Oyununu oynamadım ama hep merak etmişimdir; bu tür insanı değiştiren virüs, mantar gibi salgınlarda değişim geçirenler bilinçlerini tamamen kaybediyor mu? Yoksa benlikleri arka plana mı atılıyor? The Last of Us, The Walking Dead, World War Z, 28 Days Later gibi yapımlarda hep merak etmişimdir. Gerçek hayatta böyle bir şey yaşansa, galiba karşımdaki insanı bana saldıracak dahi olsa özellikle de tanıdığım biriyse öldüremem sırf bu nedenden dolayı. Acaba bir parçası orada mı? Bunu istemsizce mi yapıyor gibi düşünceler beni mahveder. Siz ne düşünüyorsunuz?
Senin burada yaptığın ilk hata, oyunu oynamaman.

Zombi denilen şeyin modern yapımlarda hiç olmadığını iddia etmiş oluyorsunuz o zaman çünkü hepsinde beyin kısmen bile olsa aktif, nöronlar çalışıyor.
Bedeni hareket ettirebildiklerine göre, ele geçirilen beyin kısmi bile olsa çalıştığı anlamına gelmez mi?

En basit tabiriyle zombi oyunudur. Detaya inecek olursak kıyamet sonrası dünyada geçen bir hayatta kalma oyunudur. Bu kıyamet sonrası dünyanın teması zombiyi temel alır. Şimdi onlar zombi değil, mantar yüzünden öyleler diyenler olacaktır. Dürüst olalım yakın zamanda çıkan zombi temalı dizi, film, oyun ne varsa hiçbiri bu yapımlarda zombilere doğrudan zombi demiyor. Zombi demek çok klişe geliyor galiba yapımcılara. Ne hikmetse bu yapımlardaki kurgusal evrenlerde sanki zombi terimi hiç var olmamış gibi davranılıyor. Yaşayan ölüler konsepti bu yapımlardaki karakterler için o kadar yabancı ki şaşırmaktan bir hal oluyorlar. Gerçek hayatta zombi salgını diyebileceğimiz bir kıyamet senaryosu patlak verse az çok herkesin bir fikri olur. Onun dışında zombi kavramı ilk çıktığı haline göre çok dallanıp budaklandı. Zombi terimini ilk çıktığı hali olarak düşünseydik zaten piyasada zombi içerikli diyebileceğimiz ürün kalmazdı. Herkes bu temaya kendi yorumunu katıp değiştirmeye, klişe halinden uzaklaştırmaya çalışıyor. En basit örnek L2D evrenindekilere zombi diyemezdik. Çünkü ölü değiller. Yeşil grip adı verilen virüs yüzünden saldırganlaşan veya mutasyon geçiren hasta insanlar sadece. Aynı şekilde Dying Light evrenindekiler de ölü değiller. Uzun lafın kısası zombileşme sürecini her yapımcı farklı yorumluyor ve senaryo çiziyor. Ancak işin sonunda hepsi bizim bildiğimiz klasik zombi kıyamet senaryosu ortamını oluşturuyor. TWD evreni ile TLOU evreninde zombilerin dönüşümü ve yapısı arasında dağlar kadar fark var. Ancak sebep olduğu kıyamet sonrası dünya aşağı yukarı aynı. Medeniyet tamamen çökmüş, insanlar küçük gruplar halinde hayatta kalmaya çalışıyor, dışarısı çok tehlikeli olduğu için herkes bir yere sığınmış, zombileşmemek için kendini koruman gerekiyor, temel kaynaklar sınırlı falan filan. Neredeyse bütün zombi temalı yapımlar bunlardan ibaret.

Oynamadım, fikrim yok. Hatta izlemedim bile (: Bu da benden bir yanıt olsun, mutlaka benim gibi olanlar vardır.

Hayır, The Last of Us bir zombi oyunu değildir. Oyunda geçen düşmanlar, cordyceps mantarının beyinlerini ele geçirdiği, canlı ama kontrolü kaybetmiş insanlardır. Cordyceps mantarı gerçekten de karıncaları enfekte eden ve davranışlarını kontrol eden bir parazittir. Oyundaki enfekte insanlar da bu mantarın kurgusal bir versiyonuyla enfekte olmuş canlılardır. Klasik zombi kavramında ise insanlar öldükten sonra yeniden canlanır.
Yani The Last of Us'taki enfekteler aslında hâlâ hayattadır, sadece beyinleri mantar tarafından kontrol edilmektedir. Bu fikrin ilham kaynağı, gerçek hayatta karıncaları ele geçiren cordyceps mantarını anlatan bir belgeseldir. Neil druckmann'da bu belgeselden etkilenerek oyunun temel fikrini geliştirmiştir. Hatta oyunda Joel'in kızı Sarah'ı ilk kontrol etmeye başladığımızda evin içerisinde odalardan birinde televizyonda bu belgeselin açık olduğunu görebilirsiniz.
Zombi değiller ama davranışlarıyla klasik zombileri fazlasıyla andırıyorlar. Bu yüzden çoğu kişi onları “zombi” diye nitelendirebilir ama aslında doğru tanım Enfekte'dir.

Kavramsal olarak derine inmek lazım.
Zombi ve son yıllarda populeleşen enfekte arasında ciddi benzerlik ve ciddi farklar var.

Zombi: Yaşayan ö*üdür. Ne kadar zarar verirseniz verin saldırmaya devam eder. Tek çözüm zarar veremeyeceği kadar hasar vermek. Fazla yakmak, kafasını uçurmak gibi. "-hayali arkadaşım tarçın ı 9 yerinde bıçakladım hala diriliyor o..." gibidir yani.
Enfekte: Yaşayan bir bedenin ele geçirilmesi gibidir. Yaşamsal fonksiyonlar devam ediyor. Yani boğarak bile ol"urebilirsin. Geri kalan özellikleri zombiler gibi. Isırarak enfeksiyon vb. bulaştırırlar.
(TLOU da öpüşerek de bulaşıyor xD)
Vücut yenileme gibi ekstrem özellikler yazarın hayal gücüne bağlı.

TLOU dakiler enfektedir.
  • Ölü dirilmez. (bu yüzden int"ar edildiği oluyor. Başkasına zarar veremeyeyim gibi)
  • Öl"ürülebilir
  • Cordiseps mantarından yayılıyor.
  • Cordiseps tarafından bedenler ele geçiriliyor. Dizide nasıl bu kadar yayıldığı anlatıldı.

TLOU enfekte konusunda en gerçekçi davranan hikâyelerden birisi. " fok virüsü" gibi bir şey uydurmak yerine doğada var olan bir mantarın mutasyona uğramış halı diyerek kalıba oturtuyor.
Benzeri mantık Left 4 Dead serisinde de var. Orada kuduz evrimleşiyor.
L4D ve TLOU'daki evrimler mantığa oturtulmuş. Ancak TLOU dakiler daha gerçekçi/mantıklı/tutarlı. özellikle TLOU'daki mantar, dünya dizaynı ile birleşiyor.