Makaleler
1
Yer
Ankara
Merhaba,

2. el aldığım ASUS Dual RTX 3070 için termal macunu değiştirmek istemiştim. Sosyal'de açtığım konuya gelen termal macunları da -eğer kartı değiştirmezsem- sonraki bakımlarda kullanıp kıyaslamayı düşünüyorum. Konunun linki: https://techolay.net/sosyal/konu/rtx-3070-icin-termal-macun-onerisi.89469/

Sıfır ekran kartı almak yerine belirsiz bir süreliğine ısınma sorunumu bu şekilde çözmüş oldum.

1743006274670.webp

Ürün teknik özellikleri:
  • Termal iletkenlik (W / m-k):14, 3
  • Renk: Gri
  • Termal empedans (℃-cm2/W): <0, 0028
  • Özgül ağırlık (25 ℃): 2,6
  • kullanılabilir sıcaklık aralığı: -250 ℃ / 300 ℃
  • İçerik: 2gr
  • Elektriksel iletkenlik: Hayır

Ürün kutusundan spatula ile bilrikte çıkıyor. Uygulama kısmında çok yardımı olduğunu söyleyebilirim çünkü bu macunun kıvamı aşırı yoğun ve uygulaması diğer macunlara kıyasla birazcık daha zor.

Bilgisayarımızı kapatıp termal macun değişimini yapmadan önce 2 dakikalık bir FurMark testi yapıyorum. Amacım hem önceki verileri görmek hem de ekran kartında halihazırda sürülü bulunan termal macunu yumuşatmak. Birazdan kartı ayırırken yakın zamanda ısı görmüş olması yardımcı olacak. Neden 10 dakika yapmadım? Çünkü bir süredir bu karta sahibim ve 10 dakika yaptığımda da en fazla 78 derece gördüğünü biliyorum.

Sonuçlar:

1743006099630.webp

Ekran kartını ayırıyorum, kartı aldığım bilgisayarcının sürdüğü ne olduğu belirsiz macun ile bakışmaya başlıyoruz. Ona diyorum; "o kadar da kötü gözükmüyorsun aslında"

1743006441125.webp

Tabii ki aynı durum heatsink için de geçerli;

1743006491502.webp

Her iki parçayı de termal padlere çok bulaşmadan olabildiğince temizliyorum. Termal macunu temizlerken izopropil alkol, kulak çubuğu ve yumuşak bir peçete kullandım. Kağıt havlu sert olduğundan kullanmak istemedim, size de önermem.

1743007350240.webp

Termal macunu sürüyorum. Kıvamı çok katı olduğu için süreç esnasında zorlanıyorum, spatuladan yardım alıyorum. Bu ürünü kullanacak olan arkadaşlar uygulama yapmadan önce su geçirmez bir poşete koyup sıcak suda bir süre bekletebilirler.
Kartı birleştirip tekrar montajını yapıyorum ve bilgisayarı açıyorum. Bu esnada yaptığım herhangi bir hareketin fotoğrafını çekmeyi unutuyorum, aferin bana. Tekrar aynı sürede FurMark testi yapıyorum;

after.webp

Kendimce işlemin başarılı olduğunu düşünerek tekrar undervolt yaparak mevzuyu kapatıyorum. Kart şu anda 2 saatlik 2K medium-high Assassin's Creed Shadows oyun seansında en fazla 61 dereceyi görüyor.

İlerleyen dönemlerde pump-out sorunuyla karşılaşırsam tekrar incelemenin altına yazacağım. Bu işlemi 21 Mart 2025 tarihinde yaptığımı, test ortamının 20 derece civarında olduğunu belirtmek isterim. Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Düzenleme yapan moderatöre teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Thermalright Helios'a göre avantajı nedir PTM 7950 ayarında termal paddi o da hangisini seçmeli?

Ben henüz pade geçemek istemediğimden bu ürünü kullandım. Macun olduğundan mm hesabı yapmaya da gerek kalmadı, performası da şimdilik benim için harika. İlerleyen dönemlerde vram padlerini değiştirmek istersem mm hesaplarına da uyarsa tercih edeceğim bir ürün. İşin açığı çok bilgi sahibi değilim o kısımda.
Thermalright Helios'a göre avantajı nedir PTM 7950 ayarında termal paddi o da hangisini seçmeli?

Ekran kartı için doğru tercihlerden birisi de bu macundur. Özellikle ekran kartlarında macunu sürdükten sonra pump out olayını yaşamak istemiyorsanız kesinlikle katı kıvamlı macun kullanın. MX-6, MX-4 gibi popüler macunlar maalesef çok fazla pump out yapıyor ekran kartlarında.

-Thermal Grizzly Kryonaut
-Zalman ZM-STC10
-Thermalright TFX
-Pullsar Pullwark Bold

Bu saydığım 4 macun ekran kartları için özellikle çok iyi. Uygulamasını becerene hayat kurtarıcısı olurlar.

Ekran kartı için doğru tercihlerden birisi de bu macundur. Özellikle ekran kartlarında macunu sürdükten sonra pump out olayını yaşamak istemiyorsanız kesinlikle katı kıvamlı macun kullanın. MX-6, MX-4 gibi popüler macunlar maalesef çok fazla pump out yapıyor ekran kartlarında.

-Thermal Grizzly Kryonaut
-Zalman ZM-STC10
-Thermalright TFX
-Pullsar Pullwark Bold

Bu saydığım 4 macun ekran kartları için özellikle çok iyi. Uygulamasını becerene hayat kurtarıcısı olurlar.
TG Kyronaut pump-out yapmıyor mu GPU'lar için?

Kulaktan dolma bilgiler benimki de test etmedim ana forumda pump-out olduğunu söyleyen çok var. Yinede tercih etmezdim PTM 7950, Mastergel Maker veya Thermalright Helios varken.
Spatula gibi bir malzemeyle yayılmayan her macun pump out yapar. haddinden fazla koyduğunuz an iş bitiyor. Pump out yapmaya mahkum.