konuştursam sende yine açık kalacaktır

Çok uzun, okumaya üşendim: Dezavantajın kavram ve "çeviri taktiği" bilmeme olur.